1 AV 2
Droppande flaskor och andra behållare som läcker kan orsaka kaos på kylskåpshyllorna.
2 AV 2
Om ditt kylskåp luktar illa kan du göra flera saker för att det ska bli fräscht igen.

Så får du ett helt luktfritt och fräscht kylskåp

Luktar ditt kylskåp illa trots att du inte har gammal mat där?

Då har vi flera knep som gör att det kan bli fräscht och luktfritt.

Här får du bästa husmorsknepen till kylskåpet.

Bikarbonat

För att bli av med lukter och torkat spill i kylskåpet, töm det på allt innehåll, spruta sedan bikarbonat på en svamp och skrubba alla sidor och hyllor. Tvätta rent med en våt svamp. och när du är klar - placera en burk med bikarbonat inuti. Det tar bort de sista lukterna.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

 

Bomull

I bland luktar kylskåpet inte fräscht helt enkelt. Ett enkelt knep är då att doppa en bit bomull i vaniljpulver eller vaniljextrakt och placera på en hylla. Det fungerar som en luktborttagare och avger i stället sin egen goda doft.

 

LÄS OCKSÅ: 7 överraskande saker du kan göra med bomull

 

Citron

Citron tar bort dåliga lukter på ett enkelt sätt. Pressa citronjuice på en bomullsbit eller tvättsvamp och lämna den i kylskåpet i flera timmar. Se till att du innan plockat ut allting som kan orsaka den dåliga lukten.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du kan ha citron till

 

Plastlock

Droppande flaskor och andra behållare som läcker kan orsaka kaos på kylskåpshyllorna. Ta plastlock som du placerar under matbehållarna för att stoppa eventuella läckor och kladd. Om de sen blir smutsiga är de bara att diska medan dina kylskåpshyllor i stället hålls rena.

 

Salt

När du tömt kylskåpet blandar du ihop en handfull salt med nästan fyra liter varmt vatten. Ta sedan en ren tvättsvamp och tvätta igenom hela kylen. Vätskan är inte ”slipande” så det blir unga repor, och du slipper andas in kemikaliska ångor och lukter.

 

LÄS OCKSÅ: 11 saker du inte visste att du kunde göra med salt

 

Tomatjuice

Du kan lätt bli av med gammal mat-lukt i både kyl och frus med hjälp av tomatjuice. När du tagit bort det som luktar, skrubba insidan av kyl och frys med en tvättsvamp eller tvättduk som doppats i tomatjuice. Skölj med varmt vatten, tvålvatten och torka torrt. Om lukten kvarstår, upprepa proceduren eller använd ättika i stället.

 

Vaniljpulver

Har du problem med lukter trots att du skrubbat rent, torka då insidorna med vaniljpulver. För att behålla den härliga doften, doppa en bomullstuss i vaniljpulver och lämna kvar i kylskåpet.

 

Ättika

Ättika är ett ännu mer effektivt rengöringsmedel än bikarbonat. Använd lika delar ättika som vatten till att tvätta både in- och utsida av kylen, inklusive kanterna i dörren och fruktlådorna. För att förhindra mögeltillväxt kan du tvätta väggarna på insidan med starkaste ättikan, outspädd, på en handduk. Också bra på ovansidan av kylskåpet. Sen kan du stoppa in en burk med bikarbonat för att behålla den ”rena” lukten.

 

LÄS OCKSÅ: Ättika funkar till allt – här är 10 saker

 

Källa: Readers Digest