1 av 2: Många vanliga diskmedel innehåller miljöfarliga ämnen som åker rakt ut i avloppsvattnet och kan hamna i naturen. Foto: Istock
2 av 2: Med egentillverkat diskmedel får du ren disk och rent samvete. Foto: Istock

Så gör du eget diskmedel – enkelt och miljövänligt

Visste du att många diskmedel innehåller miljöfarliga ämnen?

Gör eget miljövänligt diskmedel, det är hur lätt som helst! 

Här får du veta hur du får disken skinande med rent samvete.

Angelica Israelsson
Veronica Lundström Kristensen

Allt fler ställer om till en mer hållbar livsstil – handlar ekologiskt, äter mer vegetariskt, skippar plasten och städar badrummet med bikarbonat och ättika. Men ibland är det lättare sagt än gjort och det är inte heller lätt att ha koll på allt. Diskmedel är en sådan sak som ofta glöms bort. Men även här finns sätt att minska sin klimatpåverkan.

Vad innehåller diskmedel?

För att få bort smuts och fett effektivt innehåller många diskmedel bland annat skadliga tensider och konserveringsmedel, miljöfarliga ämnen som åker rakt ut i avloppsvattnet och kan hamna i naturen. För att få ren och fräsch doft innehåller de även syntetiska doftämnen som kan orsaka allergier. 

Vilket diskmedel är bäst att använda?

När du köper diskmedel är ett tips att välja doftfria diskmedel och titta på miljömärkningen. Exempelvis förlorade storsäljaren Yes sin Svanen-märkning för några år sedan och bedöms ha ”skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. 

Det finns numera ett stort utbud av ekologiska diskmedel med bland annat vegetabiliska tensider och som är doftsatta med naturliga eteriska oljor vilket är bättre för dig och miljön. Ett bra knep för att inte överdosera är att blanda en del miljömärkt diskmedel med fyra delar vatten i en sprejflaska och spreja på disken.

De flesta diskmedel är dock fortfarande förpackade i plastflaskor och vill du skippa plasten är hårda disktvålar ett alternativ. Eller så gör du helt enkelt eget diskmedel. 

Så enkelt gör du eget diskmedel

Precis som med andra rengöringsmedel, tvätt- och sköljmedel som du enkelt kan göra själv hemma, kan du göra eget diskmedel. Här får du veta hur du gör på två olika sätt:

Att välja en diskborste i exempelvis bambu och göra eget diskmedel av hårdtvål är två enkla sätt att minska användningen av plast och skadliga kemikalier. Foto: Shutterstock

1. Hårdtvål som diskmedel:

Man kan självklart göra eget diskmedel för att slippa förpackningar och ha full kontroll på ingredienserna, men att leva klimatsmart behöver inte alltid vara krångligt, dyrt och tidskrävande. Så gör det enkelt: Använd bara en vanlig fast handtvål som diskmedel.

Fördelarna är många. En hård ekologisk olivtvål finns att köpa nästan överallt och är mycket billigare än ett diskmedel. Den är dryg och räcker länge – och risken att du överdoserar är minimal. Tvålen har ingen plastförpackning och tillverkas vanligtvis av några få ingredienser som är schysta mot vår jord. Som en bonus är den dessutom skonsam mot händerna. 

Hur gör man då? Du tar bara diskborsten eller disksvampen och gnuggar på tvålen till dess att det löddrar lite och så diskar du som vanligt. Även om det inte löddrar på samma sätt som ett vanligt diskmedel och du kan få gnugga lite mer, så gör det jobbet. Du får ren disk och rent samvete!

LÄS MER: STORT TEST: Är ekologiska tvättmedel så gröna som de påstår? 

2. Hemmagjort flytande diskmedel: 

Föredrar du flytande diskmedel kan du testa det här receptet. 

Du behöver:
En halv riven hårdtvål, exempelvis oliv- eller galltvål
2 matskedar ättika
2 deciliter vatten
10 droppar eterisk olja, exempelvis citron som är effektiv mot smuts

Gör så här:
1. Blanda ner tvålflingorna i en kastrull med vatten och hetta upp på svag värme. Rör om försiktigt medan blandningen smälts ihop.
2. Låt tvålmassan svalna innan du tillsätter ättika. Känns blandningen för tjock kan du tillsätta lite vatten och mixa med en stavmixer. Känns den lös mixar du i någon matsked havssalt.
3. Fyll sedan en pumpflaska med blandningen, tillsätt eterisk olja om du vill doftsätta diskmedlet och skaka om. Klart att användas!

FLER MILJÖVÄNLIGA STÄDKNEP:

Billigt och miljösmart – så gör du eget maskindiskmedel

Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

Miljövänligt och effektivt – så enkelt gör du eget rengöringsmedel av ättika

Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika