1 AV 2
Ibland räcker det inte med varmt vatten för att gjutjärnspannan ska bli ren. Då finns ett annat knep – salt.
Foto: Istock
2 AV 2
Foto: Istock

Så enkelt blir din gjutjärnspanna som ny

En smutsig gjutjärnspanna som känns omöjlig att få ren.

Det känns säkert igen.

Men det finns ett knep som gör att stekpannan känns som ny igen.

Du har säkert stekt mat i gjutjärnspannan och känt att pannan blivit hopplöst smutsig. Intorkade matrester, torr panna – och du vet inte hur du ska få den ren.

Lugn, det är inte svårt alls. Men skippa diskmedlet. Att diska en gjutjärnspanna med diskmedel sägs förstöra pannans yta. Det är nästan sant, men om du har en alldeles ny stekpanna kan det faktiskt vara en bra idé att använda diskmedel och vatten för att skrubba ur den. Det tar bort smuts och bakterier som kanske finns på stekpannan när du precis köpt den. Se till att du sköljer av och torkar torrt. Annars är ett vanligt och klokt råd att diska gjutjärn i varmt vatten utan diskmedel. Det kan fungera, men ibland behövs det lite mer. Då finns det ett superenkelt sätt för att få din stekpanna lika fräsch som att den vore ny.

Trots massor av matlagning och förbud mot diskmedel går det att rengöra gjutjärn så att stekpannan blir fräsch igen. Foto: Istock

Rengöra gjutjärnspanna med salt

Visste du att en gjutjärnspanna blir bättre ju längre du använder den? Det är först när fettet börjar torkas in i pannan som det är en riktig bra panna. Men det gäller att hålla efter den och olja in den.

1. En viktig regel när du använder gjutjärn är att aldrig lämna mat i pannan för att svalna. Skrapa bort matrester och torka alltid bort eventuellt fett ur stekpannan innan det blir helt kallt. En anledning till att torka bort fettet är också för att det inte ska rinna ner i diskhon och täppa igen rören.

2. Diska stekpannan med hett vatten – enbart. Oftast räcker det bara med vatten för att stekpannan ska bli ren (glöm inte att torka den torr), men i bland kan du behöva gå vidare med nästa steg.

3. Strö salt i stekpannan till hela botten är täckt och skrubba med den gula sidan på en kökssvamp. Saltet hjälper dig att få bort fett och matrester. Skölj av med vatten och torka helt rent.

4. Efter saltskrubbandet är det viktigt att återfetta stekpannan. Smörj stekpannan med rapsolja med hjälp av ett hushållspapper – och pannan är redo att användas nästa gång!

Få bort rost från gjutjärnspannan

Har stekpannan rostat? Använd stålull eller speciellt stålnät för gjutjärnspannor för att ta bort rosten. Skölj stekpannan och skrubba igen tills rosten är borta. Det kan ta flera omgångar. När rosten är borste diskar du med varmt vatten och diskmedel och torkar torrt. Smörj sedan in pannan med rapsolja.

För att undvika rost i framtiden, se till att gjutjärnspannan aldrig får stå blöt. Efter sköljning ska den torkas helt torr. Så länge gjutjärnet är torrt kommer det inte att rosta.

LÄS MER: Så får du brända stekpannor och kastruller att bli som nya igen 

LÄS MER: Enkla knepet som rengör grillgallret i rekordfart