Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Få glaset till kaminluckan skinande ren på nolltid med smarta husmorstipset.
Få glaset till kaminluckan skinande ren på nolltid med smarta husmorstipset.
Få glaset till kaminluckan skinande ren på nolltid med smarta husmorstipset.
Få glaset till kaminluckan skinande ren på nolltid med smarta husmorstipset. Foto: Istock

Så rengör du luckan till kaminen med aska – enkla superknepet

Att få bort sotet från glaset till kaminen är inte helt enkelt... eller? Med det här smarta husmorsknepet förändras allt och du får en skinande ren lucka på någon minut, utan giftiga rengöringsmedel och miljöovänliga kemikalier.

En brinnande brasa i kaminen som både värmer och är vacker att titta på – finns det något mysigare under årets kallare månader? Men ibland blir glasluckan så sotig att sikten över de vackra lågorna skyms. 

Varför sotar glaset till kaminen igen?

För att få bukt med problemet finns till att börja med en del du kan göra i förebyggande syfte. De främsta skälen till att glaset sotar igen är att lufttillförseln inte är tillräcklig och/eller att veden är för fuktig. Öppna därför dragventilen helt och ha luckan på glänt medan brasan tar fyr. Torr ved och att få i gång elden snabbt leder alltså till mindre sot.

Att elda lagom mycket för just din kamins kapacitet är också viktigt – stor kamin tål en stor brasa, men är du osäker så läs på i bruksanvisningen. Det kan dessutom vara bra att konsultera en sotare för att kontrollera att skorstenen fungerar som den ska. Eldar du rätt får du dessutom värmen att räcka längre – se expertens tips här.

Stor guide: 12 kaminer – så väljer du rätt modell till ditt hem

Lär dig att elda rätt för just din kamin – då får du värmen att räcka längre och luckan blir mindre sotig. Foto: MachineHeadz / iStockphoto

Husmorsknepet där du redan har allt du behöver hemma

Kanske har du testat olika sprayer och tekniker utan bra resultat, som dessutom sliter på både miljön och plånboken? Här kommer därför ett superknep där det enda du behöver är en ren trasa och aska från kaminen. Jo, du läste rätt. Du tar bort sotet med aska. Obs! Tänka på att skydda händerna med till exempel ett par diskhandskar, då aska är basiskt och frätande.

Så får du kaminluckan skinande ren snabbt. Foto: nixoncreative / iStockphoto

Så här tar du bort smutsen från kaminluckan:

1. Fukta den rena trasan. (Här kan du även använda hushållspapper, torkpapper eller tidningspapper)

2. Doppa den fuktiga trasan försiktigt i lite aska från kaminen.

3. Torka det sotiga glaset med den askiga trasan. Om glaset är väldigt smutsigt kan proceduren behöva göras om. (Ja, det ser ännu värre ut just nu, men ha tålamod!)

4. Vänd på trasan och torka av glaset med den rena sidan. Klart!