EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Rengöra mässing: Här är husmorstipsen som funkar

Ketchup och hett vatten är det enda du behöver

1 av 5

Sara Sunnefldt testade att hålla ljusstaken under rinnande kallt vatten ett par minuter, och skrapade sedan bort stearinet med en vanlig matkniv.

Foto: Privat

2 av 5

Så här såg Saras ljusstake ut innan...

Foto: Privat

3 av 5

... och efter att hon hållit ljusstaken under kallt rinnande vatten och sedan skrapat bort stearinet blev den så här fin! "Det var lite svårare att komma åt stearinet som hade fastnat i skåror på ljusstaken, men annars fick jag bort allt", berättar hon.

Foto: Privat

4 av 5

Mässing är otroligt populärt att inreda med – men tyvärr blir metallen ofta fläckig och tappar glans med tiden.

Foto: Teerawatwinyarat / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

5 av 5

Har du prylar i mässing hemma som blivit fläckiga eller tappat glans? Här listar vi de bästa husmorsknepen som får mässingen att skina igen!

– Ljusstaken är mycket finare nu än innan, säger Sara Sunnefeldt som fick bort stearin från sin mässingsljusstake med hjälp av kallvatten.

Andra har också läst

Att inreda med mässing har varit populärt länge, och trenden verkar inte ha några planer på att avta. Har du också ljusstakar, lampor, bord eller prydnadssaker i mässing, som det börjar bli dags att rengöra? Här listar vi de bästa knepen som gör din mässing skinande ren och blank!

Mässing – tåligt men repkänsligt

Fördelen med mässing är att materialet är väldigt tåligt, men som många andra metaller blir det fläckigt med tiden. Men rengöringen behöver inte vara krånglig, och troligtvis har du redan ingredienserna som behövs hemma.

Viktigt att tänka på när du ska rengöra dina mässingsföremål är att ytan lätt kan bli repig. Använd därför alltid mjuka trasor när du putsar och undvik rengöringsmedel med slipverkan.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Så lätt fick Sara bort all stearin

Sara Sunnefeldt från Uppsala, hade en gammal mässingsljusstake hemma som blivit både fläckig och full av stearin. 

Hon la ut en bild på ljusstaken i en grupp på Facebook och bad om tips på hur hon kunde rengöra den. 

– Jag fick massor av tips på olika husmorsknep, bland annat att kallvatten kunde hjälpa för att få bort stearinet.

Sara testade att hålla ljusstaken under rinnande kallt vatten ett par minuter, och skrapade sedan bort stearinet med en vanlig matkniv. (Obs: Håll dig över en soppåse när du skrapar – stearinet får inte hamna i vasken.)

– Det var lite svårare att komma åt stearinet som hade fastnat i skåror på ljusstaken, men annars fick jag bort allt. Ljusstaken är mycket finare än innan, så jag kan rekommendera det här knepet till andra, säger Sara.

LÄS MER: Missfärgat silver? Så lätt blir det som nytt igen!

Ketchup-knepet

Att lite ketchup skulle räcka för att göra dina mässingprylar skinande rena igen kanske låter konstigt, men det fungerar faktiskt!

Applicera rikligt med ketchup på mässingen och låt verka i ungefär en timme. Spola sedan bort ketchupen med varmt vatten.

Hett vatten

Det här knepet är perfekt om dina mässingsjusstakar har fått gröna beläggningar och stearinfläckar.

Koka upp vatten i en kastrull och ställ sedan bort den från spisen. Pilla bort de största stearinklumparna innan du doppar ner ljusstaken i vattnet. Ta upp den och putsa med en rengöringssvamp. Klart!

Blank yta med citron och bikarbonat

För det här knepet behöver du bara en halv citron och 1 tsk bikarbonat (alternativt 2 tsk bakpulver).

Blanda saften från citronen med bikarbonat i en skål. I början kan det skumma. Rör tills du får en jämn pasta. Arbeta in blandningen noggrant på mässingen med hjälp av en trasa eller fingrarna. Torka av, skölj med ljummet vatten och torka mässingen torr!

LÄS MER Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg

Foto: Oxyzay / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO