Så ofta måste du byta ut din skärbräda

Din skärbräda innehåller troligen mängder av bakterier. De är nämligen svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterierna.

Foto: Adobe Stock

Din skärbräda innehåller troligen mängder av bakterier. De är nämligen svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterierna.

Har du någonsin funderat på att använda wc-sitsen som skärbräda?

Faktum är att toalettsitsen är renare och mindre snuskig än skärbrädan!

Läs experternas tips på hur du håller din skärbräda ren, hur ofta du måste byta – och vilken skärbräda som är bäst.

Skärbrädan är nästan ett måste i varje hem. Men, handen på hjärtat, hur ofta rengör du den ordentligt? Många vet kanske inte att skärbrädan är en riktig bakteriebomb. Enligt Chuck Gerba, professor i mikrobiologi vid universitetet i Arizona, är det hela 200 gånger fler avföringsbakterier på en skärbräda än på en toalettsits, så det är kanske läge att se över hanteringen av skärbrädan.

Skärbrädor är svåra att rengöra och i skårorna frodas bakterier som förökar sig var tjugonde minut. Hundratals av dem är direkt farliga för människan, bara när det gäller salmonella finns över 200 olika sorter som man bör akta sig för.

Hur ofta ska man byta skärbräda?

Snuskiga och eftersatta skärbrädor är också en återkommande och underkänd punkt vid miljö- och hälsoinspektionerna i restaurang- och storkök. Så har man fått skåror i skärbrädan ska man slänga den. Om den inte är av trä, för då går den att slipa den. Och minst var sjätte månad ska man byta ut sin skärbräda. Det lönar sig också att inte snåla på kvaliteten, har man dyra knivar ska man betänka på att de förstörs av dåliga skärbrädor.

Ha olika skärbrädor för kött, grönsaker och bröd

Plast eller trä är en smaksak. Det viktigaste är att ha separata skärbrädor för kött, grönsaker, råa livsmedel, lagad mat och bröd. Förutom hygienaspekten innebör fler brädor att man sparar tid, och fler kockar kan vara med och hjälpa till i köket. Många väljer att ha träbräda till bröd, grönsaker och kött, och plast till kyckling, fisk och skaldjur.

De flesta experter på området rekommenderar träbrädor. Träet innehåller olika träsyror som gör den antispetisk, dessutom torkar den ut fukten, vilket inte plasten kan göra. En bra och gedigen skärbräda av trä kostar lite mer men kommer å andra sidan att hålla längre. Dessutom kan den slipas, oljas och bli som ny. Väljer man en skärbräda i plast ska den bytas oftare eftersom den slits snabbare. Och tvärtemot vad många tror lever bakterierna längre på en plastbräda.

Hur rengör man en skärbräda i trä eller plast?

Vad gäller rengöring är rekommendationen manuell sådan, med borste/scotchbrite, hett vatten och diskmedel. Gnugga! Kör helst inte i diskmaskin, den blir inte helt ren. Sporbildande bakterier som finns i jord stannar ofta kvar – de är värmetåliga och kan ge magsjuka, plus att träbrädor torkar ut.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Foto: Adobe Stock

Vilket material på skärbräda ska man välja:

Skärbräda i plast

Fördel: Enkel att rengöra, billig, finns i olika färger, kan diskas i maskin, bra för kniven, tar mindre plats, väger mindre.

Nackdel: Inte så slitstark, bakterierna frodas i hack, inte dekorativ, inte miljövänlig, kniven och skärbrädan slinter lätt, förstörs av sågtandad kniv.

Skärbärda i trä

Fördel: Vacker, miljövänlig, hållbar, bra för kniven, skön att jobba på, går att förnya.

Nackdel: Måste underhållas, känslig för fukt och vatten, kan inte diskas i maskin.

Skärbräda i marmor, akryl, glas, sten, stål, keramik eller corian

Fördel: Snygg, lätt att rengöra, behöver inte oljas/vaxas.

Nackdel: Förstör knivarna.

Skärbräda i gummi

Fördel: Behöver inte oljas/vaxas, snäll mot kniven, stabil pga sin tyngd, absorberar inte vatten, tål starka rengöringsmedel, spricker inte, bakterierna frodas inte, tar inte åt sig lukt/smak, går att slipa ned.

Nackdel: Kan inte diskas i maskin, extremt dyr, svår att få tag på i Sverige, svårhanterlig pga sin tyngd, trist färg, blir lätt fläckig, repas och skåras lätt.

Skärbräda i laminat/komposit

Fördel: Tål maskindisk, slitstark, lätt att rengöra, dekorativ.

Nackdel: Kan lukta illa, låter ihåligt plastigt när man hackar, tuff mot kniven, inte miljövänlig, kan ge djupa hack och skär.

LÄS MER: Så enkelt blir din gjutjärnspanna som ny

LÄS MER: Släng inte din disktrasa! Här är knepet som gör den fräsch på nolltid

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer