Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

Tack och lov har vi kommit långt i dag, men kvinnor utför fortfarande större delen av jobbet.

Och städningen är också den största orsaken till bråk i många hem. Hur gör man då?

Här är psykolog Maria Farms 6 bästa tips för att slippa bråka om städningen!

Psykologen Maria Farm.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 7

1. ”Jämställda par har bättre sexliv”

”Frufridagen”, som infaller den 24 januari, instiftades i början av 50-talet. Dagen när kvinnor skulle slippa hushållsarbetet. Då skulle männen ta på sig förklädet och ta hand om barn och hem, och kvinnorna få luta sig tillbaka och göra vad de ville.


Den som kom på det var ingen mindre än programledaren Lennart Hyland som utropade dagen i ett tv-program 1954 – en tid då kvinnorna skötte allt som hade med barn och hushållet att göra. Frufridagen blev på sin tid mycket omdebatterad och omskriven. Bland annat undrade idrottsrörelsen hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.
LÄS MER: Kvinnor är snuskigare än män i sängen – men inte som du tror

Mer jämställt i dag

I dag har vi kommit längre vad gäller jämställdheten i hemmet. Men fortfarande visar siffror att det är kvinnan som tar det största ansvaret. Kvinnorna lägger mest tid på matlagning och städning medan männen lägger den på underhållsarbete och resor i samband med hemarbete.

– Städning är det vanligaste trätoämnet hemma hos folk i dag, säger Maria Farm, psykolog. Både hur ofta och på vilket sätt det ska göras. Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret.

”Har bättre sexliv”

– Viktigt att veta är att forskning visar att jämställda par har bättre sexliv. Skulle män tänka på det har de mycket att vinna. Ta egna initiativ, håll efter och låt inte partnern tjata om städning. Många kvinnor går inte i gång om mannen bara lämnar disken och i stället lägger sig i soffan ”för att ta hand om disken senare". Man måste vara lyhörd och bemöta varandra med respekt.

Klicka vidare för att läsa psykologen Maria Farms bästa tips för att undvika bråk om städningen.
LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle

1 av 7