Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mässing är populärt att inreda med, men med tiden blir det ofta fläckigt och tappar glans. Att rengöra mässing på naturlig väg utan starka rengöringsmedel är busenkelt.
Mässing är populärt att inreda med, men med tiden blir det ofta fläckigt och tappar glans. Att rengöra mässing på naturlig väg utan starka rengöringsmedel är busenkelt.
Mässing är populärt att inreda med, men med tiden blir det ofta fläckigt och tappar glans. Att rengöra mässing på naturlig väg utan starka rengöringsmedel är busenkelt.
1 AV 2
Ketchup och hett vatten är det enda du behöver
2 AV 2
Mässing är populärt att inreda med, men med tiden blir det ofta fläckigt och tappar glans. Att rengöra mässing på naturlig väg utan starka rengöringsmedel är busenkelt.
Foto: Istock

Putsa mässing – tips för att rengöra naturligt

Har du prylar i mässing hemma som blivit fläckiga eller tappat glans?

Det finns flera bra husmorsknep som får mässingen att skina igen – helt naturligt och utan starka rengöringsmedel.

Här får du lära dig hur du får rent mässingsljusstakar som blivit gröna, hur du kan rengöra mässingsprylar med både citron, bikarbonat och ketchup – och hur du får bort stearinfläckar från din mässingsljusstake.

Mässing har varit populärt länge. Det finns att köpa mängder både på loppisar och nyproducerat i butik. Mässing finns på allt från ljusstakar, lampor och brickor till beslag, bestick och detaljer på prydnadsföremål.

Har du mässing som börjar bli dags att rengöra? Även om mässing som material är väldigt tåligt, så blir det som många andra metaller fläckigt med tiden. Rengöringen behöver dock inte vara krånglig, tvärtom är det lätt och troligtvis har du redan ingredienserna som behövs hemma.

Hur vet jag om det är mässing?

Mässing får man om man blandar koppar med zink och är en gulaktig metall. För att ta reda på om något är i mässing behöver du en magnet – mässing är nämligen inte magnetiskt. Om magneten fastnar, så är det ett mässingspläterat föremål vilket innebär att det inte är mässing rakt igenom, utan bara ett tunt lager. Då behöver man vara försiktigare med rengöringen.

Tips när du ska putsa mässing

Kom ihåg att ytan på mässing lätt kan bli repig. Använd därför alltid mjuka trasor när du putsar – och undvik rengöringsmedel med slipverkan.

Men – det är inte alltid som man vill att exempelvis en mässingsljusstake ska se helt ny ut. Mässing med patina kan vara särskilt charmigt, det vill säga att ytan har åldrats och att det syns. Smutsig mässing är dock inte kul och vill du putsa och rengöra så bjuder vi här på flera knep som gör att din mässing blir skinande ren och blank igen!

Har mässingsbrickan fått gröna beläggningar? Det kallas ärg och är en missfärgning som sätter sig på mässing. Vissa tycker att det är fint – men vill man ta bort det så går det. Foto: Istock

Mässing som blivit grön – ta bort med hett vatten och såpa

Det här knepet är perfekt om dina mässingsljusstakar har fått gröna beläggningar. Det kallas för ärg och är en grönaktig missfärgning som sätter sig på koppar, som mässing framför allt består av. Ärgen uppstår när kopparn utsätts för syre och koldioxid.

Koka upp vatten i en kastrull och ställ sedan bort den från spisen. Med det här knepet kan du också få bort stearin, så har du stearin på ljusstaken pillar du först bort de största klumparna. Doppa sedan ner ljusstaken i vattnet. Ta upp den och putsa med en rengöringssvamp. Om du har mycket gröna beläggningar eller mycket smuts tillsätter du såpa i vattnet.

Rengöra mässingsljusstakar från stearin

Att en ljusstake får stearin på sig är ju inte så konstigt. Har det hänt på mässingsljusstaken kan du enkelt få bort stearinet och fläckarna med hjälp av kallvatten.

Sänk ner ljusstaken i kallt vatten i ett par minuter. Skrapa sedan bort stearinet med en vanlig matkniv (men se till att du gör det försiktigt så att det inte repar ljusstaken – och håll dig över en soppåse så att stearinet inte hamnar i vasken). Resultatet kommer bli en skinande fin ljusstake igen!

Mässingsljusstake före och efter rengöring med vatten för att få bort stearin. Foto: Sara Sunnefeldt

Ketchup på mässing

Att lite ketchup skulle räcka för att göra dina mässingsprylar skinande rena igen kanske låter konstigt, men det fungerar faktiskt!

Applicera rikligt med ketchup på mässingen och låt verka i ungefär en timme. Spola sedan bort ketchupen med varmt vatten.

Putsa mässing med citron och bikarbonat

Bikarbonat är bra att putsa mässing med eftersom de har en liten slipningsfunktion utan att repa föremålet. För det här knepet behöver du bara en halv citron och 1 tesked bikarbonat (alternativt 2 teskedar bakpulver).

Blanda saften från citronen med bikarbonat i en skål. I början kan det skumma. Rör tills du får en jämn pasta. Arbeta in blandningen noggrant på mässingen med hjälp av en trasa och låt verka i ungefär 30 minuter. Torka av, skölj med ljummet vatten och torka mässingen torr!

Kan man diska mässing i diskmaskin?

Nja, var försiktig! Koppar, och då även mässing som till största del innehåller koppar, ska undvikas i diskmaskinen. Färgen kan nämligen bli lätt dämpad, mörk eller flammig och det är troligtvis inte den effekten man vill ha på sina mässingsprylar.

LÄS MER: Enkla knepen som får ditt silver skinande blankt igen

LÄS MER: Städa med såpa – billigt, miljövänligt och effektivt

Se även: