Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
De flesta män – och faktiskt också en hel del kvinnor – äger en kostym som är ett mycket användbart plagg. Men det gäller att ta hand om den på rätt sätt...
Foto: Getty Images
2 AV 4
... om du vill hålla den fräsch och öka livslängden. Här nedan får du 7 gratis supertips på hur du håller den ren utan kemtvätt!
Foto: Getty Images
3 AV 4
Efter festligheter är det dags att fräscha till kostymen.
Foto: Getty Images/iStockphoto
4 AV 4
Det är enkelt!
Foto: Getty Images / E+

Så enkelt får du kostymen ren och fräsch – utan kemtvätt

Kostym är ett högst användbart plagg och en mycket bra investering.

Men det är också viktigt att ta hand om dem rätt för att öka livslängden.

Här är 7 gratis supertips på hur du håller den ren och fräsch utan kemtvätt!

Våra fäder hade dem, och kanske också deras, i dag finns den i var mans garderob – men även många kvinnor gillar att bära kostym. Kostym är ett klädesplagg som aldrig går ur tiden, och passar i så otroligt många sammanhang - en riktig trotjänare med andra ord. 

LÄS MER: Regntvätta – nya smarta sättet att tvätta på 

Bära med sig hela livet – om man tar hand om den på rätt sätt

Foto: Getty Images

Kostym är en stor investering (ofta värd att lägga några extra kronor på) och förmodligen det dyraste plagget i garderoben. Men det är inget man köper på en kafferast då det gäller att hitta rätt passform, färg och kvalitet och det kräver lite tid. 

När man väl har investerat i en bra kostym kan man bära med sig den hela livet - om man tar hand om den på rätt sätt vill säga. Och med dessa tips slipper du till och med kemtvätt vilket kan slita ut tyget och hota passformen om det görs för ofta.

Här är 7 tips som förlänger livet på kostymen och gör att du slipper kemtvätt:

1. Vädra och använd ättika 

Foto: Getty Images

 

Många tror att kemtvätt är det enda rätta vad gäller kostymer. Men har du en ullkostym är det bra om du undviker just kem eftersom det förstör de naturliga fetterna som finns i ullen; det är just fetterna som ger kostymen dess rika ”djup”. 

I de allra flesta fall så räcker det faktiskt med att vädra kostymen utomhus över natten, det är riktigt bra för den till och med. Hjälper inte det kan du testa att ställa in ett halvt glas ättika i garderoben i ett dygn och sedan vädra igen till den inte luktar vinäger längre. Funkar inte heller det, ja, då är det kemtvätt som gäller.

LÄS MER: Därför ska du tvätta kläderna med svartpeppar 

2. Bra och rejäla galgar

Foto: Getty Images

Något väl värt att lägga några extra kronor på är bra och rejäla galgar. Framför allt när du har en kostym. Det kommer se till att den håller passformen och dessutom lever längre. 

Rekommendationen är galge i trä eftersom de absorberar fukt och dålig lukt. Välj också en galge med tjockare ram och en bred ”axel”, allt så att den kan fylla ut kavajen så mycket som möjligt – annars hänger den ut sig och tappar formen. 

3. Låt kostymen få ”vila”

Foto: Getty Images

Det finns en viktig anledning till att inte använda samma plagg dag efter dag, och det är att kläder, i synnerhet om de är av naturliga material, behöver tid att återhämta sig. Så vill du förlänga livslängden och behålla kvalitén, i detta fall kostymen, så ska du inte använda den för ofta – och inte flera dagar på raken. För då kommer nämligen tyget att bli glansigare och tunnare. 

Rekommendationen kring kostym är användning max två gånger per vecka. Är det så att du bara äger en kostym, och inte vill/kan investera i fler, så köp åtminstone två par byxor till den då det är de som slits mest.

4. Investera i en resegarderob

Foto: Getty Images

Ibland när man köper kostym så medföljer en resegarderob. Gör det inte det, eller om du vill ha en i bättre kvalitet, investera i en sådan. Så fort du ska åka med kostymen någonstans hänger du in den på galgen i resegarderoben och bär med dig, alternativt viker dubbel och lägger i väskan för att sedan hänga upp på så fort du kommer fram. Garderoben kommer att hålla kostymen fräsch och se till att kvalitén bevaras under lång tid.

LÄS MER: Därför ska du alltid stänga dragkedjan när du tvättar 

5. Ångbehandling mot skrynkel och veck

Foto: Getty Images

En klädångare/steamer är en riktigt bra investering som kommer att göra underverk för alla dina klädesplagg. Vad den gör är att öppna upp fibrerna och låta plagget andas samt motverkar skrynkligt tyg. Ett billigare och faktiskt helt gratis alternativ är att hänga upp plaggen på en galge i badrummet, nära duschen eller badkaret. Vrid sedan på duschen för fullt och låta vattnet rinna i 10-15 minuter. Är det en kostym så ska jacka och byxa hänga på var sin galge. Ångan från vattnet kommer att göra att alla veck rätar ut sig. En klädångare är så klart mer effektiv om det är veck av det svårare laget. 

En rekommendation väl värd att lyssna på är att undvika strykjärn eftersom tyget kan ”brännas” och det då blir glansigt.

6. Fläckar på kostymen

Foto: Getty Images

Har du någon enstaka fläck kan du gnugga en annan del av kostymen (till exempel änden av ärmen) på den del som har fläcken, det är nämligen så att vibrationen mellan fibrerna får smutsen att försvinna. 

Är det däremot en större matfläck är ett av de allra vanligaste husmorstipsen att blanda lite diskmedel med vatten och därefter gnugga bort fläcken med en disksvamp. Skölj sedan med ljummet vatten. Är det tuggummi som fastnat så kan du stoppa in plagget i frysen och sedan skrapa bort det försiktigt med en kniv.

LÄS MER: Enkla tvättknepet för att slippa skrynkliga lakan 

7. Borsta med klädborste

Foto: Getty Images

Detta är något som bör finnas i var mans och kvinnas garderob, i alla fall om man har en kostym. Med klädborsten borstar du bort damm, rök och smuts över lag. Använd borsten även om det inte är något ”synligt” att borsta bort, i förebyggande syfte och för att hålla den fräsch. En klädroller är också bra för att få bort hår, i synnerhet om man har djur hemma.

Källa: Carl Magazine, Café