Så blir dina skor rena – utan att köras i tvättmaskinen

1 av 2: Tre enkla knep

Vissa sneakers går att tvätta i tvättmaskinen, men det är inte alltid man vågar chansa på att de blir rena. Det finns andra sätt att få skorna rena.

Foto: Istock

2 av 2: Vissa sneakers går att tvätta i tvättmaskinen, men det är inte alltid man vågar chansa på att de blir rena. Det finns andra sätt att få skorna rena.

Smutsiga, trasiga och stinkande sneakers är inte kul.

Men att tvätta dem i maskin kan också förstöra dem.

Här får du massor av smarta tips som gör dem som nya!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

De som är sneakers-fans vet känslan av att gå ut i ett par nya, fräscha och snygga skor på fötterna. Dessvärre håller den lyckan inte i sig särskilt länge. Smuts, svett, dåligt väder och annat förstör. Men det går att påverka. Både genom förebyggande arbete och genom att ta hand om dem på rätt sätt. 

LÄS MER: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen

Tvätta skor i tvättmaskinen

Många slänger av ren slentrian in sina sneakers i tvättmaskinen så fort de blivit smutsiga, eller luktar, men det är jättedumt, då de riskerar att skadas och tappa både form, färg och spänst. Andra köper nya direkt. Helt i onödan!

Det finns flera sätt att få dina sneakers att se som helt nya ut, och det är inte ens svårt.

1. Tvätta skorna med bikarbonat och tvättmedel

Tvätta dem för hand med bikarbonat och tvål, eller flytande tvättmedel/diskmedel. Använd skrubb/diskborste. Vill du vara extra noggrann kan du använda en tandborste eller nagelborste. Skosnörena kan du tvätta i maskin.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

2. Impregneringsspray och slippapper

Har du sneakers i mocka ska du helst förebygga med impregneringsspray. Då bildas en hinna ovanpå och gör dem lättare att hålla rena. Det räcker då att borsta dem då och då. Är det en svårare fläck så kan du slipa bort den med ”Suede cleaner cloth”, vilket är som ett sandpapper för just mockaskor. Impregnera sen igen!

3. Bli av med sprickor i gummit på skorna

För att undvika sprickor kan impregneringsspray hjälpa till. Men har du redan fått sprickor, gör rent dem med tvål och vatten. Var försiktig med starkare rengöringssprayer då lädret kan förstöras. Vill du kan du stryka på en skokräm i samma färg, en så kallad ”recolor”, så blir de så gott som nya. Och därefter impregneringsspray!

Foto: Istock

4. Bli av med lukt i skorna

Sneakers har en tendens att lukta illa efter ett tag. Då kan du köpa så kallade ”sneakerballs” som du lägger i skorna när du inte använder dem. Förutom att de tar bort stank, ger de också en väldoft. Bakpulver tar också bort odör! Vill man kan man lägga in skorna i en påse i frysen, funkar det med. Har du möjlighet, ställ dem utomhus (ex balkong) när du inte använder dem.

LÄS MER: Luktar det illa? Så blir du av med äckliga lukter hemma

5. Rengör skosnören

Ett enkelt och billigt tips att förnya sina skor, och få dem att se renare ut, är att byta ut skosnörena. Byta gärna färg också, då ser det ut som att du har köpt helt nya skor!

6. Rengör skosulan med stålull

Vill du vara extra noggrann kan du göra ren själva sulan med suddgummi eller stålull, då fläckar lätt biter sig fast där.

7. Sista utväg

Är skorna så pass hårt smutsade att inget annat hjälper, ja, då kan det ju kanske vara värt att stoppa dem i tvättmaskinen. Men det är på egen risk! Har du tur kan de komma att se som helt nya ut. 

LÄS MER: 10 oväntade saker att köra i diskmaskinen

Några bonustips – så sköter du dina skor:

Foto: Istock

 

1. Använd alltid en skyddande produkt innan du tar på dig skorna första gången. Det bildar ett skydd mot vatten, smuts och fläckar.

2. Torka alltid av skorna med en handduk eller pappershanddukar varje gång du kommer hem, så håller de sig fräschare längre.

3. Inhandla bra skovårdsprodukter. Speciella sådana för just vita skor finns.

4. Rengör dina sneakers en gång i veckan. Kan du oftare, desto bättre.

5. Har du möjlighet, ha två par skor att växla mellan. Då hinner de andas och håller sig fräschare längre.

6. Blir de blöta, stoppa i tidningspapper för att ta bort all fukt. Ingen dum idé att ha tidningspapper annars också, eftersom det hjälper skorna att hålla formen.

7. Har du jeans som färgar av sig på skorna, tejpa insidan på jeansen! Det kommer inte att synas, inget blir förstört, men det förhindrar färgen att hamna på skorna! 

LÄS MER: Därför borde du altid tvätta med ättika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande