Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Känns det inte helt bra i magen att städa med kemiska rengöringsmedel?
Känns det inte helt bra i magen att städa med kemiska rengöringsmedel?
Känns det inte helt bra i magen att städa med kemiska rengöringsmedel?
Det går precis lika att använda ättika och bikarbonat.
Det går precis lika att använda ättika och bikarbonat.
Det går precis lika att använda ättika och bikarbonat.
1 AV 3
Billigt, effektivt och miljövänligt
2 AV 3
Känns det inte helt bra i magen att städa med kemiska rengöringsmedel?
Foto: Istock
3 AV 3
Det går precis lika att använda ättika och bikarbonat.
Foto: Istock

Rengör golv och mattor med ättika och bikarbonat

Vill du få rena och fräscha golv och mattor hemma utan att använda onödiga kemikalier? 

Allt du behöver är en flaska ättika och en burk bikarbonat. Det rengör, desinficerar, tar bort dåliga lukter och fläckar. 

Känns det inte helt bra i magen att städa med kemiska rengöringsmedel? Det går precis lika att använda ättika och bikarbonat – väl beprövade husmorsknep som använts av generationer och duger lika bra i dag.

Skura golv miljövänligt med ättika

När du ska moppa golven ersätter du bara ditt vanliga rengöringsmedel med 1-2 deciliter ättika. Häll ner i en hink med varmt vatten och moppa sedan som vanligt. Tänk dock på att ättika är frätande och inte ska användas på natursten som granit eller marmor, som kan få bestående fläckar. Den ska heller inte användas på obehandlade trägolv. Till de känsliga materialen är naturlig såpa bättre – här kan du läsa mer om hur du kan använda såpa till nästan all rengöring

För att rengöra din mopp mellan städningarna tvättar du den i maskin på 60 grader med bikarbonat och ättika, eller lägger den i ett hett vattenbad med mycket bikarbonat och ättika. Moppen blir både ren och luktar fräscht.

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

Få bort fläckar på parkettgolv med bikarbonat

Har du fått svarta fläckar av skor på parkettgolvet? Strö bikarbonat över märkena och torka av med en fuktig trasa. Bikarbonat kan användas på de flesta golvmaterial, men testa helst i ett hörn för att vara på den säkra sidan.

Rengör mattor med ättika och bikarbonat

Bikarbonat funkar även när du ska rengöra heltäckningsmattan. Strö bikarbonat över den och vänta i minst 20 minuter innan du dammsuger upp det. Funkar lite som en kemtvätt.

Luktar mattan unket gör du samma sak, men låter bikarbonaten verka längre tid – helst över natten. Du kan också blanda en tesked bikarbonat, en matsked ättika och fem deciliter varmt vatten i en sprayflaska och spreja på mattan. Låt sedan torka, så kommer mattan att lukta fräscht igen.

Vad är bikarbonat?

Natriumbikarbonat är en helt naturlig produkt som finns i hav, vattendrag och i marken. Det innehåller inga frätande ämnen och kan användas utan fara för barn, djur och växter.

Bikarbonat, ättika och ättiksprit är bra rengörare till golv och mattor. Foto: Johanna Lundholm

Ta bort fläckar från mattan med ättika

Får du en fläck på mattan ska du agera så snabbt som möjligt. Blöt en ren trasa med vatten och pressa mot fläcken för att blötlägga den. Gnugga inte. Blanda sedan hälften vatten och hälften ättika i en sprejflaska och spreja på fläcken. Vänta några minuter innan du återigen baddar med blöt trasa. Du kan också använda bakpulver för att suga upp vätan i en fläck innan du torkar rent med ättika.

Tänk på att ättika inte ska användas på mattor av naturliga material som silke eller ull.

Vad är ättika?

Ättika är en blandning av vatten och ättiksyra, som framställs genom att alkohol får oxidera. Syran är starkt frätande vilket gör att man ska förvara den oåtkomligt för barn och använda den med försiktighet. Ättika kan lämna fläckar på vissa material, så testa alltid på en liten bit innan om du är osäker.

Se även: