Ibland räcker det inte med varmt vatten för att gjutjärnspannan ska bli ren. Då finns ett annat knep – salt. Foto: Getty Images

Så enkelt blir din gjutjärnspanna som ny

En smutsig gjutjärnspanna som känns omöjlig att få ren.

Det känns säkert igen.

Men det finns ett knep som gör att stekpannan känns som ny igen.

Du har säkert stekt mat i gjutjärnspannan och känt att pannan blivit hopplöst smutsig. Intorkade matrester, torr panna – och du vet inte hur du ska få den ren.

Vad du än gör, använd INTE diskmedel för att försöka rengöra gjutjärnspanna, då förstörs pannans yta. Ett vanligt råd är att diska gjutjärn i varmt vatten utan diskmedel. Det kan fungera, men ibland behövs det lite mer. Det finns ett superenkelt sätt för att få din stekpanna lika fräsch som att den vore ny.

Trots massor av matlagning och förbud mot diskmedel går det att rengöra gjutjärn så att stekpannan blir fräsch igen. Foto: Getty Images

Rengöra gjutjärnspanna med flingsalt

Visste du att en gjutjärnspanna blir bättre ju längre du använder den? Det är först när fettet börjar torkas in i pannan som det är en riktig bra panna. Så här sköter du om den på bästa sätt:

1. Skölj stekpannan när den fortfarande är varm. Det kommer fräsa en del, men genom att skölja pannan direkt efter matlagning gör att den blir betydligt lättare att få ren.

2. Strö flingsalt i stekpannan och skrubba med den gula sidan på en kökssvamp

3. Skölj ur med vatten.

4. Låt stekpannan torka på plattan för att undvika att den rostar.

5. Avsluta med att smörja stekpannan med olja med hjälp av ett hushållspapper.

Färdigt!

LÄS MER: Så får du brända stekpannor och kastruller att bli som nya igen 

LÄS MER: 7 stekpannor i stort test: ”Gjutjärn steker ojämnt” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!