1 AV 2
Från omogen till mjuk på bara tio minuter
2 AV 2
Avokado är supergott – men det tar ganska lång tid för en hård avokado att mogna.
Foto: Shutterstock

Så får du avokadon att mogna – i rekordfart!

Avokado är supergott – om den är helt mogen vill säga.
Tyvärr kan det ta ganska lång tid för en hård avokado att mogna, men som tur är finns det flera smarta knep att ta till för att skynda på processen. 

Angelica Israelsson

Får du bara tag på omogen avokado? Inga problem. Det finns flera enkla sätt att använda sig av för att avokadon ska mogna fortare.

1. Mogna avokado i ugn eller mikro – för dig som vill ha avokado nu, nu, nu

Är det fredag kväll och familjen kräver guacamole till tacosen? Då har du två sätt att välja mellan. Du kan antingen mikra avokadon i någon minut eller ugnsbaka den i aluminiumfolie, vilket tar en kvart ungefär.
Avokadon kan dock smaka lite annorlunda efter dessa metoder, så de passar bäst om du ska använda avokadon i matlagning, som soppor, röror och smoothies.

Så mognar du avokado i mikron:

Pressa på avokadon med en gaffel för att mjuka upp den. Lägg den sedan på en tallrik och ställ in i mikron. Det finns en risk att avokadon sprängs så sätt på ett platslock om du vill vara på säkra sidan.

Värm i 30 sekunder och känn sedan på den. Är den inte mjuk kan du köra 30 sekunder till. Låt svalna innan du skär upp.

Så mognar du avokado i ugnen:

Värm ugnen till 200 grader. Slå in avokadon helt i aluminiumfolie och lägg den på en plåt i ugnen. Ugnsbaka i 10 minuter och låt svalna innan du skär upp den.

En avokado blir supersnabbt mjuk om du bakar den i ugnen eller mikrar den. Smaken ändras dock, så knepet passar bäst när du tänkt använda avokadon i en röra, som guacamole. Foto: Adobe Stock

2. Mogna avokado i påse eller tidningspapper – tar något dygn

Har du inte superbråttom är det bästa att satsa på att skynda på avokadons mogningsprocess med hjälp av frukt och en papperspåse. Har du varken eller kan du även nyttja vanligt tidningspapper. Det tar något dygn eller två innan den är mogen, men fördelen är att den behåller sin smak och alla nyttigheter.

Så mognar du avokado i påse:

Lägg avokadon i en papperspåse tillsammans med en eller två frukter, som äpple, päron eller citrusfrukt. Frukten kommer att avge etenylgaser som snabbar på avokadons mognadsprocess. Var noga med att påsen är helt stängd och förvara den i rumstemperatur.

Så mognar du avokado i tidningspapper:

Slå in avokadon i vanligt tidningspapper och placera på en varm plats, som i ett soligt fönster eller ovanpå ett element. 

LÄS MER: Sju saker du inte tänkt på att använda äggskivaren till

Hann du skära upp avokadon innan du upptäckte att den var omogen. Det går att rädda. Foto: Adobe Stock

3. Rädda en omogen avokado som redan skurits upp

Ibland kan en avokado kännas okej på utsidan, men när man väl delat den upptäcker man att den fortfarande är hård. Att vänta på att den mognar är inget alternativ, då alla vet att en uppskuren avokado snabbt blir brun och tråkig. Men det finns faktiskt ett sätt att rädda situationen.

Så mognar du avokado som redan skurits upp:

Pressa citronsaft på själva avokadoköttet innan du sätter ihop halvorna igen. Observera att kärnan ska vara kvar. Slå sedan in hela avokadon i plastfolie och lägg in den i kylen. Efter någon dag eller så kommer din avokado att ha mognat och fortfarande se fräsch och grön ut.

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du hälla mjöl i diskhon