Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Finns det något mer underbart än att få en bukett med färska blommor?Finns det något mer underbart än att få en bukett med färska blommor?Finns det något mer underbart än att få en bukett med färska blommor?
... och finns det något mer sorgligt än när de sedan vissnar?... och finns det något mer sorgligt än när de sedan vissnar?... och finns det något mer sorgligt än när de sedan vissnar?
Dock finns ett magiskt knep för att få buketten att vara för evigt. Och det har med innehållet i de här påsarna att göra...Dock finns ett magiskt knep för att få buketten att vara för evigt. Och det har med innehållet i de här påsarna att göra...Dock finns ett magiskt knep för att få buketten att vara för evigt. Och det har med innehållet i de här påsarna att göra...
1 AV 3
Finns det något mer underbart än att få en bukett med färska blommor?
Foto: Fotolia
2 AV 3
... och finns det något mer sorgligt än när de sedan vissnar?
Foto: Fotolia
3 AV 3
Dock finns ett magiskt knep för att få buketten att vara för evigt. Och det har med innehållet i de här påsarna att göra...
Foto: Fotolia

Smarta knepet: Så ger du favoritbuketten evigt liv

Finns det något mer underbart än att få en bukett med blommor?

Och finns det något mer sorgligt än när de sedan vissnar?

Att torka blommor så de håller är en konst. Men det finns ett hemligt knep!

Få saker gör människor så glada som att få en bukett med färska blommor. Det är inte bara omtanken utan det förgyller också vilket hem som helst – en fin inredningsdetalj som man blir glad av varje gång man går förbi.

Därför är det också naturligt att man ganska direkt när man satt dem i en vas redan funderar på hur man ska få dem att hålla så länge som möjligt. Och tipsen på hur man gör är många, allt i från socker till aspirin och hårspray. 

LÄS MER: Smarta sakerna kan göra med silica gel-påsar

Foto: Getty Images/iStockphoto

Blombuketten ofta förknippad med minnen och starka känslor

Men en dag slutar de att leva, oavsett. Då kan man torka dem, men det kan vara svårt att få det bra, och dessutom få dem att hålla utan att smula sönder efter en viss tid. För är det något vi människor gillar så är det att spara på minnen, och en blombukett är ofta förknippat med minnen och starka känslor. 

Det finns flera olika torktekniker, och de kommer alla att ge olika resultat. Viktigast är dock att lägga ned en del tid och energi för det kommer att löna sig. En teknik eller ett knep som inte så många känner till, men som ger strålande resultat, är att använda sig av silica gel. Det kan ta lite mera tid, men återigen – det kommer att löna sig!

Vad man gör är att bädda in blommorna i silica gelen och sedan låta dem stå och torka innan de befrias. 

LÄS MER: Därför ska du tejpa din blomvas – sååå smart! 

Så torkar du blommor

Det här behöver du:

Foto: Fotolia

Silica gel, torkpreparat/granulat. Kan köpas i större mängder på nätet och kommer också i små påsar med paket på posten, samt skor och handväskor. Fråga om du får köpa silica gel i blomsterbutiken, de använder det för att torka brudbuketter bland annat.

Ett bra kärl för själva torkningen.  

Tunn binderitråd (järntråd).

Blommor så klart.

 

ANNONS: Bästa rabatterna hos Euroflorist och andra företag på Expressen Rabattkoder (extern länk)

 

Så här gör du:

1. Till att börja med kan det vara bra att veta att bäst är att torka färska, fina och felfria blommor. Är blommorna gamla kan de nämligen bli bruna under själva torkningen. Är det blommor som stått utomhus bör man plocka dem en torr dag, och helst på eftermiddagen.

2. Börja med att korta av stjälken på blomman. Lämna bara någon centimeter och stick sedan in en tunn järntråd i själva stjälken.

3. Nu häller du ett lager med silica gel i botten av torkningskärlet, 3-5 centimeter är rekommendationen. 

4. Stick sedan ned blomskaften så själva blomman sticker upp ovanför. 

5. Fortsätt fylla på silica gel om det behövs runtom, men även inne i blomman så formen bibehålls. Allra sist täcker du blommorna helt.

6. Nu ska det torkas. Ställ kärlet på ett varmt och torrt ställe. Hur lång tid det tar beror på hur mycket fukt som finns i blommorna, men man brukar säga en till två veckor. Ibland kan det behövas tre veckor också.

7. När silica gelen ändrat färg från blå till rosa är det läge att ta upp blommorna igen. Här gäller det att vara varsam så de inte går sönder.

8. Har du inte silica gel kan du även använda fin havssand eller riktig fin akvarie- katt- eller fågelsand. Den bör dock tvättas först för att få bort onödigt damm. Använd sedan på samma sätt som silica gelen men förläng torktiden, fyra veckor till sex veckor behövs här.

LÄS MER: Växter som renar luften inne – 7 bra tips! 

Foto: Fotolia

Tips på hur man arrangerar torkade blommor:

Ta en bit stickmassa och sätt i en skål eller kruka. Vill man kan man dölja den genom att lägga på något annat som till exempel mossa eller dekorationsstenar.

Använd en pincett när du sticker ned blommorna, en bit lim på stjälken skadar inte heller.

Avsluta med att spreja alltihop med lack. Voilà, klart – buketten är räddad! Lacken kan du använda igen längre framöver då det piffar upp färgen som kan försvinna om blommorna står i solen. Bonus är att lacken även håller dammet borta!

Källa: Odla.nu, Yle 

LÄS MER: Så får du din orkidé att blomma direkt – smartaste tricket!