Det finns flera saker att tänka på under perioder av torka för att minimera skaderisken.
1 av 3: Det finns flera saker att tänka på under perioder av torka för att minimera skaderisken. Foto: Getty Images
Grundvattennivåerna är rekordlåga på flera platser i landet.
2 av 3: Grundvattennivåerna är rekordlåga på flera platser i landet. Foto: Getty Images
Det som vi lägger mest vatten på är i samband med personlig hygien.
3 av 3: Det som vi lägger mest vatten på är i samband med personlig hygien. Foto: Getty Images

Rekordtorrt i landet: Så sparar du enklast på vattnet

Regnets frånvaro i sommar har minst sagt satt sin prägel på tillvaron i landet. 

Förutom att följa eldningsförbudet på grund av torkan uppmanas vi nu också att spara in på vattnet. 

Här är tips på hur du enklast sparar vatten!

Grundvattennivåerna är rekordlåga på flera platser i landet. Många riskerar nu att helt få sina brunnar uttorkade. Längst kustbandet kan vattnet dessutom få sämre kvalitet då saltvatten riskerar att komma in. 

LÄS OCKSÅ: Eldningsförbud –  detta är vad som gäller  

Foto: Getty Images

Bevattningsförbud utfärdat

Det finns flera saker att tänka på under perioder av torka för att minimera skaderisken, och det är viktigt att följa de regler som finns. 

Bevattningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att vattna trädgården med slang. Att fylla eller byta vatten i poolen är uteslutet. Det är heller ingen bra idé att tvätta var sig bil eller båt på tomten. Åk i stället till en biltvätt där vattnet renas och återanvänds. 

Hygien kostar 

Förutom bevattningsförbudet finns ytterligare åtgärder att vidta. Det som vi lägger mest vatten på är i samband med personlig hygien. 

Bor du nära badvänligt vatten kan det vara smart att vid tillfälle tvätta sig där. Det finns både salt och sötvattenstvål! Annars, ta en snabbdusch och dra inte ut på tiden. Lite vatten går dessutom att spara in bara genom att stänga av duschen under schamponering. Samma sak gäller vid tandborstning – låt inte vattnet rinna i onödan. 

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Smarta knepet för att slippa mycket disk 

Använd naturliga toaletter 

Finns naturen runt knuten kan den fungera som toalett vid vissa tillfällen under sommaren. Det för att undvika onödiga spolningar på toaletten. 

Smarta hushållsrutiner sparar 

Även när det gäller hushållssysslor finns saker att tänka på. Fyll diskmaskin och tvättmaskin helt och använd kortprogram. Är det handdisk som gäller, tänk på att inte göra det under rinnande vatten. Passa i stället på att pröva dina diskkunskaper du kanske en gång lärt dig på hemkunskapen i skolan. Traditionellt med diskpropp och balja.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!