1 av 3: Helt naturligt utan kemikalier
Tvättmaskinen ska nog köras oftare än du tror.
2 av 3: Tvättmaskinen ska nog köras oftare än du tror. Foto: Istock
3 av 3

Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

Att tvätta sina handdukar regelbundet är nog en självklarhet för de absolut flesta. 

Men att regelbundet innebär efter var fjärde användning känner kanske inte alla till. 

Vi går igenom hur ofta du egentligen borde tvätta sängkläder, handdukar, men också plädar och annat man lätt glömmer. 

Dina lakan och sängkläder

Det är ingenting man egentligen vill tänka på. Men vi sover, ofta nakna, i samma tyg varje natt. Vi kommer flagna, svettas och avsöndra andra kroppsvätskor på örngott, påslakan och lakan. Tvättar du inte lakanen på länge kan de alltså bli en riktig bakteriehärd, inte så härligt att sova i va?
Allt det här attraherar dessutom dammkvalster, som lämnar avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon.
Så ofta ska de tvättas: En gång i veckan.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader, gärna 90. Torktumla varmt. 

Foto: Shutterstock

Huvudkudden

Det är lite jobbigt och kräver tid för att få torr kudden. Men det måste göras! Trots att du är bra på att byta örngott letar sig både svamp och dammkvalster sig lätt in i kudden och det är inte ovanligt att det lever cirka 16 olika svamparter i en vanlig huvudkudde, enligt studier.
Så ofta ska de tvättas: Minst två gånger om året.
Så bör de tvättas: I maskin på ett skonsamt program med extra sköljning. Torktumla på låg värme tillsammans med tennisbollar, helst tre stycken för att hålla kuddarna jämna.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Vädra och skaka kuddarna ofta, helst varje dag. 

Madrasskyddet

Det ligger ju där för att skydda madrassen från smuts, mens och annan vätska, så självklart drar den åt sig detta och måste tvättas.
Så ofta ska de tvättas: Varannan månad, och om den fått ny fläck så tvätta så snart du kan.
Så bör de tvättas: De flesta skydd kan tvättas i maskin på 60 grader, vilket behövs för att bli av med bakterierna. Torkas ordentligt.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Skaka och vädra två gånger i veckan.

Madrassen

Så ofta ska de tvättas: Dammsug varje månad för att få bort damm och döda hudceller. Alternativt torka med en fuktig trasa.
Så bör den rengöras: Har madrassen fått en fläck, fukta med kallt vatten på en trasa. Använd rengöringsprodukt och massera in försiktigt. Men blöt inte madrassen för mycket, då blir den svår att torka. Badda med fuktig trasa för att få bort medlet och låt torka ordentligt.

Dina badlakan och handdukar

Foto: Istock

Visserligen torkar man sig efter att kroppen rengjorts, men ändå samlas bakterier och hud på handduken snabbt. Framförallt om den ofta är fuktig och inte tillåts torka ordentligt blir det en riktig grogrund för bakterier.  
Så ofta ska de tvättas: Efter minst var fjärde användning.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader. Inget sköljmedel – det förstör frotténs uppsugningsförmåga.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Häng upp ordentligt så handduken torkar mellan användningarna.

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta din behå 

Badrumsmattan

Foto: Shutterstock

I ärlighetens namn, har du någonsin tvättat badrumsmattan annat än om du spillt nåt på den? Det har inte vi i alla fall. Men det är en av de smutsigaste sakerna i ett badrum. Den blir lätt blöt när man går ur duschen eller tvättar ansiktet och får sedan långsamt torka, sällan ordentligt. Sedan går vi på den med smutsiga fötter varje dag.
Så kasta in den i maskinen då och då, helst under veckostädningen!
Så ofta ska de tvättas: En gång i veckan till varannan vecka.
Så bör de tvättas: Beror på material, men minst 40 grader i maskin. Torkas ordentligt.

Kökshanddukarna

De fungerar för de flesta som lite allt möjligt: Vi torkar av spill med dem, vi torkar händerna med dem – både efter att händerna tvättats med tvål och efter att de kletats ner av ett kläckt ägg, och sen torkar vi våra rena tallrikar med dem. Det blir med andra ord en hel del bakterier – som förs vidare till maten.
Så ofta ska de tvättas: Varje till varannan dag.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader. Torktumlas varmt för att bli av med så mycket bakterier som möjligt.

Foto: Shutterstock

Soffkuddarna, plädarna och soffodralen

Kommer du ihåg filmen "Hundtricket" med Alexander Skarsgård som hade en vän som tvingade sina besökare att ta av sig byxorna om de skulle sitta i soffan? Argumentet var att har man åkt kollektivtrafik (och suttit ner) är byxorna fulla av bakterier från andra, som släpps ut i soffan. En ganska rimlig tanke ändå.
Även kuddar och plädar kan samla på sig en del damm, hudavlagringar och bakterier genom dagarna. För att inte tala om alla fläckar som soffan ådrar sig – någonting man kanske inte är varse om ifall soffans tyg är mörkt.
Hur ofta du behöver tvätta beror också på dina vanor. Brukar du äta i soffan eller låta din hund ligga i den behöver du troligtvis tvätta oftare än andra.
Så ofta ska de tvättas: Runt en gång varannan månad för kuddarna och filten minst en gång i månaden.
Så bör de tvättas: Följ tvättanvisningarna på respektive lapp så du inte riskerar krympning. Framförallt kuddfodral och sofftyget ska vara helt torrt innan de sätts på igen.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Skaka, piska och puffa upp lite då och då. Dammsug soffan och kuddarna vid varje städning.

Tygkassarna

En tygkasse i hemmet används ofta till lite allt möjligt: mathandling, klädinköp, till panten, träningskläderna, badkläderna, lunchlådan... Men får den någonsin följa med i tvätten? Låt den!
Så ofta ska de tvättas: Beror på hur ofta de används. Men efter varje träningspass
Så bör de tvättas: Följ anvisningar, men är det bomull ska de klara 60 grader i maskin – men har de tryck som kan förstöras av värmen, tvätta på 40 grader. Hängtorka.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Töm ordentligt och vädra. 

LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika 

LÄS MER: Lysande knepet: Så här halverar du tiden vid tvätthögen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!