Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är lätt att bränna fast mat i stekpannan eller kastrullen. Men det finns ett enkelt husmorsknep som råder bot på problemet!
Det är lätt att bränna fast mat i stekpannan eller kastrullen. Men det finns ett enkelt husmorsknep som råder bot på problemet!
Det är lätt att bränna fast mat i stekpannan eller kastrullen. Men det finns ett enkelt husmorsknep som råder bot på problemet!
Nej, det räcker inte att bara skölja stekpannan i vatten.
Nej, det räcker inte att bara skölja stekpannan i vatten.
Nej, det räcker inte att bara skölja stekpannan i vatten.
1 AV 2
Det är lätt att bränna fast mat i stekpannan eller kastrullen. Men det finns ett enkelt husmorsknep som råder bot på problemet!
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Nej, det räcker inte att bara skölja stekpannan i vatten.
Foto: Shutterstock

Så får du din brända stekpanna att bli som ny igen

Har du också gråtit över brända stekpannor eller kastruller?

Vill det sig riktigt illa kanske du inte ens lyckas få den helt ren.

Men det finns ett enkelt husmorsknep – som gör att din stekpanna eller kastrull blir som ny igen!

Ja, det är lätt att bränna fast mat i stekpannan eller kastrullen. Du får ett telefonsamtal, måste gå på toaletten eller behöver hjälpa barnen med något – och vips har maten bränts vid. Då kan det vara riktigt svårt att få den ren. Och att använda riktiga verktyg för att bli av med smutsen är inte ett alternativ. Det förstör nämligen mer än det gör nytta. 

Nej, i stället ska du använda dig av detta enkla lilla knep. Ett knep som till och med kan få kärlet eller pannan att se som ny ut igen. Faktum är att det är ett gammalt husmorstips som ”tappats bort” av nya generationer. Men bikarbonat blir allt mer känt för sina rengörande egenskaper – läs vidare så får du lära dig hur vikarbonat kan rädda stekpannan eller kastrullen.

Undrar du specifikt över gjutjärnspanna? Så här gör du den som ny!

Så rengör du brända kastruller och stekpannor:

1. Sjud med bikarbonat eller diskmedel

Fyll din brända stekpanna eller kastrull med hett vatten och lite diskmedel eller bikarbonat – båda fungerar lika bra. Ställ den sedan på den varma spisplattan och vänta tills det börjar sjuda.

2. Lirka bort det brända

Låt det sjuda i 15 minuter eller mer (beroende på hur mycket mat som fastnat på botten). Använd sen en spatel (om det är teflon – använd trä eller plast) för att försiktigt lossa och lirka bort de fastbrända delarna när det börjar mjukna på sidor och botten.

3. Skrubba rent med disksvamp

När du fått bort allting, töm ut vattnet, skölj och skrubba rent med en borste eller svamp. Så länge det inte är teflon kan du med fördel använda stålull. Sitter det fortfarande fast? Strö över lite bikarbonat och skrubba sedan igen.

4. Återfå glansen på rostfritt

Om det är en rostfri kastrull eller stekpanna, kan du använd speciellt rengöringsmedel för rostfritt för att återfå den forna glansen. Dock kan vissa missfärgningar kvarstå, beroende på hur illa det brändes vid. Men stålull ihop med medlet brukar få bort det mesta.

Foto: Istock

Tre tips för att förhindra brännmärken från början:

Sänk värmen när du lagar mat så förhindrar du att brännskador uppstå – samtidigt som du sparar tid när stekpannan eller kastrullen ska rengöras. 

När du använder teflonpannor, se till att inte värma mer än 260 grader. 

Använd pannor av rostfritt stål eller gjutjärnspanna om ditt recept kräver högre temperaturer, som bryning, mer bränd yta eller karamellisering.

Se även: