1 AV 2
Industritillverkad tvål innehåller inte sällan flera olika syntetiska tillsatsämnen och kemikalier.
Foto: Istock
2 AV 2
Tvål kan tillvekas kanske enklast med hjälp av färdig tvålmassa. Eller så gör man från grunden och använder lut.
Foto: Istock

Så gör du din egen tvål – superenkelt och garanterat giftfritt

Gör din egen väldoftande naturliga tvål, fri från kemikalier och andra tillsatsämnen.

Det är enkelt, och dessutom bra för både miljön och plånboken. Perfekt att njuta av själv eller ge bort i present!

Här har du recept på hur du gör egen tvål.

Lovisa Dahlström

Det finns flera olika sätt satt göra egen tvål. Mer eller mindre avancerade. Men generellt är de enkla att tillverka. Och dessutom både bra för dig och miljön. Olivolja passar exempelvis utmärkt till att användas för att göra hemmagjord tvål. Den hjälper till att hålla kvar vattnet och de fetter som gör gott för din hud. En välbalanserad hud har i sin tur goda förutsättningar för att försvara kroppen mot externa patogena mikroorganismer. 

Industritillverkad tvål är ofta full av kemikalier 

Den största skillnaden mellan en hemmagjord, naturlig tvål jämfört med de som tillverkas i industriellt är att fabrikstillverkade tvålar ofta innehåller många syntetiska ingredienser. Vanligtvis tillsätts dessutom kemikalier för att tvålen ska skumma mer och för doftens skull. Det är dessa tillsatser som kan orsaka allergiska reaktioner och irritation. Genom att göra tvålen själv kan du vara säker på ingrediensernas kvalitet och du skyddar dessutom planeten genom att inte bidra till den förorening som kommersiell tillverkning orsakar. Det går också åt mängder av vatten och plast för att göra industritillverkad tvål – det slipper du när du gör din egen.

Hur gör man egen tvål? Så lätt är det

Det kanske enklaste sättet att tillverka tvål på är genom att använda färdig tvålmassa, gärna ekologisk.

Gör så här:   

Skär ett kilo tvålmassa i små bitar och låt smälta i ett vattenbad eller mikrovågugn. Koka inte. Därefter tillsätter du doft (i form av eterisk olja) och eventuellt färg (i form av exempelvis örtextrakt eller pulver från växtriket, alternativt eterisk olja som är naturligt färgad av den växten den är gjord av). Det är viktigt att färg och doft löser upp sig ordentligt. Tänk ungefär två milliliter doft per 100 gram tvålmassa. Hur mycket färg som behövs är en smaksak. Börja med en knivsudd färg och tillsätt allt eftersom. Häll sedan massan i tvålformar och låt kallna. 

Om du vill göra tvål i flera lager, spreja då tvålmassan med trollhassel mellan de olika lagrena. Det förhindrar att massan separeras. Det kommer att ta upp till sex timmar för tvålmassan att stelna. Var noga med att paketera dina tvålar väl, tillexempel i plastfolie. Om du lämnar dem ute i luften kommer de att torkas ut, tappa sin storlek och doft.

Man kan också göra tvål från grunden. Det är också enkelt, men kräver STORT säkerhetstänk och det tar längre tid innan tvålen kan användas. Då används lut som är mycket frätande i sin rena form. 

LÄS MER: Bästa knepen för att hålla diskborsten fräsch längre