1 av 2: Mässing är otroligt populärt att inreda med – men tyvärr blir metallen ofta fläckig och tappar glans med tiden. Foto: Istock
2 av 2: Sara Sunnefldt testade att hålla ljusstaken under rinnande kallt vatten ett par minuter, och skrapade sedan bort stearinet med en vanlig matkniv. Foto: Privat

Rengöra mässing: Här är husmorsknepen som funkar

Har du prylar i mässing hemma som blivit fläckiga eller tappat glans? Det finns flera bra hursmorsknep som får mässingen att skina igen!

– Ljusstaken är mycket finare nu än innan, säger Sara Sunnefeldt som fick bort stearin från sin mässingsljusstake med hjälp av kallvatten.

Att inreda med mässing har varit populärt länge, och trenden verkar inte ha några planer på att avta. Har du också ljusstakar, lampor, bord eller prydnadssaker i mässing, som det börjar bli dags att rengöra? Det finns flera knep som gör din mässing skinande ren och blank!

Mässing – tåligt men repkänsligt

Fördelen med mässing är att materialet är väldigt tåligt, men som många andra metaller blir det fläckigt med tiden. Men rengöringen behöver inte vara krånglig, och troligtvis har du redan ingredienserna som behövs hemma.

Viktigt att tänka på när du ska rengöra dina mässingsföremål är att ytan lätt kan bli repig. Använd därför alltid mjuka trasor när du putsar och undvik rengöringsmedel med slipverkan.

Mässing är otroligt populärt att inreda med – men tyvärr blir metallen ofta fläckig och tappar glans med tiden. Foto: Getty Images/iStockphoto

Få bort stearin från ljusstaken i mässing

Sara Sunnefeldt från Uppsala, hade en gammal mässingsljusstake hemma som blivit både fläckig och full av stearin. 

Hon la ut en bild på ljusstaken i en grupp på Facebook och bad om tips på hur hon kunde rengöra den. 

– Jag fick massor av tips på olika husmorsknep, bland annat att kallvatten kunde hjälpa för att få bort stearinet.

Sara testade att hålla ljusstaken under rinnande kallt vatten ett par minuter, och skrapade sedan bort stearinet med en vanlig matkniv. (Obs: Håll dig över en soppåse när du skrapar – stearinet får inte hamna i vasken.)

– Det var lite svårare att komma åt stearinet som hade fastnat i skåror på ljusstaken, men annars fick jag bort allt. Ljusstaken är mycket finare än innan, så jag kan rekommendera det här knepet till andra, säger Sara. 

Saras ljusstake före och efter behandlingen. Foto: Privat

LÄS MER: Missfärgat silver? Så lätt blir det som nytt igen!

Så rengör du mässing – här är tre andra enkla och beprövade knep:

Rengör mässing med ketchup 

Att lite ketchup skulle räcka för att göra dina mässingprylar skinande rena igen kanske låter konstigt, men det fungerar faktiskt!

Applicera rikligt med ketchup på mässingen och låt verka i ungefär en timme. Spola sedan bort ketchupen med varmt vatten.

Får bort gröna beläggningar på mässing

Det här knepet är perfekt om dina mässingsjusstakar har fått gröna beläggningar och stearinfläckar.

Koka upp vatten i en kastrull och ställ sedan bort den från spisen. Pilla bort de största stearinklumparna innan du doppar ner ljusstaken i vattnet. Ta upp den och putsa med en rengöringssvamp. Klart!

Blank mässing med citron och bikarbonat

För det här knepet behöver du bara en halv citron och 1 tsk bikarbonat (alternativt 2 tsk bakpulver).

Blanda saften från citronen med bikarbonat i en skål. I början kan det skumma. Rör tills du får en jämn pasta. Arbeta in blandningen noggrant på mässingen med hjälp av en trasa eller fingrarna. Torka av, skölj med ljummet vatten och torka mässingen torr!

LÄS MERSå får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg

LÄS MER: Städa lite renare! 10 recept på naturliga rengörare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!