Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så gör du om du blivit biten av broms – 6 lindrande tips

Att bli biten av en broms är sällan allvarligt, men att det gör fruktansvärt ont går inte att förneka.

Foto: Shutterstock

Att bli biten av en broms är sällan allvarligt, men att det gör fruktansvärt ont går inte att förneka. Betten kan dessutom ge både klåda, värk och svullnad. 

Som tur är finns metoder för att lindra symtomen. Här har vi samlat några av de bästa husmorstipsen. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

De ser ut som lite klumpiga flugor, men tyvärr är inte bromsarna så oskyldiga som de kanske först verkar. När du väl blir biten kommer du förstå. Lyckligtvis är de inte speciellt vanliga, men är man på fel plats vid fel tillfälle kan det bli riktigt jobbigt. 

Skulle du bli biten finns som tur är metoder att ta till för att lindra den klåda, smärta och svullnad som gärna uppstår. En första viktig grej att tänka på är att tvätta såret ordentligt. Och blir bettet alltför svullet kan det vara smart att ta en allergitablett. 

1. Pressa citron

Citron är ett perfekt naturläkemedel som motverkar klåda. Det enda du behöver göra är att pressa saften från en halv citron i ett glas med varmt vatten. Doppa sedan en bomullstuss och stryk försiktigt på det område som kliar. Tryck i några sekunder. 

2. Stryk på tandkräm 

Tandkräm är ju en klassiskt gammalt knep för att torka ut finnar. Dessutom menar många att den hjälper mot kliande insektsbett. Det är inte vetenskapligt bevisat, men uppenbarligen hjälper det för vissa. Testa själv och se. 

3. Svalkande Aloe Vera 

Aloe Veran går inte sällan under smeknamnet naturens under, och har också effekt på bromsbett. Gelen som stryks över irriterande hud svalkar och lugnar de symtom som uppkommit av bettet. Produkten går att köpa på Apoteket eller i hälsokost.  

4. Lindra med mald treo 

Att Treo och Magnecyl är smärtlindrande är inget nytt. Men att det lokalt kan hjälpa mot kliande, irriterande bromsbett vet kanske inta alla om. Tricket är att mosa ner tabletten till en gegga tillsammans med lite vatten. Smeta sedan på och vänta på resultat. 

5. Lindra med vanlig mjölk 

Det låter kanske inte klokt, men mjölk kan faktiskt fungera lugnande mot inflammerade insektsbett och på så vis minska rodnad och svullnad. Det är proteinet i mjölken som ska vara det som ger effekt. Värt att testa i alla fall! 

6. Klassisk bedövningssalva

Det finns mer än bara naturliga produkter som hjälper efter att ha blivit biten av en broms. På Apoteket finns flera olika typer av bedövningssalvor som ofta fungerar effektivt. Fråga dig fram så lär du hitta rätt. 

Det finns många olika tricks för att lindra smärtan efter ett bromsbett.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Knep för att bli av med äckliga flygmyror

LÄS MER: 7 supertips på vad du kan göra med lavendel