1 AV 3
Rengör dammsugaren och få den att lukta gott
2 AV 3
Ta hand om dammsugare så håller den längre! De flesta kan nog skriva under på att de aldrig rengör dammsugaren, men att gå igenom den minst en gång om året är bra.
Foto: Istock
3 AV 3
Riv lite tvål och dammsug upp tvålflingorna så kommer det att dofta nytvättade händer nästa gång du dammsuger. Några droppar eterisk olja eller en tesked vaniljsocker i dammsugaren gör också att det kommer dofta gott.
Foto: Istock

Rengör dammsugaren – och få den att dofta gott

Luktar din dammsugare illa? Kanske är det dags att göra rent den? Ja, den behöver också rengöras. Här får du veta hur enkelt det är – och varför du ska hälla tvål i dammsugaren.

Veronica Lundström Kristensen

När gjorde du rent din dammsugare senast? För de allra flesta är nog svaret: det har aldrig hänt. Åtminstone inte när det kommer till något annat än att byta dammsugarpåse och dra bort hår som fastnat i borstarna.

Men dammsugaren är en riktig trotjänare i många hem och förtjänar en ordentlig rengöring då och då – speciellt om den har börjat lukta illa. I borstarna på munstycket, röret, slangen och utrymmet för dammsugarpåsen, samlas massor av damm, smuts och bakterier. Det räcker alltså inte med att bara byta påse när den är full.

Rengöring av dammsugare kan skilja sig åt beroende på vilken tillverkare det är och om du har en vanlig dammsugare, en påslös dammsugare, en skaftdammsugare eller en robotdammsugare. Det bästa är att titta i bruksanvisningen hur just din dammsugare ska rengöras. 

Men eftersom det sällan är någon som spar de där instruktionsböckerna kommer här en liten guide hur du rengör en vanlig dammsugare. Dessutom några fiffiga husmorsknep, lite längre ner i artikeln, om hur du får dammsugaren att dofta gott med bland annat tvål och vaniljsocker. 

Rengöring av dammsugare – så gör du:

• Börja med att ta loss och dammsug munstycket. En tandborste är bra för att få bort ludd och hår från borstarna. Torka rent munstycket med en trasa och lite rengöringsmedel. Skölj det sedan i varmt vatten.
• Ta ur dammsugarpåsen och torka rent utrymmet med en fuktig trasa. Har du ett tvättbart motorfilter tar du bort det och sköljer i varmt vatten. Låt filtret lufttorka i ett dygn innan du sätter tillbaka det igen. Glöm inte att även byta hepa-filtret regelbundet.
• Ta isär röret och slangen och skölj dem med såpavatten. Använd en flaskborste för att komma åt bättre inuti.
• Det är viktigt att alla delar får torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem. Ett dygn i rumstemperatur rekommenderas. 

Eterisk olja, bikarbonat och tvålflingor – suveräna medel att ta till när du vill få dammsugaren att dofta gott. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Dammsugare som luktar illa – testa husmorsknepen:

Det finns speciella doftkulor och -stavar, även kallade doftpärlor eller dammsugardeo, som man kan lägga i dammsugarpåsen och som neutraliserar och sprider fräsch doft när du dammsuger. 

Men det finns andra sätt att få det att dofta gott – utan att du behöver köpa ytterligare en pryl avsedd för en enda sak. Många av dofterna har du dessutom redan hemma.

Bikarbonat är exempelvis effektivt för att neutralisera dålig lukt. Dammsug upp en matsked bikarbonat och pulvret kommer att ta bort de dåliga lukterna.

Vill du att det ska dofta gott kan du riva tvål och hälla en matsked tvålflingor i dammsugarpåsen. Nästa gång du dammsuger kommer det att dofta nytvättade händer i hela hemmet. 

Några droppar eterisk olja på dammsugarpåsen är ett annat väldigt effektivt sätt att få det att dofta gott. Eterisk olja som exempelvis lavendel är dessutom perfekt att ha hemma när du ska göra eget giftfritt sköljmedel eller eterisk olja av citron som passar bra för en fräsch vårlukt – och som är toppen i städningen.

Andra fiffiga husmorsknep för att får det att dofta gott är att dammsuga upp en tesked vaniljsocker – eller kanske lite kanel när det lackar mot jul. 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat 

Se även: