Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Helt naturligt utan kemikalier
2 AV 3
Tvättmaskinen ska nog köras oftare än du tror.
Foto: Istock
3 AV 3
Sängkläderna ska gärna bytas varje vecka.
Foto: Istock

Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

Att tvätta sina handdukar regelbundet är nog en självklarhet för de absolut flesta. 

Men att regelbundet innebär efter var fjärde användning känner kanske inte alla till. 

Självklart gäller det att tänka på miljön och inte tvätta till överdrift. Här går vi igenom hur ofta du egentligen borde tvätta sängkläder, handdukar, men också plädar och annat man lätt glömmer. 

Dina badlakan och handdukar

Att få handdukarna tvättade en gång i veckan skulle nog de flesta av oss känna sig nöjda med. Men frågar man experterna så är det inget att stoltsera över. Snarare tvärtom! 

– Torkar du ansiktet med en handduk som är använd i två dagar får du troligtvis fler E. coli-bakterier i ansiktet än om du stoppar huvudet i toaletten och spolar, har forskaren Charles Gerba berättat för Time

Visserligen torkar man sig efter att kroppen rengjorts, men ändå samlas bakterier och hud på handduken snabbt. Framförallt om den ofta är fuktig och inte tillåts torka ordentligt blir det en riktig grogrund för bakterier. 

Rekommendationen är att tvätta ungefär varannan till var tredje dag. Å andra sidan finns det de som menar att det är ohållbart för miljön att tvätta så ofta – och att det är tillräckligt ur hygienisk synvinkel att låta det gå upp till fyra dagar, så länge handduken får torka ordentligt innan den används igen. 

Så ofta ska de tvättas: Efter minst var fjärde användning.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader. Inget sköljmedel – det förstör frotténs uppsugningsförmåga. Använd ättika som sköljmedel för att få dem mjuka och härliga i stället.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Häng upp ordentligt så handduken torkar mellan användningarna.
LÄS MER: Superknepet! Därför ska du koka citronerna i vattenkokaren 

Bakterier samlas snabbt på handduken, särskilt om den inte får torka ordentligt. Foto: Istock

Dina lakan och sängkläder

Det är ingenting man egentligen vill tänka på. Men vi sover, ibland nakna, i samma tyg varje natt. Vi kommer flagna, svettas och avsöndra andra kroppsvätskor på örngott, påslakan och lakan. Tvättar du inte lakanen på länge kan de alltså bli en riktig bakteriehärd, inte så härligt att sova i va?
Allt det här attraherar dessutom dammkvalster, som lämnar avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon.
Så ofta ska de tvättas: En gång i veckan.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader, gärna 90. Torktumla varmt. 

Huvudkudden

Det är lite jobbigt och kräver tid för att få torr kudden. Men det måste göras! Trots att du är bra på att byta örngott letar sig både svamp och dammkvalster sig lätt in i kudden och det är inte ovanligt att det lever cirka 16 olika svamparter i en vanlig huvudkudde, enligt studier.
Så ofta ska de tvättas: Minst två gånger om året.
Så bör de tvättas: I maskin på ett skonsamt program med extra sköljning. Torktumla på låg värme tillsammans med tennisbollar, helst tre stycken för att hålla kuddarna jämna.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Vädra och skaka kuddarna ofta, helst varje dag. 

Byt sängkläder varje vecka för att sova i fräscha lakan. Foto: Istock

Madrasskyddet

Det ligger ju där för att skydda madrassen från smuts, mens och annan vätska, så självklart drar den åt sig detta och måste tvättas.
Så ofta ska de tvättas: Varannan månad, och om den fått ny fläck så tvätta så snart du kan.
Så bör de tvättas: De flesta skydd kan tvättas i maskin på 60 grader, vilket behövs för att bli av med bakterierna. Torkas ordentligt.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Skaka och vädra varje vecka.

Madrassen

Så ofta ska de tvättas: Dammsug varje månad för att få bort damm och döda hudceller. Alternativt torka med en fuktig trasa.
Så bör den rengöras: Har madrassen fått en fläck, fukta med kallt vatten på en trasa. Använd rengöringsprodukt och massera in försiktigt. Men blöt inte madrassen för mycket, då blir den svår att torka. Badda med fuktig trasa för att få bort medlet och låt torka ordentligt.

Badrumsmattan

I ärlighetens namn, har du någonsin tvättat badrumsmattan annat än om du spillt nåt på den? Heja i så fall! Badrumsmatten är en av de smutsigaste sakerna i ett badrum. Den blir lätt blöt när man går ur duschen eller tvättar ansiktet och får sedan långsamt torka, sällan ordentligt. Sedan går vi på den med smutsiga fötter varje dag.
Så kasta in den i maskinen då och då, helst under veckostädningen!
Så ofta ska de tvättas: En gång i veckan till varannan vecka.
Så bör de tvättas: Beror på material, men minst 40 grader i maskin. Torkas ordentligt.

Kökshanddukarna glöms lätt bort – men kom ihåg att byta dem ofta, åtminstone varannan dag. Foto: Istock

Kökshanddukarna

De fungerar för de flesta som lite allt möjligt: Vi torkar av spill med dem, vi torkar händerna med dem – både efter att händerna tvättats med tvål och efter att de kletats ner av ett kläckt ägg, och sen torkar vi våra rena tallrikar med dem. Det blir med andra ord en hel del bakterier – som förs vidare till maten.
Så ofta ska de tvättas: Varje till varannan dag.
Så bör de tvättas: I maskin på minst 60 grader. Torktumlas varmt för att bli av med så mycket bakterier som möjligt.

Soffkuddarna, plädarna och soffodralen

Kommer du ihåg filmen "Hundtricket" med Alexander Skarsgård som hade en vän som tvingade sina besökare att ta av sig byxorna om de skulle sitta i soffan? Argumentet var att har man åkt kollektivtrafik (och suttit ner) är byxorna fulla av bakterier från andra, som släpps ut i soffan. En ganska rimlig tanke ändå.
Även kuddar och plädar kan samla på sig en del damm, hudavlagringar och bakterier genom dagarna. För att inte tala om alla fläckar som soffan ådrar sig – någonting man kanske inte är varse om ifall soffans tyg är mörkt.
Hur ofta du behöver tvätta beror också på dina vanor. Brukar du äta i soffan eller låta din hund ligga i den behöver du troligtvis tvätta oftare än andra.
Så ofta ska de tvättas: Runt en gång varannan månad för kuddarna och filten minst en gång i månaden.
Så bör de tvättas: Följ tvättanvisningarna på respektive lapp så du inte riskerar krympning. Framförallt kuddfodral och sofftyget ska vara helt torrt innan de sätts på igen.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Skaka, piska och puffa upp lite då och då. Dammsug soffan och kuddarna vid varje städning.

Tygkassarna

En tygkasse i hemmet används ofta till lite allt möjligt: mathandling, klädinköp, till panten, träningskläderna, badkläderna, lunchlådan... Men får den någonsin följa med i tvätten? Låt den!
Så ofta ska de tvättas: Beror på hur ofta de används. Men efter varje träningspass
Så bör de tvättas: Följ anvisningar, men är det bomull ska de klara 60 grader i maskin – men har de tryck som kan förstöras av värmen, tvätta på 40 grader. Hängtorka.
Så hålls de fräschare mellan tvätt: Töm ordentligt och vädra. 

LÄS MER: Lysande knepet: Så här halverar du tiden vid tvätthögen 

Se även: