Eterisk citronolja som är starkt antibakteriell är ett effektivt rengöringsmedel. Foto: Shutterstock

Så använder du citronolja på fläckar – 4 smarta knep

Eterisk olja med citron luktar inte bara oerhört gott – det får glas att glänsa och enstaka fläckar att försvinna.

Det är en perfekt ingrediens i olika hemmagjorda rengörings- och tvättmedel.

Här är fyra exempel på tillfällen då den eteriska oljan definitivt är din vän.

Vill du testa hur effektivt det är att ta bort en fläck med eterisk olja av citron? Om du har en fläck på en vit yta hemma, till exempel en bänkskiva eller en kanske handfatet, kan du testa genom att ta en droppe olja på fingret och sedan putsa på fläcken. Vips, borta! Det fantastiska med oljan är att den både är giftfri och skonsam – och luktar fantastiskt gott.

1. Putsa fönster med citronolja och vinäger

Måste du alltid gnugga bort ränder på nytvättade fönster? Då kan du testa en hemmagjord blandning på citronolja och ättika i stället för fönsterputs nästa gång. Häll en deciliter ättika och fem-sex droppar citronolja i en flaska och skaka om. Spreja sedan blandningen på fönstret och torka av, gärna med tidningspapper eller trasa. Vill du inte att blandningen ska vara så stark kan du även blanda i en deciliter vatten och eventuellt dubbla mängden citronolja. Eterisk olja är väldigt koncentrerad, så prova dig fram, så det inte luktar för starkt.

Citronolja minskar risken för vattenränder på glaset. Foto: Shutterstock

2. Polera trämöbler med citron- och olivolja

Vill du gömma repor i trät, att dina möbler ska bli extra fräscha eller att de ska hålla längre är det bra att smörja in dem med olja. Kombinerar du olivolja med några droppar citronolja, ättika och vatten luktar möblerna även extra gott och smutsiga fläckar försvinner lättare. Ta tre deciliter vatten, drygt en halv deciliter ättika, en halv tesked citronolja och två teskedar olivolja. 

3. Eterisk olja i sköljmedel – eller i eget tvättmedel

Att citronolja är effektivt mot smutsfläckar vet vi. Det funkar även på kläder och mattor. Blanda fyra-fem droppar av den eteriska oljan med en liter tvättmedel, som du sedan tvättar med som vanligt – för hand eller i maskin. Vill du att kläderna ska bli extra mjuka kan du även använda citronoljan tillsammans med ättika som sköljmedel. Ta sex droppar citronolja till 2,5 deciliter ättika.

4. Diska glas och torka av rostfritt stål med olja

Citronolja fungerar även utmärkt när du vill att dina glas ska skina lite extra. Då häller du bara några droppar av den eteriska oljan på botten av diskmaskinen innan du drar i gång den eller i diskhon med diskvatten om du diskar för hand. Rostfria maskiner i köket kan du också torka av med en trasa med några droppar citronolja för att de ska glänsa. 

LÄS MER: Så lätt låter du din ugn rengöra sig själv

LÄS MER: Så enkelt löser du stoppet i avloppet