1 AV 3
Ättika fungerar mycket effektivt för att ta bort kalkavlagringar.
2 AV 3
Vattenkokare kanske man inte tänker på att de behöver rengöras då och då. När rengjorde du din vattenkokare senast?
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Använd matsvinnet till att rengöra den. Här nedan får du veta hur du gör!
Foto: Istock

Rengöra vattenkokare med citron – så gör du

När rengjorde du din vattenkokare senast? 

Vattenkokaren är en sådan sak som du kanske inte tänker på att den behöver rengöras då och då. Men tittar du i den så kanske du förstår varför. 

Här får du veta superknepen hur du avkalkar den med citron och ättika – bästa ekotipsen!

Veronica Lundström Kristensen

Har du också tittat in i din vattenkokare och blivit förvånad över hur ofräsch den ser ut? Trots att det bara är vatten du kokar. Det är kalkbeläggningar som kommer av vattnet och sätter sig på insidan av både vattenkokare och kaffebryggare. Men det tar du enkelt bort. Här är tips på ett par metoder hur du kalkar av din vattenkokare med citron eller ättika. 

Rengöra vattenkokare med citron eller citronsyra

Fyll kannan med vatten och låt koka upp tillsammans med en tjock skiva citron. Har du precis lagat mat och har gamla pressade citroner blir matsvinnet en perfekt rengörare! Låt stå någon timme innan du sköljer ur. Koka upp en gång med enbart vatten innan du använder den igen. Svårare än så är det inte!

Har du ingen citron hemma går det också bra att använda citronsyra eller askorbinsyra för att kalka ur vattenkokaren. Fyll kannan med vatten och häll i 2-3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra. Låt det sedan koka upp en till tre gånger. Är det riktigt illa ställt kan du ha i mer citronsyra och låta det koka upp flera gånger. Töm sedan vattenkokaren och skölj av med kranvatten.

En stor citronskiva kan räcka för att göra rent vattenkokaren. Foto: LEVA&BO

Kalka av vattenkokare med ättika

Ättika fungerar mycket effektivt för att ta bort kalkavlagringar. Häll i en deciliter ättika (eller det dubbla av ättiksprit) och fyll på med vatten. Koka upp och låt det sedan stå och verka i 15 minuter. När avkalkningen är klar, koka upp några gånger med enbart vatten innan du använder den igen. I bland kan det behöva köras ytterligare en gång med ättika.

Se även: