Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Citron är en viktig ingrediens i kroppsskrubben – gör underverk. Läs varför!Citron är en viktig ingrediens i kroppsskrubben – gör underverk. Läs varför!Citron är en viktig ingrediens i kroppsskrubben – gör underverk. Läs varför!
Havssalt hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, den ger också din hud en hälsosam dos av mineraler.Havssalt hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, den ger också din hud en hälsosam dos av mineraler.Havssalt hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, den ger också din hud en hälsosam dos av mineraler.
Kaffesump! Fantastsiskt för både ansikte och kropp. Koffeinet sägs ta bort celluliter.Kaffesump! Fantastsiskt för både ansikte och kropp. Koffeinet sägs ta bort celluliter.Kaffesump! Fantastsiskt för både ansikte och kropp. Koffeinet sägs ta bort celluliter.
1 AV 4
Citron är en viktig ingrediens i kroppsskrubben – gör underverk. Läs varför!
Foto: Fotolia
2 AV 4
Foto: Getty Images
3 AV 4
Havssalt hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, den ger också din hud en hälsosam dos av mineraler.
Foto: Fotolia
4 AV 4
Kaffesump! Fantastsiskt för både ansikte och kropp. Koffeinet sägs ta bort celluliter.
Foto: Fotolia

Så gör du egen ansikts- och kroppsskrubb

Hur ofta skrubbar du din hud? Det bör göras en gång i veckan.

I stället för att köpa skrubb kan du göra din egen giftfri – nästan gratis!

Vad sägs om kaffesump, havre, havssalt, socker? Magi för huden!

Att skrubba sig regelbundet är bra för huden. En eller två gånger i veckan i duschen för att exfoliera bort döda hudceller och låta huden andas. Och det finns mängder av skrubbkrämer på marknaden att köpa. Men vi vill slå ett slag för att göra sin egen. Billigt och hälsosammare – bara naturliga ingredienser – inga kemikalier. 

 

LÄS OCKSÅ: Gör din egen doftspray – av vodka och citron! 

Ökar kollagenet och föryngrar huden

Gör du den på citroner kommer det lämna din hud både fräsch och glänsande, citron är nämligen rik på antioxidanter som huden älskar. C-vitamin och citronsyra som kommer att skina upp din hud men också neutralisera fria radikaler, och öka produktionen av kollagen – vilket föryngrar huden. Dessutom förhindrar det fläckar eftersom gamla hudceller skrubbas bort och nya friska tillkommer.

 

LÄS OCKSÅ: Husmorsknep med salt – 11 fantastiska tips 

Socker är en av de vanligaste ingredienserna i hemmagjorda kroppsskrubbar.Socker är en av de vanligaste ingredienserna i hemmagjorda kroppsskrubbar.Socker är en av de vanligaste ingredienserna i hemmagjorda kroppsskrubbar.
Socker är en av de vanligaste ingredienserna i hemmagjorda kroppsskrubbar. Foto: Fotolia

Så gör du egen kroppsskrubb

Detta är förmodligen en av de billigaste egengjorda skönhetsprodukterna. Har du inte essentiell citronolja hemma kan du ersätta det med färskpressad citronjuice eller annan juice. Förutom citron, någon annan olja (se nedan) och socker. Det är allt!

Det här behöver du:

• 4,5 dl socker

• 4 msk kokosnötolja, smält (eller mandelolja, aprikosolja, jojobaolja, druvkärneolja)

• 15 droppar citronolja eller saften av en citron

• En burk

Gör så här: 

1. Blanda sockret med kokosnötoljan. Man kan smälta oljan i ett glas i mikron.

2. Tillsätt citronoljan/saften.

3. Blanda ordentligt.

4. Förvara i en eller flera burkar.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker att ha kokosolja till 

Foto: Fotolia

Skrubba ansiktet 1-2 gånger i veckan

För ansiktet kan behövas en mildare skrubb. Ett bra tips är att exfoliera ansiktet en gång i veckan om du har torr hud, och två gånger i veckan om den är fetare. Men det där märker du efter ett tag, kanske din hud klarar och mår bra av mer. Undvik dock att göra det strax före eller efter att du har solat. 

Här är några förslag på super-skrubb-ingredienser som alla har hemma:

1. Bikarbonat

Dock bör noteras att den kan påverka hudens pH-värde, skulle du få problem med det kan du ta äppelcidervinäger efteråt som ett slags ansiktvatten.

2. Finmalen havre 

Havre är känt för sina hudlugnande egenskaper och har använts i århundraden. Den verkar antioxiderande och anti-inflammatoriskt, samt hjälper till att balansera hudens pH-värde. Extra bra om du har känslig hud. Havre innehåller också naturliga saponiner, som absorberar smuts och olja vilket är bra om du har problem med fet hy och akne. 

Foto: Fotolia

3.  Finmalet mandelmjöl 

Mandelmjöl är en annan stor exfoliant som är skonsamt för huden i ansiktet. Mandlar är rika på antioxidanten vitamin E, som både ger näring huden och motverkar effekterna av solskador och  föroreningar. 

4. Havssalt

Havssalt hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, den ger också din hud en hälsosam dos av mineraler. Se bara till att du köper havssalt av bra kvalitet. Var sedan försiktig, skrubbar du för hårt kan det orsaka irritation vilket kan förvärra finnar och även skada huden på lång sikt.  

5. Kaffesump 

Kaffesumpen är en utmärkt exfoliant för hela kroppen, inte bara ansiktet. Som extra bonus innehåller den koffein vilket sägs minska celluliter. 

Källa: Tosimplyinspire.com 

 

LÄS OCKSÅ:

12 oväntade saker att ha kaffesump till 

10 saker att ha citronen till – rent hus! 

Därför ska du elda med lagerblad hemma