Matlådor är bra för både plånbok och miljö, men fläckar efter mat irriterar.
1 av 2: Matlådor är bra för både plånbok och miljö, men fläckar efter mat irriterar. Foto: Getty Images
Köttfärssås missfärgar ofta matlådor. Men det finns knep som verkar mot de gula fläckarna i lådans botten.
2 av 2: Köttfärssås missfärgar ofta matlådor. Men det finns knep som verkar mot de gula fläckarna i lådans botten. Foto: Getty Images

Så får du din smutsiga matlåda att bli som ny igen

Matlådor är bra för både plånbok och miljö, men inbitna fläckar efter mat kan irritera. 

Här är fem tips för renare matlåda – som fungerar! 

Att gräma sig över fula fläckar av köttfärssås i botten av matlådan är mer vanligt än ovanligt. Det ser ofräscht ut och upplevs motbjudande. 

Men det går att göra matlådan som ny igen – med hjälp av sådant du redan har hemma. 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

Foto: Getty Images

1. Diska direkt 

Har du som vana att alltid diska din matlåda direkt efter användning har du kommit en bra bit på vägen. Det gör det svårare för mögel och matfläckar att få fäste. Väljer du att diska i maskin bör du placera matlådan i diskmaskinens övre krog. Där är det lagom temperatur för plast.  

Foto: Getty Images

2. Smet av bakpulver 

Rör ihop en matsked bakpulver med lite varmt vatten och låt det bli en tjock smet. Därefter häller du blandningen i din matlåda och låter den vila i ett dygn. Avsluta med att diska ur matlådan noga. Fungerar mot både fläckar och lukt. 

Foto: Getty Images

3. Galltvål och citron 

Flytande galltvål är ett effektivt verktyg för rengöring av matlådor. Du gnider in tvålen med hjälp av en skriva citron och låter verka i en halvtimme. Upprepa vid behov. Galltvål finns bland annat i välsorterade matbutiker. 

Foto: Getty Images

4. Ättika mot lukt

Vill du få bort lukt från dina matlådor är ättika ett effektivt hjälpmedel. Efter att du diskat lådorna tillsätter du lite ättika och låter vätskan verka i tre till fyra minuter. Skölj sedan ur och diska noga. 

Foto: Getty Images

5. Förvara alltid utan lock 

När du inte använder dina matlådor ska du alltid förvara dem öppna utan lock. På så sätt undviker du att fukt och lukt stängs inne i lådan, vilket ökar matlådans livslängd och håller den fräsch. Dessutom sparar du plats i de ofta så trånga köksskåpen. 

LÄS OCKSÅ: Tre knep för att få bort irriterande kaffefläckar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande