Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 21 sep 2015 09:32

Så ofta måste du byta ut din skärbräda

Din skärbräda innehåller troligen mängder av bakterier. De är nämligen svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterierna.

Din skärbräda innehåller troligen mängder av bakterier. De är nämligen svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterierna.

1/3

Foto: iStock

Om du har en träskärbräda med skåror kan du slipa ner den. Är skärbräda i plast är det dags att kasta den.

Om du har en träskärbräda med skåror kan du slipa ner den. Är skärbräda i plast är det dags att kasta den.

2/3

Foto: Gert Lavsen, Colourbox

Se till att du har separata skärbrädor för olika livsmedel.

Se till att du har separata skärbrädor för olika livsmedel.

3/3

Foto: Thomas Carlén

Har du någonsin funderat på att använda wc-sitsen som skärbräda?

Faktum är att toalettsitsen är renare och mindre snuskig än skärbrädan!

Läs experternas tips på hur du håller din skärbräda ren, hur ofta du måste byta – och vilken skärbräda som är bäst.

Hur ofta byter du skärbräda?

Tack för din röst!

Hur ofta byter du skärbräda?

Skärbrädan är ett måste i varje hem. Men, handen på hjärtat, hur ofta rengör du den ordentligt? Många vet kanske inte att skärbrädan är en riktig bakteriebomb. Enligt Chuck Gerba, professor i mikrobiologi vid universitetet i Arizona, är det hela 200 gånger fler avföringsbakterier på en skärbräda än på en toalettsits, så det är kanske läge att se över hanteringen av skärbrädan.

 

LÄS OCKSÅ: Saker du inte visste du kunde gröa med ättika

Skåror i skärbrädan? Kasta den!

Skärbrädor är svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterier som förökar sig var tjugonde minut. Hundratals av dem är direkt farliga för människan, bara när det gäller salmonella finns över 200 olika sorter som man bör akta sig för.

Snuskiga och eftersatta skärbrädor är också en återkommande och underkänd punkt vid miljö- och hälsoinspektionerna i restaurang- och storkök. Så har man fått skåror i skärbrädan ska man slänga den. Om den inte är av trä, för då går den att slipa/hyvla. Och minst var sjätte månad ska man byta ut sin skärbräda. Det lönar sig också att inte snåla på kvaliteten, har man dyra knivar ska man betänka på att de förstörs av dåliga skärbrädor.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta ska du byta ut din disktrasa

Viktigt att ha separata skärbrädor

Plast eller trä är en smaksak. Det viktigaste är att ha separata skärbrädor för kött, grönsaker, råa livsmedel, lagad mat och bröd. Förutom hygienaspekten innebör fler brädor att man sparar tid, och fler kockar kan vara med och hjälpa till i köket. Många väljer att ha träbräda till bröd, grönsaker och kött, och plast till kyckling, fisk och skaldjur.

De flesta experter på området rekommenderar träbrädor. Träet innehåller olika träsyror som gör den antispetisk, dessutom torkar den ut fukten, vilket inte plasten kan göra. En bra och gedigen skärbräda av trä kostar lite mer men kommer å andra sidan att hålla längre. Dessutom kan den slipas, oljas och bli som ny. Väljer man en skärbräda i plast ska den bytas oftare eftersom den slits snabbare. Och tvärtemot vad många tror lever bakterierna längre på en plastbräda.

Vad gäller rengöring är rekommendationen manuell sådan, med borste/scotchbrite, hett vatten och diskmedel. Gnugga! Kör helst inte i diskmaskin, den blir inte helt ren (sporbildande bakterier som finns i jord stannar ofta kvar- de är värmetåliga och kan ge magsjuka) plus att träbrädor torkas ut.

 

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat mot hosta – 11 fiffiga husmorstips med bikarbonat


Foto: Gert Lavsen

 

För- och nackdelar med olika material:

Skärbräda i plast

Fördel: Enkel att rengöra, billig, finns i olika färger, kan diskas i maskin, bra för kniven, tar mindre plats, väger mindre

Nackdel: Inte så slitstark, bakterierna frodas i hack, inte dekorativ, inte miljövänlig, kniven och skärbrädan slinter lätt, förstörs av sågtandad kniv

Skärbräda i trä

Fördel: Vacker, miljövänlig, hållbar, bra för kniven, skön att jobba på, går att förnya

Nackdel: Måste underhållas, känslig för fukt och vatten, kan inte diskas i maskin

Skärbräda i marmor, akryl, glas, sten, stål, keramik, corian

Fördel: Snygg, lätt att rengöra, behöver inte oljas/vaxas

Nackdel: Förstör knivarna

Skärbräda i gummi

Fördel: Behöver inte oljas/vaxas, snäll mot kniven, stabil pga sin tyngd, absorberar inte vatten, tål starka rengöringsmedel, spricker inte, bakterierna frodas inte, tar inte åt sig lukt/smak, går att slipa ned

Nackdel: Kan inte diskas i maskin, extremt dyr, svår att få tag på i Sverige, svårhanterlig pga sin tyngd, trist färg, blir lätt fläckig, repas och skåras lätt

Skärbräda i laminat/komposit

Fördel: Tål maskindisk, slitstark, lätt att rengöra, dekorativ

Nackdel: Kan lukta illa, låter ihåligt plastigt när man hackar, tuff mot kniven, inte miljövänlig, kan ge djupa hack och skär

 

Källa: Svd.se, Aftonbladet.se, Äktamat.se, Skärbrädor.se

 

LÄS OCKSÅ:

Relaterat