Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med din egengjorda lotionbar har du en bra ekologisk hudvård. Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.Med din egengjorda lotionbar har du en bra ekologisk hudvård. Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.Med din egengjorda lotionbar har du en bra ekologisk hudvård. Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.
Att ge bort egengjorda lotionbars i present är en lyxig och uppskattad sådan.Att ge bort egengjorda lotionbars i present är en lyxig och uppskattad sådan.Att ge bort egengjorda lotionbars i present är en lyxig och uppskattad sådan.
Fasta lotionbars är som hudkräm i fast form. I stället för att köpa dyra sådana kan du smälta ihop dina egna.Fasta lotionbars är som hudkräm i fast form. I stället för att köpa dyra sådana kan du smälta ihop dina egna.Fasta lotionbars är som hudkräm i fast form. I stället för att köpa dyra sådana kan du smälta ihop dina egna.
1 AV 4
Med din egengjorda lotionbar har du en bra ekologisk hudvård. Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.
Foto: Getty Images
2 AV 4
Att ge bort egengjorda lotionbars i present är en lyxig och uppskattad sådan.
Foto: Fotolia
3 AV 4
Foto: Getty Images
4 AV 4
Fasta lotionbars är som hudkräm i fast form. I stället för att köpa dyra sådana kan du smälta ihop dina egna.
Foto: Fotolia

Så enkelt gör du egna lotionbars

Använder du lotionbars? Om inte – det är verkligen värt att testa.

Hudkrämen i fast form kommer att göra underverk för din hud.

Det är dessutom både billigt, enkelt, roligt och ekologiskt!

Lotionbars är som hudkräm i fast form. I stället för att köpa dyra sådana kan du smälta ihop sina egna. Och då gärna ekologiska så blir det hela ännu bättre. 

Kokosolja, sheasmör och bivax

Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax. Kallpressad kokosolja tas lätt upp av huden och gör den len och återfuktad. Den är även rik på antioxidanter som motverkar åldrande, och sheasmöret stärker hudens barriärskydd och lindrar torr och irriterad hud. Bivaxet i sin tur verkar anti-inflammatoriskt och gör att huden lättare kan behålla fukt och samtidigt andas.

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du egen kropps- och ansiktsskrubb

Uppskattad och fin present att ge bort

Antingen använder du dem efter duschen och smörjer in dig, eller så har du dem till massage. Lotionbars fungerar som så att de smälter när de gnids mot huden. Sedan har du en bra ekologisk hudvård, som är både mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden, och dessutom räcker länge. Eller varför inte ge bort i present, inslaget i fint papper. Garanterat uppskattat!

Och det roligaste är att du kan gjuta dem i vilken form du vill, så länge den tål värme, till exempel kakformar, muffinskoppar av silikon, glasburkar eller iskubsbehållare. 

Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax.
Det enda du behöver är kokosolja, sheasmör och bivax. Foto: Getty Images

Så gör du lotionbars

(Räcker till ca 6 stycken bars i drygt halvfyllda 80 ml glasburkar)

Du behöver:

80 gram ekologisk virgin kokosolja
80 gram ekologiskt gult bivax (för mjukare eller fastare lotionbars minskar eller ökar du bivax)
80 gram ekologiskt sheasmör Paradoxa
Cirka 1-2 ml ekologisk eterisk olja (valfritt, ex pepparmint, lavendel, citron) 

Gör så här

1. Gör i ordning ett vattenbad och smälta alla ingredienser i en värmetålig behållare (gärna med pip för att lättare hälla upp dem i formerna). Börja med kokosoljan och sheasmöret då de har lägre smälttemperatur. När de är flytande och temperaturen börjar komma upp i 65 kan du hälla i bivaxet (som har en smältpunkt på 64 grader) och röra tills allting smält. 

2. Nu ska du låta blandningen svalna lite, dock inte för mycket då den ska vara flytande för att kunna hällas upp i formarna. 

3. Droppa i de eteriska oljorna och rör om. Häll därefter upp i formar eller burkar.

4. Tänk på att inte göra för stora lotionbars då de blir svårhanterliga. Man kan fylla burkar till hälften.

5. Nu ska du låta dem svalna i rumstemperatur. 

6. När de är helt genomsvala kan du vända på formen och försöka knacka ur dem mot underlaget. Lossnar de inte kan du sätta in dem i frysen en stund. Då krymper de en aning och lossnar lättare.

7. Då fasta lotionbars innehåller stabila fetter och bivax som är mycket hållbart bör de hålla sig i minst ett år. Förvara i burken i rumstemperatur. 

 

Källa: Organicmakers.se, Housebeautiful.com 

 

LÄS OCKSÅ:

Överraskande saker du kan göra med gamla tvålrester

7 myter om hygien och vad som stämmer 

Knepen som gör att slipper städa badrummet så ofta