1 AV 2
De ser ut som lite klumpiga flugor, men tyvärr är inte bromsarna så oskyldiga som de kanske först verkar.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Att bli biten av en broms är sällan allvarligt, men att det gör fruktansvärt ont går inte att förneka.
Foto: Istock

Lindra bromsbett – så gör du om du blivit biten av broms

Att bli biten av en broms är sällan allvarligt, men att det gör fruktansvärt ont går inte att förneka. Betten kan dessutom ge både klåda, värk och svullnad. 

Som tur är finns metoder för att lindra symtomen. Här har vi samlat några av de bästa husmorstipsen. 

Lovisa Dahlström

De ser ut som lite klumpiga flugor, men tyvärr är inte bromsarna så oskyldiga som de kanske först verkar. När du väl blir biten kommer du förstå. Lyckligtvis är de inte speciellt vanliga, men är man på fel plats vid fel tillfälle kan det bli riktigt jobbigt. 

Skulle du bli biten finns som tur är metoder att ta till för att lindra den klåda, smärta och svullnad som gärna uppstår. En första viktig grej att tänka på är att tvätta såret ordentligt. Och blir bettet alltför svullet kan det vara smart att ta en allergitablett. 

Blir bettet alltför svullet kan det vara smart att ta en allergitablett. Foto: Istock

1. Pressa citron

Citron är ett perfekt naturläkemedel som motverkar klåda. Det enda du behöver göra är att pressa saften från en halv citron i ett glas med varmt vatten. Doppa sedan en bomullstuss och stryk försiktigt på det område som kliar. Tryck i några sekunder. 

2. Stryk på tandkräm 

Tandkräm är ju en klassiskt gammalt knep för att torka ut finnar. Dessutom menar många att den hjälper mot kliande insektsbett. Det är inte vetenskapligt bevisat, men uppenbarligen hjälper det för vissa. Testa själv och se. 

3. Svalkande Aloe vera

Aloe veran går inte sällan under smeknamnet naturens under, och har också effekt på bromsbett. Gelen som stryks över irriterande hud svalkar och lugnar de symtom som uppkommit av bettet. Produkten går att köpa på apotek och hälsokostaffärer.  

4. Lindra med malda värktabletter

Att Treo och Magnecyl är smärtlindrande är inget nytt. Men att det lokalt kan hjälpa mot kliande, irriterande bromsbett vet kanske inte alla om. Tricket är att mosa ner tabletten till en gegga tillsammans med lite vatten. Smeta sedan på och vänta en stund så ska detta hjälpa. 

5. Lindra med vanlig mjölk 

Det låter kanske inte klokt, men mjölk som baddas på bettet kan faktiskt fungera lugnande mot inflammerade insektsbett och på så vis minska rodnad och svullnad. Det är proteinet i mjölken som ska vara det som ger effekt. Värt att testa i alla fall! 

6. Klassisk bedövningssalva

Det finns mer än bara naturliga produkter som hjälper efter att ha blivit biten av en broms. På apoteken finns flera olika typer av bedövningssalvor som ofta fungerar effektivt. Fråga dig fram så lär du hitta rätt. 

LÄS MER: Marie-Louises smarta knep för att slippa fästingar 

LÄS MER: Irriterande bananflugor? Så här enkelt blir du av med dem

Se även: