1 av 2: Råkar du få stearin på möbler eller ljusstakar finns flera knep för att få bort stearinet ordentligt. Foto: Shutterstock
2 av 2

Så får du bort jobbiga stearinfläckar

Visst är det mysigt med levande ljus.

Lika jobbigt kan det vara när de råkar droppa eller smälta så att det blir fläckar på duk, ljusstake eller bord.

Här är våra bästa tips på hur du får bort stearinfläckar!

När vinterhalvåret kommit finns det väl inget mysigare än att vara inne och tända massor av levande ljus? Mindre trevligt är det om man får stearin på dukar, kläder och väggar. Hur gör man då?

Det finns speciella metoder för att få bort stearin på alla sorters material. Men, oavsett varifrån du ska ta bort stearinet, vänta alltid till dess att det stelnat. Försöker du ta bort det från ett tyg när det är varmt kommer stearinet sätta sig djupare i fibrerna och bli svårare att få bort.

Hur får jag bort stearin på duken?

Skrapa bort så mycket du kan med exempelvis en sked. Var försiktig. Lägg sedan ett par lager hushållspapper, ett kaffefilter eller bakplåtspapper på fläcken och stryk med strykjärnet. Stearinet ska då smälta och sugas upp. Byt ut papperet och ta nytt om det blir flottigt. Flytta sedan runt papperet och fortsätt stryka tills allt stearin är borta. Fettfläcken som blir kvar kan du ta bort med diskmedel, galltvål eller fläckborttagningsmedel.

LÄS MER: Så tänder du ljusen rätt – och får dem att hålla längre 

Få bort stearin från hårda möbler eller fönsterbänk

Ta is i en påse och lägg på stearinet så att det hårdnar. Använd en smörkniv eller annat ”verktyg” av plast eller trä, som inte repar möbeln, och skrapa. Kredit/medlemskort eller mynt fungerar också. På en fönsterbänk av marmor kan du enkelt använda en klickskrapa.

Stearin som droppat på ljusstakar eller husgeråd?

Har du fått stearin på dina ljusstakar eller andra husgeråd, diska då med kokhett vatten tills stearinet smälter bort. Men låt inte stearinet åka ned i avloppet! Har du en ljusstake i metall kan du sätta den i ugnen, på låg värme, med tidningspapper under.

Eller så tar du en rejäl gryta som du inte är rädd om (köp på loppis) och kokar upp vatten. Doppa sedan staken där i tills allt stearin smält bort.

Levande ljus är mysigt. Men när stearinet börjar rinna är det inte lika kul. Foto: Shutterstock

Ta bort stearin från ljuslykta

Stearin i ljuslyktan kan vara svårt att få bort. Ställ då ut den i kylan eller i frysen så att stearinet fryser och skrapa sedan bort. Små ljuslyktor av glas kan du ställa i mikron eller diskmaskinen. Är lyktan av metall kan du hälla hett vatten över stearinet.

Stearin på glasskiva – så får du bort det

Skrapa bort det mesta med smörkniv i plast eller trä. Sätt sedan i diskmaskin. Eller i ugnen, på låg värme, med tidningspapper under, och låt det smälta bort. Allra sist använder du en disksvamps grova sida och diskmedel, om det finns stearin kvar.

Så tar du bort stearin på tapeter

Pilla bort så mycket stearin du kan med något som inte förstör, till exempel ett kreditkort. Ta lite hushållspapper, tyg eller kaffefilter och tryck mot stearinet på väggen, stryk sedan med på det med ett strykjärn. Byt tyg/papper om det behövs. Du kan även pudra potatismjöl (eller babypuder om du har det hemma) över fettfläcken, låta det verka och sedan dammsuga bort pudret.

Bästa knepet för att få bort fläckar av färgat stearin

Har du fått färgat stearin på tyg, lägg det i blöt med fläckborttagningsmedel. Efter att du strukit med hushållspapper, och innan du tvättar det.

LÄS MER: Så mycket utsläpp avger paraffinljus – därför ska du välja stearin i stället

LÄS MER: Knepet som får ljusen att brinna långsammare och räcka längre 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!