Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dags att skrubba utemöbler? Få bort alger, mögel och fläckar med ättika, bikarbonat eller såpa!Dags att skrubba utemöbler? Få bort alger, mögel och fläckar med ättika, bikarbonat eller såpa!Dags att skrubba utemöbler? Få bort alger, mögel och fläckar med ättika, bikarbonat eller såpa!
Var försiktig med högtryckstvätten på utemöbler av trä – risken är att du skadar dem.Var försiktig med högtryckstvätten på utemöbler av trä – risken är att du skadar dem.Var försiktig med högtryckstvätten på utemöbler av trä – risken är att du skadar dem.
Ättika är perfekt om du vill få bort den grönaktiga beläggningen på trämöbler.Ättika är perfekt om du vill få bort den grönaktiga beläggningen på trämöbler.Ättika är perfekt om du vill få bort den grönaktiga beläggningen på trämöbler.
1 AV 3
Dags att skrubba utemöbler? Få bort alger, mögel och fläckar med ättika, bikarbonat eller såpa!
Foto: Istock
2 AV 3
Var försiktig med högtryckstvätten på utemöbler av trä – risken är att du skadar dem.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Ättika är perfekt om du vill få bort den grönaktiga beläggningen på trämöbler.
Foto: Johanna Lundholm

Rengör utemöblerna med bikarbonat, ättika eller såpa

Hur rengör man utemöbler?

Det är lätt med ett riktigt miljövänligt ekotips – du kommer nämligen långt med ättika, bikarbonat eller såpa.

Så här tvättar du dina utemöbler med naturliga medel.

Det gäller att ta hand om sina trädgårdsmöbler om man vill att de ska hålla sig fina så länge som möjligt. Till det ingår rengöring, framför allt när möblernas tas fram till vår- och sommarsäsongen. Det krävs inga starka rengöringsmedel eller specialmedel för möbelrengöring – du kommer långt med miljövänliga alternativ som bikarbonat, ättika eller såpa.

Bikarbonat mot beläggningar och andra fläckar

Bikarbonat är toppen om du vill ta bort beläggningar, missfärgningar eller andra fläckar. Gör en blandning av en liter varmt vatten och en deciliter bikarbonat som du sedan tvättar möblerna med. Avsluta med att skölja med vatten. Har du möbler i rotting eller bambu och vill vara försiktig kan du strö över bikarbonat som får sitta en kort stund innan du borstar bort det.

Ättika mot alger och mögel

Ättika är perfekt om du vill ta bort mögel och alger från utemöbler, det vill säga när möblerna blivit lite grönaktiga. Toppen för möbler i trä! Blanda en liter vatten med två deciliter ättika och lägg på utemöblerna med hjälp av en svamp. Avsluta med att skölja av möblerna ordentligt med rent vatten. Se upp med högryckstvätt, den kan nämligen skada möblerna. Och ha tålamod, det gröna på möblerna försvinner inte direkt men du kommer se skillnad.

Såpa för att hålla bort smuts, mögel och alger

Tvätta möblerna med såpa gärna ett par gånger med säsong, så håller du smuts, mögel och algavlagringar borta. Använd bikarbonat eller ättika för att tvätta bort fläckar.

Se även: