Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 29 apr 2015 12:38

Rengöra grillgallret – 11 tips som räddar dig

<span>Här har vi elva tips som gör at du slipper slita ditt hår och i stället får ett skinande rent galler.</span>

Här har vi elva tips som gör at du slipper slita ditt hår och i stället får ett skinande rent galler.

1/2

Foto: Shutterstock

Ett av sätten är att bränna bort smutsen. Stjärnkocken och grillproffset Niklas Ekstedt gör aldrig ren grillen direkt efter grillning. Han väntar i stället till nästa gång och lägger på gallret när grillen är riktigt varm så smutsen får brännas sönder. Sedan är det bara att skrapa rent gallret med en stålborste.

Ett av sätten är att bränna bort smutsen. Stjärnkocken och grillproffset Niklas Ekstedt gör aldrig ren grillen direkt efter grillning. Han väntar i stället till nästa gång och lägger på gallret när grillen är riktigt varm så smutsen får brännas sönder. Sedan är det bara att skrapa rent gallret med en stålborste.

2/2

Foto: Shutterstock

Grilla är både enkelt, gott och mysigt.

Men rengöringen efteråt är inte lika rolig.

Lugn, det finns flera knep att tillgå. Här bjuder vi på de 11 bästa!

På sommaren känner man doften av grillat nästan var man går. Att grilla är både enkelt, socialt och gott, och då vet man att sommaren är här. Det är också något som alla mer än gärna deltar i, vilket man däremot inte kan säga gäller rengöringen av gallret efteråt. Att få det skinande rent kan kosta både blod, svett och gräl. Marinad, köttsaft och annat klibbar sig fast på ett sätt man inte trodde var möjligt.

Det finns dock en hel del olika knep att ta till. Här har vi samlat de bästa förslagen att välja mellan.

LÄS OCKSÅ: Här är ALLA tips du måste ha när du ska grilla

Foto: GETTY IMAGES

1. Lök

Ta en halv lök och gnid in grillens galler. Det löser upp beläggningar och kommer ge en smak av lök nästa gång du grillar. Går lättare om grillen är lite varm.

2. Bränn bort

Stjärnkocken och grillproffset Niklas Ekstedt gör aldrig ren grillen direkt efter grillning. Han väntar i stället till nästa gång och lägger på gallret när grillen är riktigt varm så smutsen får brännas sönder. Sedan är det bara att skrapa rent gallret med en stålborste.

3. Dagg

Lägg grillgallret i gräset när du har grillat och det fortfarande är varmt. Låt sedan ligga över natten så kommer daggen att lösa upp smutsen. Skölj av gallret och skrubba om det behövs, innan solen torkat upp dagget i gräset.

4. Natriumkarbonat

Lägg gallret i blöt i ett badkar, en balja eller en stor sopsäck tillsammans med en rejäl dos natriumkarbonat eller varmvatten och såpa. Efter ett par timmar kan du skrubba av gallret och den kommer att bli som ny.

Foto: GETTY IMAGES

5. Aluminiumboll

Ta en bit aluminiumfolie och skapa en boll. Doppa bollen i Coca-Cola (eller såpa) och gnugga gallret så försvinner smutsen. Detta är ett alternativ till stålborste.

6. Ammoniak

Häll en skvätt ammoniak i en påse tillsammans med grillgallret. Ammoniak på cirka 19 procent finns att köpa i dagligvaruhandeln. Stäng påsen och låt ångorna från ammoniaken läsa upp all fett under natten. Skölj av och skrubba om det behövs.

Obs! Var försiktig då ammoniak är frätande och skadlig att inandas.

7. Värme

Det underlättar att rengöra grillgallret medan den är varm, då behöver man bara ägna 10–15 sekunder åt att borsta den. Grillens utsida rengör du med trasa och diskmedelsvatten innan du polerar med en torr trasa.

8. Diskmaskinen

Galler av emalj ska inte rengöras med hårda borstar och verktyg. Låt den ligga i tvål/diskmedel (inte gjutjärnsgaller!) och vatten en stund innan du diskar av den med en tvättsvamp. Man kan även stoppa in gallret i diskmaskinen om den är riktigt grisig. Vill du kan du sen bränna av gallret på full värme i 15 minuter och skrubba bort den sista smutsen med grillborste.

Foto: GETTY IMAGES

9. Såpa och ugn

Smörj in grillgallret med såpa och lägg in i ugnen. Värm ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Nu är det lätt att diska av gallret! Vill du vara effektiv kan du samtidigt passa på att rengöra ugnen.

10. Grillborste

Grillborste är ett måste och den ska vara av rostfritt stål eller mässing. Till gjutjärnsgaller ska du dock använda mjuk svamp eller borste. Grillborsten ska bytas ut minst en gång om året då den tappar hår och grillgallret torkas av med en lätt inoljad trasa före användning för att fånga upp eventuella hår.

11. Olja in

Om du oljar in ditt grillgaller både före och efter grillning så kommer maten att släppa lättare och du slipper rost. Använd inte olivolja utan en neutral matolja.

Läs också: Här är allt du behöver veta om grillning

Relaterat