1 av 2: Emma Rosenqvist, 28, från Töreboda vet hur man gör sin egen ringblomssalva hemma – så enkelt! Läs nedan. Foto: Privat
2 av 2: Salvan från ringblomman hjälper mot sår, eksem och till och med ärr... Foto: Privat

Så enkelt gör du Emmas läkande ringblomssalva

Ringblomman är sen gammalt känd för sina läkande effekter.

Salvan från ringblomman hjälper mot sår, eksem och till och med ärr. 

Emma visar hur enkelt du gör din alldeles egen ringblomssalva!

Ringblommor har använts som sårsalva i Europa sedan åtminstone medeltiden. Salvan som anses vara väldigt effektiv finns i dag att köpa men är faktiskt jätteenkel att göra själv. Då vet man vad man får och det kostar ingenting.

Vad salvan gör är att få sår att läka snabbare och utan ärrbildning, det kan vara allt ifrån hudsprickor och såriga bröstvårtor till svårläkta och kroniska sår som exempelvis liggsår och bensår. 

Foto: Privat

Tar ned svullnader, bulor, blåmärken och sägs bota fotsvamp

Men den kan även lugna ny och känslig hud, röda stjärtar, klåda, akne, insektsbett, solsved, brännskador, frostskador, torr hud, eksem och psoriasis. Som om inte det räckte tar den också ned svullnader i varbölder, bulor, blåmärken och sägs även fungera mot fotsvamp.

Men hur gör man då sin egen salva på bästa sätt? Det vet Emma Rosenqvist, 28, från Töreboda. 

LÄS OCKSÅ: Det här ska du INTE göra med din basilikaplanta 

”Mycket bättre än de alla olika salvor jag köpt och testat”

Foto: Privat

– Det är första gången jag provat att göra en sån här salva men det blev jättebra, säger hon. Jag fick idén från nätet och visste ju att den ska vara vårdande och bra på många sätt. 

Och eftersom Emma odlar ringblommor på landet hade hon redan dem gratis så att säga. 

– Ringblomssalvan lugnar irriterad hud och hjälper till med läkning. Bivaxet lägger sig som en skyddande hinna. Den funkar jättebra på mina torra händer och hälsprickor på fötterna. Mycket bättre än de alla olika salvor jag köpt och testat.

– I veckan fick jag nu dessutom ett utbrott av bältros. Då tog jag salvan på utslagen och det lugnade faktiskt ned sig. Jag är mycket positivt överraskad, säger Emma som vill dela med sig av receptet.

LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du Anitas myggmedel som verkligen funkar 

Foto: Privat

Så här enkelt gör du din egen ringblomssalva:

1. Plocka kronbladen från ringblommorna.

2. Lägg bladen på en tidning eller tallrik och låt dem torka i ett par dagar. De behöver inte var knastertorra. 

3. Lägg sedan kronbladen i en burk som du fyller med vegetabilisk olja. Emma tog hälften olivolja och hälften rapsolja. Det måste täcka bladen i burken.

4. Låt det stå och dra i 2-4 veckor.

5. Sila nu bort blombladen från oljan.

6. Lägg ner bivaxet i oljan och värm sedan över vattenbad i en bunke/kärl tills bivaxet smält helt. Det är svårt att få rent kärlet man blandat salvan i så det är bra om man inte använder sin allra finaste skål. 10-20 procent bivax utav mängden olja. 

– Tycker du den är för lös eller hård kan du ha i mer vax eller olja, ju mer bivax desto hårdare blir salvan. säger Emma. 

Obs! En del kan reagera allergiskt på huden av ringblomma. 

LÄS OCKSÅ: Rengör dina smycken själv – blir som nya, och helt gratis 

Foto: Privat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!