1 AV 2
Badrummets fuktiga och varma miljö är perfekt för både mögel och svamp i duschdraperiet.
Foto: REBECCA MARTYN
2 AV 2
Du bör tvätta duschdraperiet ungefär var tredje månad.
Foto: Istock/Shutterstock

Så håller du duschdraperiet fräscht – enkla knepen som funkar

Gulfläckiga, illaluktande och mögliga. Känner du igen det? Ja, duschdraperier kan vara riktiga snuskbomber. 

Men så behöver det inte vara!  

Med de här enkla knepen kommer ditt draperi garanterat hålla sig fräscht längre. 

Lovisa Dahlström

Blir ditt duschdraperi snuskigt nästan direkt? Inte så konstigt. Den fuktiga och varma miljön i duschen utgör det perfekta förhållandet för både mögel och svamp. Därför går det ofta ganska fort från att draperiet är nytt till att det känns fläckigt och solkigt. 

För att slippa behöva byta ut draperiet alltför ofta är det viktigt att regelbundet tvätta det. Hur ofta är så klart upp till var och en. Men någonstans runt var tredje månad är bra att ha i bakhuvudet. 

Så hur rengör man duschdraperiet på ett effektivt sätt?  

Tvätta duschdraperiet i tvättmaskin – med ättika

Det kanske enklaste tipset för att få rent ett stinkande duschdraperi är att maskintvätta det. Det gör du bäst i 40 grader, gärna tillsammans med några handdukar. När de gnuggas mot draperiet hjälper det till att ta bort smutsen.

När tvätten är klar, häng upp draperiet direkt så det får torka. Helst på en plats med bra ventilation. Är draperiet fuktigt och inte får chans att torka ordentligt finns risk att det möglar. 

Har det gått lång tid sedan senaste rengöring, eller om duschdraperiet är riktigt snuskigt är det inte alltid maskintvätt med vanligt tvättmedel är tillräcklig för att få det rent. Testa då att tillsätta lite ättika – det räcker med en knapp deciliter. Sedan kör du tvättprogrammet igen. 

Skrubba duschdraperiet med såpa 

Om ditt duschdraperi inte är tvättbart i maskin så är det inte kört för det. Det går bra att fräscha upp det genom att använda såpa och tvätta för hand. Skrubba bort de svåra fläckarna med en svamp eller borste. Låt sedan draperiet ligga i blöt i femton minuter innan du sköljer det med ljummet vatten. 

Olja in och håll smutsen borta 

Efter att du gjort rent draperiet, vare sig det är för hand eller i maskin, så finns ett smart knep som gör det svårare för smutsen att fästa igen. Gnid in draperiet i olja, tillexempel barnolja och det kommer stöta bort smuts och hålla duschdraperiet rent längre. 

LÄS MER: Så enkelt får du bort fett och snusk på rostfria ytor – med mer fett! 

Du bör tvätta duschdraperiet ungefär var tredje månad. Foto: CARINA OLANDER

Använd bikarbonat som slipmedel 

Ytterligare ett effektivt sätt att få ett äckligt duschdraperi rent är genom att använda sig av bikarbonat. 

Blanda ihop ungefär en deciliter bikarbonat tillsammans med tvättmedlet. Dosera sedan som vanligt i tvättmaskinen och kör tillsammans med några handdukar. Om möjlig, slå på ett program på hög temperatur. 

Bikarbonaten fungerar som ett milt slipmedel på fläckarna och hjälper också till att få bort dålig lukt. Här kan du läsa mer om hur du rengör fläckar och tvättar med bikarbonat. 

Avkalka duschdraperiet och få bort gula fläckar

Ett draperi med gula kanter och fläckar är något många av oss känner igen. Troligtvis är det järnrikt vatten, kalk tillsammans med hudavlagringar som bidragit till detta. Även här är det mest effektiva sättet att använda ättika eller vinäger, bikarbonat, citronsyra och salt. 

Spreja ättika på fläckarna och strö över bikarbonat och citronsyra och gnugga. Låt verka tio minuter innan du lägger ner draperiet i en hink med varmt vatten och en halv deciliter salt. Blanda ordentligt och låt draperiet ligga i hinken täckt av vattnet i någon timme. Tvätta sedan draperiet i maskin och låt torka. 

LÄS MER: 7 snuskiga men vanliga misstag du gör med dina handdukar 

Se även: