1 AV 2
Fläckar på matten kan vara kniviga att få bort. För att få bort fläckarna som lätt som möjligt bör du göra ren mattan så snart du bara kan.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Vin på mattan är ingen höjdare. Men det finns räddningar även för det.
Foto: Erwin Wodicka, Fotolia

Så får du bort de elaka fläckarna på mattan

Vin, choklad och mat – sådana fläckar på matten är riktigt jobbiga.

Hur får man bort dem på bästa sätt?

Här ser du vad som verkligen funkar!

Våra stackars mattor i hemmet tvingas stå ut med det mesta. Och när det väl händer att man får en fläck är impulsen att direkt ta en svamp och börja skrubba. Men, gör inte det!

LÄS OCKSÅ: Blåbär, gräs och andra fläckar du vill ha bort – så här gör du

 

Ge dig själv ett par minuter och fundera över hur ”attacken” ska gå till på bästa sätt. För gör du det på fel sätt kan det tyvärr resultera i att du aldrig blir av med fläcken, utan du och mattan får dras med den för evigt.

På nätet kryllar det av tips på hur man får bort mattfläckar. Tidningen Huffington Post bestämde sig för att själva testa, fläckade ned en heltäckningsmatta med olika saker, och lät det sedan sitta i 24 timmar innan de prövade olika metoder för att ta bort fläckarna. Här är några metoder fick riktigt bra resultat.

 

LÄS OCKSÅ: 10 smarta saker du kan göra med citron

 

1. Choklad

Skrapa bort så mycket du kan. Mixa diskmedel och vatten, och badda med en svamp. Skölj med ljummet vatten – och allt kommer försvinna.

 

2. Pizza, och annan fet och kladdig mat

Skrapa bort med en kniv, lägg sedan på pappershanddukar. Sätt strykjärnet på lägsta värme och stryk på papperet för att ”lyfta” upp fläcken. Tvätta med en mix av ättika, diskmedel och ljummet vatten. Skölj! Pizzafläcken är borta.

 

3. Vin, kaffe och mat

Det här knepet fungerar oväntat bra: Blöt fläcken, skölj med kolsyrat vatten. Om det behövs, borsta fläcken med diskvatten, skölj sedan.

 

Utöver detta finns det några grundregler att förhålla sig till:

1. Gör rent så fort som möjligt, innan det fastnar.

2. Lägg på en tygbit, trasa eller vad som helst, för att suga upp det mesta möjliga och förhindra spridning, till att börja med. Skrubba inte!

3. Använd så lite medel som möjligt. Det minskar torktiden samt minimerar risken att fläcken fastnar. För de flesta fläckar är idealet club soda eller diskmedel som rengöring.

4. Torka väl med en handduk efter att du har gjort rent, då mattor som är fuktiga kan bilda mögel. Det går också bra att använda en fläkt eller hårtork för att snabba på processen.

 

Källa: Huffingtonpost.com

 

LÄS OCKSÅ: Få ett luktfritt och fräscht kylskåp