Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stopp i avloppet kan du ofta lösa enkelt själv. Med bikarbonat, diskmedel och en vaskrensare kommer du långt.
Stopp i avloppet kan du ofta lösa enkelt själv. Med bikarbonat, diskmedel och en vaskrensare kommer du långt.
Stopp i avloppet kan du ofta lösa enkelt själv. Med bikarbonat, diskmedel och en vaskrensare kommer du långt.
1 AV 3
Stopp i toaletten - här är det magiska knepet
2 AV 3
Stopp i avloppet kan du ofta lösa enkelt själv. Med bikarbonat, diskmedel och en vaskrensare kommer du långt.
Foto: Shutterstock
3 AV 3

Så enkelt löser du stoppet i avloppet

Stopp i avloppet?

Lugn, vi har den enklaste lösningen oavsett om det är stopp i toaletten, stopp i handfatet eller kanske stopp i diskhon du har.

På några minuter har du fixat det själv! 

Att få stopp i avloppet är mycket irriterande. Det finns massor av propplösarmedel att köpa men det är starka kemikalier i dem. Man kan också ringa en rörmokare, men det är dyrt och kan ta tid innan någon kan komma.

Det vi föreslår är betydligt mer miljövänligt och du kan göra det själv på ett kick. Med bikarbonat, diskmedel och en vaskrensare kommer du långt.

Fixa stopp i avloppet själv – tänk på det här:

Om du själv ska lösa upp stopp i avloppet finns det några saker du ska tänka på att absolut inte göra. Det är viktigt för att inte förvärra stoppet:
• Använd aldrig starka, frätande medel när du ska lösa stopp i toaletten. Risken är mycket stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet och dig själv.
• Om du använder vaskrensare i sanitetsporslin ska du vara försiktig. Porslin är ömtåligt och du kan lätt spräcka det genom häftiga rörelser.

Stopp i diskhon 

Stopp i diskhon går att lösa med till exempel bikarbonat och ättika (alternativt bakpulver och vinäger). Du kan också lösa det med hjälp av diskmedel och en vaskrensare.

Få bort stopp i diskhon med bikarbonat och ättika:

1. Töm ut vattnet, som står i diskbänkens vask, med en skopa. Då kommer du lättare åt att arbeta.
2. Häll i bikarbonaten tillsammans med salt, i avloppet.
3. Häll på ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Det är dock bara ofarligt koldioxid. Låt det verka en stund.
4. Häll på kokande vatten. Det kommer att bubbla ytterligare.
5. Nu ska avloppet vara rensat. Gör den inte det ska du testa en vaskrensare av gummi.
6. Tejpa igen översvämningshålet i diskhon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.
7. Fyll sedan diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ner för att försöka få proppen att lossna av sugkraften.

Lös stopp i diskhon med diskmedel:

1. Häll på rejält med diskmedel, minst 1 deciliter, i vasken och låt verka någon minut.
2. Spola på med hett vatten i ett par minuter.
3. Tejpa igen översvämningshålet i diskhon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.
4. Fyll sedan diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ner för att försöka få proppen att lossna av sugkraften.

Fixa stopp i handfatet

Liksom ett stopp i diskhon kan ättika och bikarbonat eller diskmedel och hett vatten lösa stopp i handfatet. Läs mer om det här ovan.
Du kan också behöva rensa vattenlåset. Skruva loss behållaren under handfatsröret och töm ut vattnet i en hink. En gammal tandborste funkar bra för att få bort gamla hårrester och smuts i röret. 

Foto: Shutterstock

Lösa stopp i toaletten

Stopp i toaletten kan du lösa på två enkla sätt. Antingen genom att med lite kraft hälla ner en hink med vatten, eller använda diskmedel och en vaskrensare.
Så här gör du:
1. Om toalettstolen inte är full med vatten ska du hälla en hink vatten från så hög höjd du kan rakt ner i toalettstolen. Trycket som då bildas kan lösa stoppet.
2. Om stoppet inte försvinner kan du försöka lösa det med en vaskrensare eller en avloppsump. Sätt vaskrensarens sugkopp i botten på toalettstolen och dra handtaget upp och ner. En avloppspump arbetar på samma sätt som vaskrensaren. Se till att sugkoppen sluter tätt, dra sedan upp handtaget sakta.
3. Skulle det här inte fungera finns det även kit med rensband att köpa för rengöring av avloppsrör och vattenlås hemma.
4. Du kan också försöka med diskmedel och hett vatten. Häll en deciliter diskmedel i toalettstolen och låt verka i några minuter. Slå i fyra liter uppvärmt vatten (ej kokande) och låt verka i cirka 15 minuter innan du fortsätter med vaskrensaren. Här kan du läsa mer om hur du löser stopp i avloppet med diskmedel

Stopp i badkaret eller duschen

Stopp i badkaret eller duschen är inte roligt. Plötsligt står du i vatten och duschar och i värsta fall märker du inget – och badrumsgolvet blir översvämmat. Förmodligen är det hår och gamla avlagringar som fastnat i golvbrunnen.
Så här gör du för att lösa problemet:
1. Ta på dig gummihandskar och lyft bort silen med exempelvis en skruvmejsel. Resa bort hår och annat som samlats i golvbrunnen.
2. Skruva sedan bort vattenlåsinsatsen. Det brukar finnas ett handtag likt en hink som du kan vrida på. Rensa insatsen och kanterna kring avloppet.

Foto: Shutterstock

Så förebygger du stopp i avloppet

Stopp i avloppet är aldrig roligt. För att slippa det du framför allt tänka på vad du spolar ner i vasken och toaletten. 

För att undvika stopp i köksvasken ska du använda en extra slasksil när du till exempel rensar fisk, skalar potatis eller sköljer ur grytan med ris i. Torka bort fett från stekpannan med papper innan du diskar den. Diska ofta ur vasken med diskmedel och hett vatten. Då får du bort fettavlagringarna som sätter sig i avloppsröret och kan orsaka stopp.

Toaletten ska föra bort exkrementer (kiss, bajs och kräk) och toalettpapper – ingenting annat. Spolar du ner annat riskerar du att avloppen blir igenproppade. Hushållspapper och tvättlappar exempelvis, är till skillnad mot toalettpapper inte gjort för att lösas upp i vatten och ska kastas i soporna.  

Golvbrunnen i badrummet bör du regelbundet rensa från hår, tvålrester och hudavlagringar. Om du exempelvis har duschat växter eller spolat av jordiga stövlar i duschen eller badkaret bör du rensa avloppet efteråt.