Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

På 50-talet infördes ”Frufridagen”, en dag för att kvinnor skulle få slippa hushållsarbetet för en dag. Tack och lov har vi kommit långt i dag, men kvinnor utför fortfarande större delen av jobbet hemma.

Och städningen är också den största orsaken till bråk i många hem. Men hur gör man för att slippa det?

Här är psykolog Maria Farms sex bästa tips för att slippa bråka om städningen!

Psykologen Maria Farm. Foto: Cornelia Nordström

1. ”Jämställda par har bättre sexliv”

 

 

I dag har vi som sagt kommit längre vad gäller jämställdheten än hur det var i hemmen på 50-talet. Men fortfarande visar siffror att det är kvinnan som tar det största ansvaret. Kvinnorna lägger mest tid på matlagning och städning medan männen lägger den på underhållsarbete och resor i samband med hemarbete. 

– Städning är det vanligaste trätoämnet hemma hos folk i dag, säger Maria Farm, psykolog. Både hur ofta och på vilket sätt det ska göras. Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret.
 

”Jämställda par har bättre sexliv”

– Viktigt att veta är att forskning visar att jämställda par har bättre sexliv. Skulle män tänka på det har de mycket att vinna. Ta egna initiativ, håll efter och låt inte partnern tjata om städning. Många kvinnor går inte i gång om mannen bara lämnar disken och i stället lägger sig i soffan ”för att ta hand om disken senare". Man måste vara lyhörd och bemöta varandra med respekt.

Här är Maria Farms bästa tips för att undvika bråk om städningen.

 

 

Foto: Getty Images / PeopleImages

2. Släpp kontrollen

 

Städning kan göras på en mängd olika sätt. Våga släppa kontrollen och lita på din partner, att hen gör så bra hen kan. Många kvinnor har svårt att släppa kontrollen och vill att det ska göras på just deras sätt. 

 

Foto: Getty Images/iStockphoto / SolStock

3. Var lyhörd och visa respekt

 

Vill den andra partnern att disken ska göras direkt efter maten för att hen inte kan tänka på något annat annars kan det vara bra att respektera det. Väljer man ändå att lägga sig i soffan för att ta hand om disken först klockan 23, trots att man vet att den andra mår dåligt av det, kan det vara symptom på större problem i relationen. 

Kanske man tycker att ens egna behov inte blivit tillfredsställda. Då måste man prata om det.

 

Foto: Getty Images

4. Dela upp ”projektlederiet”

 

Många kvinnor jag har som klienter upplever att även om de lever hyfsat jämställt så känner de att de är projektledare hela tiden. Det är hon som håller koll på och påpekar när saker ska göras. 

Han gör grejer men det är hon som måste säga till, och han känner då att han ”hjälper till”. Och då resonerar många kvinnor att då kan jag ”lika gärna göra det själv”. 

Det är en utmaning att ta sig an detta tillsammans, för det är stressande att ha ansvaret helt själv. Ett bra tips som många kör är att dela upp varannan vecka då den ena är projektledare och ansvarig för allt. 

 

Foto: Getty Images

5. Dela upp hushållssysslorna 

 

Gå igenom allt som behöver göras hemma och dela upp sysslorna. Kanske gillar den ena mer och är duktigare på att laga mat, då kanske den andra kan ta hand om disken.

Det kan aldrig bli helt jämlikt, men man får värdera sysslorna utifrån den tid det tar, och intresse, och så länge båda blir nöjda är det bra.

 

Foto: Getty Images

6. Visa uppskattning – anteckna och jämför 

 

Detta glömmer de allra flesta. Visa uppskattning för saker som din partner gör i vardagen. Sysslor som ofta inte syns, bara om man inte gör dem. 

Traditionellt sett tar män hand om sysslor som syns mer, exempelvis tvättar bilen, målar huset och klipper gräset, men att hela tiden hålla efter inuti ett hem är troligt tidskrävande, och syns som sagt inte på samma sätt. 

Skriv ned tiden allt tar under en månads tid och jämför!

 

 

Foto: Getty Images

7. Engagera barnen

 

Har man barn är detta något man måste börja med i tid, sedan får åldern avgöra vad de kan hjälpa till med. Ge alla olika ansvarsområden.

Dels får barnen lära sig i tid vilket kommer att gynna deras framtida relationer, och dels får man som föräldrar mindre att göra och bråka om.
LÄS MER: Psykologen: Därför ska du växla sängsida med din partner
LÄS MER: Kvinnor är snuskigare än män i sängen – men inte som du tror