Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det bästa är att damma kristallkronor ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad.
Det bästa är att damma kristallkronor ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad.
Det bästa är att damma kristallkronor ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad.
Det bästa är att damma kristallkronor ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad. Foto: Shutterstock

Rengöra kristallkrona – så får du en gnistrande ren krona

Kristallkronor måste göras rena med jämna mellanrum, annars tappar de snabbt sin glans. Dammet gör nämligen att de ser både gråa och tråkiga ut.

Här får du rengöringsknepen för en gnistrande ren krona!

Det allra bästa är att damma kristallkronan ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad. Men det har också lite att göra med kronans placering, form och typ av kristaller. Antingen provar du dig fram eller så pratar du med tillverkaren.

Här får du olika tips på hur du gör och vad du kan använda om du inte vill köpa specialrengöring med onödiga kemikalier.

Hur rengör man en kristallkrona? Tvätta så här:

1. Antingen låter du ljuskronan hänga kvar eller så tar du ned den. Väljer du att låta den hänga kvar, häng ett paraply under kristallkronan om kristallerna skulle råka ramla av. Paraplyet fångar också upp vätskan. Lägg även handdukar eller tidningspapper på golvet under.

2. Tar du ned lampan kan du lägga den på tidningspapper eller handdukar på golvet där den får stå och torka efter att du sprayat den. Lägg kronan försiktigt i en medsols rörelse så att kristallerna ligger åt ett håll. Säkerställ alltid att lampan är fullständigt torr innan du hänger upp den igen. Det kan ta flera dagar.

3. Om du planerar att ta isär ljuskronan rekommenderas att du först gör ett diagram över, eller märker bitarna så att du vet var de ska sitta när den ska monteras ihop igen.

4. Börja alltid med att damma av innan. Då slipper du få allt damm på trasan när du påbörjar den riktiga rengöringen. Ett vanligt sätt är att ta en kristall i taget och torka av med fuktigt så kallat sämskskinn, ett mjukbehandlat skinn. Eller så använder du en dammvippa.

5. Om du använder en sprej, se då till att strömmen är avstängd och undvik att spreja på kablar och andra elektriska komponenter. Låt sedan kristallerna dropptorka. Dock kan kupade delar behöva blöttorkas och större prismor torkas med mjuk trasa.

6. Det allra bästa sättet att rengöra en ljuskrona är att använda bomullshandskar (finns att köpa billigt på exempelvis apotek), gärna vita för att då ser man hur mycket smuts som lossnar. Gnid kristallerna med den handske som är fuktad och torka sedan med den andra handsken som är torr.

7. Många glömmer att torka av själva ljuskällorna. Men lamporna ska inte torkas med något vått eftersom det kan få dem att gå sönder.

Rengöring av kristallkrona – gör eget medel

Det bästa rengöringsmedlet till kristallkronan gör du själv av vatten, diskmedel, ättika och eventuellt citron. HÄR hittar du bästa blandningarna på eget rengöringsmedel. Medlet tar bort smuts, fett och ger glans.
Gör sedan så här: 

Spreja på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Torka kristallerna direkt efter rengöringen för att förhindra att det smetar ut sig. 

Ibland kan det räcka med att bara blanda vatten och diskmedel i en sprejflaska. Spreja, låt lampan vara i 10-15 minuter innan du sköljer av kronan med ljummet vatten. Låt lufttorka.

Det går också att doppa ner hela kronan i ett spann med diskmedel och varmt vatten en stund och låt den sen självtorka. Tänk på att detta kan man endast göra på kristallkronor som inte är elektriska!

Se även: