1 av 3: Tvätta lakan är något många gör för sällan. Varje eller varannan vecka är det optimala. Foto: Kzenon - Fotolia
2 av 3: Men en av tio byter inte sina sänglakan mer än en gång i månaden. Foto: Getty Images
3 av 3: Men hur ofta du måste tvätta sängkläderna beror lite på. Har du till exempel husdjur, små barn som sover i sängen eller sover naken behöver du absolut byta lakan ofta. Foto: Shutterstock

Så ofta måste du tvätta dina sängkläder

Hur ofta tvättar du dina sängkläder egentligen?

Där samlas nämligen fort bakterier, kvalster och avföring.

Sanningen är att en av tio har samma lakan i en hel månad!

Att krypa ned mellan nytvättade lakan är en riktig njutning, tycker nog de allra flesta. Men trots att rekommendationen för hur ofta man ska tvätta sina sänglakan säger varje eller varannan vecka är det ytterst få som verkar göra det.

 

LÄS OCKSÅ: Lindra förkylningen och få rent hem – 11 saker att använda bikarbonat till

En gång i veckan är bra

En av tio byter inte sina sänglakan mer än en gång i månaden. Detta motsvarar fem miljoner vuxna, bara i Storbritannien. Allt enligt en undersökning som det engelska marknadsundersökningsföretaget YouGov lät göra.

Professor Sally Bloomfield, London School of Hygiene and Tropical Medicine, menar att om man inte tvättar sina lakan regelbundet ökar det riskerna för spridning av bakterier. Enligt henne är lakansbyte lika viktigt som att tvätta händerna och skölja maten.

– Att ha en gång i veckan som mål är bra, särskilt om det finns barn hemma, säger Sally. Det finns människor som inte tvättar sina lakan på månader utan att bli sjuk, men det är som att inte ha säkerhetsbälte – du ökar risken.

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina kuddar i sängen

Dammkvalster i sängen

Foto: Colourbox

Förutom bakterier lossar kroppen miljontals hudceller varje dag, och en stor del hamnar i sängen. Enligt forskare attraherar både hudceller och svett i sängen dammkvalster, vilka i sin tur avger avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon.

Hur ofta man bör tvätta sina sängkläder kan dock skilja sig lite mellan olika personer. Är lakanen uppenbart smutsiga, någon i familjen sjuk, har du djur och små barn som sover i sängen, duschar du inte innan läggdags, eller sover du naken, ja, då är det definitivt läge att byta ofta. Även vädret spelar in. Sommartid till exempel svettas vi mer.

 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel du gör med dina lakan – som förstör dem

Ju äldre desto mer noggrann

I undersökningen menade hälften av de tillfrågade att en smutsig säng blir ohygienisk efter två eller tre veckor. Kvinnorna tyckte lakanen blir ”snuskiga” efter fem veckor, medan männen sa sex veckor. 35 procent av de vuxna sa att de byter sina sängkläder en gång var fjortonde dag. Och endast en tredjedel sa att de byter lakan en gång i veckan.

Men det är tydligt att ju äldre vi blir ju mer noggranna blir vi med sängkläderna. Bland de mellan 18-24 år sa 37 procent att de bytte lakan en gång i månaden och 16 procent en gång i veckan, bland de över 60 år däremot sa 42 procent att de tvättade sina lakan varje vecka och endast 14 procent kunde låta det gå tre veckor.

 

Källa: Huffingtonpost.com, Dailymail.co.uk

 

LÄS OCKSÅ: 

 Se upp i skogen! Älgflugan vill bygga bo på dig
Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep