1 AV 2
Om det luktar äckligt hemma i ditt kök eller badrum finns några smarta knep. Gå igenom våra tio tips för att få fräschare lukt hemma.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Luktar det äckligt från diskmaskinen? Kontrollera att avloppsslangen inte är veckad, och titta i botten av maskinen efter bitar av matrester. Om inget ser konstigt ut – häll i fyra liter ättika i botten och låt vara i en timme eller lite mer innan du kör ett helt program med maskinen.
Foto: Colourbox

Så får du bort lukter i ditt kök och badrum

Luktar det äckligt på vissa platser i köket eller badrummet hemma hos dig?

Det spelar ingen roll hur mycket du städar – oönskade lukter i hemmet är oundvikliga.

Men det finns genvägar för att hålla dem borta!

1. Avfallshinkar

Tvätta först alla avfallskorgar både inom- och utomhus med diskmedelsvatten för att få bort alla rester och smuts. Sedan kan du antingen hälla lite bikarbonat i botten på sopkärlet, eller ställa in en skål med ättika eller ättikssprit som får stå ett tag.

 

2. Vidbränd mat

Om maten från grytan bubblar över på spishällen eller till och med golvet, strö salt på för att absorbera den brända lukten, det gör det också lättare att städa upp senare.

 

3. Frysen

Placera en ren strumpa fylld med torr kaffesump där inne så kommer den att ta upp all dålig lukt.

 

Läs också: 5 smarta saker du kan göra med en kaffekopp

 

4. Mikrovågsugnen

För att få bort lukter snabbare, sätt in en stor skål med 1 1/2 dl vatten och tre eller fyra hackade citroner tillsammans med en doftande krydda, som kryddnejlikor. Koka upp det i mikron och låt sedan stå och ånga där inne i 15 minuter (tills vattnet har svalnat). Lämna luckan på glänt en timme för att vädra ut.

 

5. Diskmaskinen

Kontrollera att avloppsslangen inte är veckad, och titta i botten av maskinen efter bitar av matrester. Häll därefter i 4 liter ättika i botten och låt vara i en timme eller lite mer innan du kör ett helt program med maskinen. Om lukten kvarstår, ring en rörmokare.

 

Läs också: 10 husmorsknep för ditt badrum

 

6. Skärbrädor av trä

Skrubba träet med en mix av citronjuice och bikarbonat eller salt. Skölj väl och strö mineralsalt på.

 

7. Matlagning

När du tillagar mat som luktar mycket, så som fisk eller kål, ställ en skål med ättika på spisen för att absorbera lukterna.

 

8. Kylskåpet

För få bort lukten från illaluktande kylskåp, ställ in bikarbonatpulver i en tom smörförpackning och stick hål i den. Byt ut så ofta det behövs. Tvätta även kylskåpsväggarna med ättika.

 

Läs också: Trött på strumpor som försvinner? Se smarta knepet!

 

9. Diskhon

Riv skalet på en citron eller lime och lägg ner i diskhon och spola ned med massor av kallt vatten. Eller så häller du i en mix av 1 deciliter salt och 1 deciliter bikarbonat. Häll sedan på kokande vatten. Gör detta en gång i månaden för att hålla lukter borta.

 

10. Toaletten

När toaletten behöver fräschas upp, häll en deciliter ättika i toalettstolen och låt vara i fem minuter. Skrubba sedan och spola. Känner du att du vill fräscha upp luften, droppa olja, som kanel eller apelsin, på bomullstussar och lägg i en liten skål och ställ på lämplig hylla eller handfatet.

 

Källa: Brightnest.com, Goodhousekeeping.com

 

Läs mer:

 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen
 

 Så lätt gör du ditt eget maskindiskmedel
 

 De 10 snuskigaste platserna i ditt kök