Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 29 jul 2015 14:21

Så blir dina skor rena – utan att köras i tvättmaskinen

Smutsiga sneakers? Vissa går att tvätta i tvättmaskinen, men det är inte alltid man vågar chansa på att de blir rena. Det finns andra sätt att få skorna rena.

Smutsiga sneakers? Vissa går att tvätta i tvättmaskinen, men det är inte alltid man vågar chansa på att de blir rena. Det finns andra sätt att få skorna rena.

1/3

Foto: Shutterstock

Skillnaden före och efter rengöring kan vara enorm!

Skillnaden före och efter rengöring kan vara enorm!

2/3

Foto: Getty Images

Träningsskor kan nästan bi som nya igen med lite bakpulver och tvål.

Träningsskor kan nästan bi som nya igen med lite bakpulver och tvål.

3/3

Foto: Blazej Lyjak – Shutterstok

Smutsiga, trasiga och stinkande sneakers är inte kul.

Men att tvätta dem i maskin kan också förstöra dem.

Här får du massor av smarta tips som gör dem som nya!

De som är sneakers-fans vet känslan av att gå ut i ett par nya, fräscha och snygga skor på fötterna. Dessvärre håller den lyckan inte i sig särskilt länge. Smuts, svett, dåligt väder och annat förstör. Men det går att påverka. Både genom förebyggande arbete och genom att ta hand om dem på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen

Foto: GETTY IMAGES

Tvätta skor i tvättmaskinen

Många slänger av ren slentrian in sina sneakers i tvättmaskinen så fort de blivit smutsiga, eller luktar, men det är jättedumt, då de riskerar att skadas och tappa både form, färg och spänst. Andra köper nya direkt. Helt i onödan!

Det finns flera sätt att få dina sneakers att se som helt nya ut, och det är inte ens svårt.

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan göra med bikarbonat

1. Bakpulver

Tvätta dem för hand med bakpulver och tvål, eller flytande tvättmedel/diskmedel. Använd skrubb/diskborste. Vill du vara extra noggrann kan du använda en tandborste eller nagelborste. Skosnörena kan du tvätta i maskin. Är (var) de vita, lägg dem i klorin.

2. Spray och slip

Har du sneakers i mocka ska du helst förebygga med impregneringsspray. Då bildas en hinna ovanpå och gör dem lättare att hålla rena. Det räcker då att borsta dem då och då. Är det en svårare fläck så kan du slipa bort den med ”Suede cleaner cloth”, vilket är som ett sandpapper för just mockaskor. Impregnera sen igen!

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

3. Sprickor

För att undvika sprickor kan impregneringsspray hjälpa till. Men har du redan fått sprickor, gör rent dem med tvål och vatten. Var försiktig med starkare rengöringssprayer då lädret kan förstöras. Vill du kan du stryka på en skokräm i samma färg, en så kallad ”recolor”, så blir de så gott som nya. Och därefter impregneringsspray!

4. Stank och svett

Sneakers har en tendens att lukta illa efter ett tag. Då kan du köpa så kallade ”sneakerballs” som du lägger i skorna när du inte använder dem. Förutom att de tar bort stank, ger de också en väldoft. Bakpulver tar också bort odör! Vill man kan man lägga in skorna i en påse i frysen, funkar det med. Har du möjlighet, ställ dem utomhus (ex balkong) när du inte använder dem.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar att alltid ha lime hemma

5. Skosnören

Ett enkelt och billigt tips att förnya sina skor, och få dem att se renare ut, är att byta ut skosnörena. Byta gärna färg också, då ser det ut som att du har köpt helt nya skor!

6. Sulan

Vill du vara extra noggrann kan du göra ren själva sulan med suddgummi eller stålull, då fläckar lätt biter sig fast där.

7. Sista utväg

Är skorna så pass hårt smutsade att inget annat hjälper, ja, då kan det ju kanske vara värt att stoppa dem i tvättmaskinen. Men det är på egen risk! Har du tur kan de komma att se som helt nya ut.

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker att köra i diskmaskinen

Foto: GETTY IMAGES

Några förebyggande bonustips att tänka på:

1. Använd alltid en skyddande produkt innan du tar på dig skorna första gången. Det bildar ett skydd mot vatten, smuts och fläckar.

2. Torka alltid av skorna med en handduk eller pappershanddukar varje gång du kommer hem, så håller de sig fräschare längre.

3. Inhandla bra skovårdsprodukter. Speciella sådana för just vita skor finns.

4. Rengör dina sneakers en gång i veckan. Kan du oftare, desto bättre.

5. Har du möjlighet, ha två par skor att växla mellan. Då hinner de andas och håller sig fräschare längre.

6. Blir de blöta, stoppa i tidningspapper för att ta bort all fukt. Ingen dum idé att ha tidningspapper annars också, eftersom det hjälper skorna att hålla formen.

7. Har du jeans som färgar av sig på skorna, tejpa insidan på jeansen! Det kommer inte att synas, inget blir förstört, men det förhindrar färgen att hamna på skorna!

LÄS OCKSÅ: 10 smarta saker du kan använda citron till

Relaterat