1 av 2: Billigt, väldoftande och miljövänligt
2 av 2: Sköljmedel kan vara allergiframkallande. Ättika är betydligt bättre att använda till kläderna. Foto: Istock

Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

Sköljmedel är giftigt och kan bland annat framkalla allergier. En kemikaliebomb man helst ska undvika – speciellt med barn.

Använd ättika i stället, som dessutom håller tvättmaskinen fräsch! 

Här förklarar vi varför du borde använda ättika varje gång du tvättar.

De allra flesta tycker att sköljmedel luktar gott, och att det gör plaggen och handdukarna mjuka. En del tror till och med att sköljmedel är ett måste. Men det är det absolut inte! Och det är framför allt inte hälsosamt.

Sköljmedel innehåller mycket gifter och förorenar naturen

Många sköljmedel innehåller nämligen kemikalier som bryter ned klädernas elasticitet, parfymen är en blandning av dessa gifter. Och det är heller inget som försvinner från tygerna. 

För att lukten ska sitta kvar extra länge tillsätts dessutom ftalater – ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn och även kan framkalla allergier. Betänk då att detta har vi allra närmast vår hud, både i kläder, lakan och handdukar. Utöver det försvinner kemikalierna, som är svåra att bryta ned, ut i våra vatten och förorenar naturen.

Finns det då något hälsosamt och miljövänligt alternativ? Ja, det gör det faktiskt, det är det som är så bra. Svaret heter ättika! Det får också våra tyger mjuka och sköna, och är helt ofarligt.

Gör dig själv, din familj och naturen en tjänst och skippa sköljmedlet när du tvättar. Foto: Istock

Ättika håller tvättmaskinen ren och tar bort dålig lukt

Utöver det så neutraliserar ättikan eventuella tvättmedelsrester som ofta finns kvar i kläderna och kan irritera på huden. Dessutom tar ättika bort dålig lukt i kläderna. Det går också bra att använda vitvinsvinäger.

Vill man sedan ha ännu godare doft på sina tyger så går det alldeles utmärkt att tillsätta eteriska oljor, exempelvis lavendel och eukalyptus. En extra bonus är att de även har antibakteriella egenskaper. Och, inte nog med det, ättikan håller tvättmaskinen fräsch!

Foto: Veronica Lundström Kristensen

Recept på sköljmedel med ättika

• 3 dl ättiksprit (12 procent, har du starkare ättika får du späda med mer vatten)
• 9 dl uppkokt avsvalnat vatten
• Cirka 10 droppar eterisk olja, till exempel med lavendeldoft
Gör så här: Blanda ättika, vatten och lavendelolja i en glasflaska. Skaka väl innan varje användning för att fördela lavendeloljan. När det är dags att tvätta häller du 1-2 msk av ättikablandningen i sköljmedelsfacket.

LÄS MER: Därför du ska du tvätta med mirakelmedlet bikarbonat

LÄS MER: Gör ren tvättmaskinen med enkelt knep

Se även: