Så diskar du klimatsmart – med enkelt och billigt knep

Allt fler försöker minska på plast och kemikalier i hemmet. Att välja en diskborste i exempelvis bambu är ett sätt.

Foto: Colourbox

Allt fler försöker minska på plast och kemikalier i hemmet. Att välja en diskborste i exempelvis bambu är ett sätt.

Det behöver inte vara dyrt och krångligt att leva klimatsmart. Ibland är det enklaste också det bästa – som det här geniala knepet för den som vill ha ett miljövänligt diskmedel.

Andra har också läst

Allt fler ställer om till en mer hållbar livsstil. I den ingår så klart att minska på plastförpackningar och kemikalier – men det är ibland lättare sagt än gjort. Ta ekologiska handdiskmedel till exempel. Det finns numera ett stort utbud av dem i ekobutiker, men nästan alla kommer i någon typ av plastförpackning.

Göra eget ekologiskt diskmedel tar tid

Man kan självklart göra eget diskmedel för att slippa förpackningar och ha full kontroll på ingredienserna, men att leva klimatsmart behöver inte alltid vara krångligt, dyrt och tidskrävande. Gör det i stället enkelt för dig: Använd en vanlig fast handtvål som diskmedel.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så får du kostymen ren och fräsch – utan kemtvätt 

Diska miljövänligt med ekologisk olivtvål

Fördelarna är många. En hård ekologisk olivtvål finns att köpa nästan överallt och är mycket billigare än ett ekologiskt diskmedel. Den är dryg och räcker länge – och risken att du överdoserar är minimal. Tvålen har ingen förpackning i hårdplast och tillverkas vanligtvis av några få ingredienser som är schysta mot vår jord. Som en bonus är den dessutom skonsammare mot händerna än vanligt diskmedel.

Hur gör man då? Du tar bara diskborsten eller disksvampen och gnuggar på tvålen tills du fått lite lödder och så diskar du som vanligt. Funkar utmärkt!

LÄS MER: Enkla knepet – så blev snuskiga diskmaskinen skinande ren 

LÄS MER: STORT TEST: Är ekologiska tvättmedel så gröna som de påstår? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande