Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nej! Inte på nya blusen! Men lugn - den går att rädda. Här är knepen på hur du får bort även de tuffaste fläckarna.Nej! Inte på nya blusen! Men lugn - den går att rädda. Här är knepen på hur du får bort även de tuffaste fläckarna.Nej! Inte på nya blusen! Men lugn - den går att rädda. Här är knepen på hur du får bort även de tuffaste fläckarna.
Låt stearinet torka innan du ger dig på fläcken.Låt stearinet torka innan du ger dig på fläcken.Låt stearinet torka innan du ger dig på fläcken.
Om du får vinfläckar på en duk eller ett plagg ska du doppa fläcken i kokande mjölk.Om du får vinfläckar på en duk eller ett plagg ska du doppa fläcken i kokande mjölk.Om du får vinfläckar på en duk eller ett plagg ska du doppa fläcken i kokande mjölk.
Har du fått tuggummi på tyg ska du lägga tyget i frysen och sedan försöka bryta bort det.Har du fått tuggummi på tyg ska du lägga tyget i frysen och sedan försöka bryta bort det.Har du fått tuggummi på tyg ska du lägga tyget i frysen och sedan försöka bryta bort det.
1 AV 4
Nej! Inte på nya blusen! Men lugn - den går att rädda. Här är knepen på hur du får bort även de tuffaste fläckarna.
Foto: Thinkstock
2 AV 4
Låt stearinet torka innan du ger dig på fläcken.
Foto: Roblan - Fotolia
3 AV 4
Om du får vinfläckar på en duk eller ett plagg ska du doppa fläcken i kokande mjölk.
Foto: Erwin Wodicka
4 AV 4
Har du fått tuggummi på tyg ska du lägga tyget i frysen och sedan försöka bryta bort det.
Foto: Colourbox

Så får du bort även de tuffaste fula fläckarna

Fläckar på kläder. Visst är det tråkigt när favorittröjan får en ful fläck?

Men det går faktiskt att rädda fläckade kläder! Kolla in våra tips på hur du får bort även de tuffaste fläckarna!

Att spilla rödvin på duken eller få fula fettfläckar på kläderna är en mardröm. Men det går att få bort!

Kolla in våra tips på hur du får kläderna rena även från de allra jobbigaste fläckarna!

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

Fläckborttagning – så gör du:

Vinfläckar eller glöggfläckar på kläderna

Om du får fläckar på ett plagg, doppa den fläckade delen i kokande mjölk. Tryck lätt och gnugga med en träslev. Tag upp och skölj i ljummet vatten. Tvätta därefter som vanligt.

Foto: Colourbox

Rödvinsfläckar på klädda möbler

Torka upp så mycket som möjligt med sugande trasa. Badda med vitt vin om det finns till hands. Finns rödfärgen kvar, täck med salt, låt torka och borsta bort. I värsta fall, använd kemiskt medel.

LÄS OCKSÅ: Så blir dina kläder ännu vitare i tvättmaskinen

Ta bort fettfläckar

Försök med potatismjöl som får ligga på några timmar. Tvätta sedan enligt föreskrifterna på plagget. En liten fläck som inte går bort kan man dölja genom en snygg applikation.

Kaffefläckar på kläder

Fukta fläcken med kallt vatten, eller blötlägg plagget i kallt vatten i 30 minuter. Förbehandla med ett fläckborttagningsmedel och tvätta sedan som vanligt. Om ditt kaffe har mjölk eller grädde i sig, se då till att använda ett tvättmedel med enzymer i. Tillsätt klorin om materialet tål det .

Är det vita kläder kan du också tvätta fläcken med mjölk eller kokande vatten.

Eller så blandar du lika mycket hårschampoo och vinäger. Tillsätt sedan lika mycket varmt vatten. Gnugga bort fläcken och skölj plagget.

Foto: Roblan - Fotolia

Ta bort stearin på kläder och tyg

Låt stelna, lägg gärna kallt en stund. Skrapa sedan försiktigt med tunn rundeggad kniv för att få bort så mycket som möjligt. Undvik att gnugga. Lägg därefter tyget mellan ett dubbelt lager mjukt hushållspapper (läskpapper är bäst) och sätt ett mycket varmt strykjärn ovanpå. Stearinet tas upp av papperet. Flytta papperet och gör om proceduren tills allt stearin är borta. Tvätta sedan som vanligt.

Stearin på parketten

Linda in knivseggen med hushållspapper eller tunn väv och skrapa försiktigt. Avsluta med lite bakpulver (absolut finaste slipmedlet i huset) som gnuggas mot ytan med fin bomullstrasa. Bakpulver används också för andra fläckar på fina ytor.

Ta bort fläckar från citrusfrukter

Skölj genast med mycket vatten, särskilt citron kan bleka färger. Fruktangripet tyg bör tvättas genast. Får fläcken sitta kvar riskerar den att bli kronisk.

LÄS OCKSÅ: Städa med citron – 10 saker du kan använda den till

Russin från mattan

Raspa bort med tät kam, tag det sista med mild tvållösning.

Läppstift på kragen

Det behöver inte betyda slutet för den skjortan! På ett tåligt tyg kan man försöka med T-rödsprit. På känsligare tyger är det säkrare att tvätta genast med ett mycket fettlösligt tvättmedel, exempelvis diskmedel. Gnugga varsamt.

Ta bort tuggummi och kola på tyg eller hår

Gnid in hårtesten i fett, förslagsvis smör, och lirka bort. Kommer det på tyg, kyl ner i frysen, slå sen bort med hammaren eller bryt bort det om det går.

Kåda på kläder

Stryk på ordentligt med matolja på fläckarna. Smeta därefter på diskmedel på fettet. Tvätta plagget i maskin och det blir som nytt!

HÄR kan du läsa mer om smarta tipset!

LÄS OCKSÅ: Tvätta smartare – här är 8 tips du kommer älska