Rebecka: Därför ska du alltid ha salt när du kokar ägg

Rebecka skulle koka ägg men hel kastrullen blev som ett en vit röra då äggvitan hade sipprat ut...

Foto: Privat

1 av 2: Rebecka skulle koka ägg men hel kastrullen blev som ett en vit röra då äggvitan hade sipprat ut...

... trots att inga hål sprickor syntes. Läs här varför och hur du ska göra för att motverka både det och spruckna ägg.

Foto: Privat

2 av 2: ... trots att inga hål sprickor syntes. Läs här varför och hur du ska göra för att motverka både det och spruckna ägg.

När Rebecka kokade ägg hände något hon inte varit med om förut.

Det blev vitt skum i hela kastrullen. Trots att äggen inte spruckit.

Nu har hon lärt sig något nytt och berättar varför man ska ha salt i!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ägg är både nyttigt och mättande, en bra ”måltid” som passar när som helst under dygnet. Dessutom är varianterna man kan göra många. Alla vill vi också ha ägg på olika sätt. 

Men det svåra är att få till dem bra, att koka ägg kräver viss kunskap. Hur ofta blir de inte för hårda, eller för lösa, de spricker eller går inte att skala. Eller, som för Rebecka ”Becka” Johansson, 27, Dyngle, där det plötsligt bildades ett vitt skum i hela kastrullen. 

Foto: Privat

I hela kastrullen blev det vitt skum uppe på – aldrig hänt förut

– Jag hade aldrig varit med om det innan, berättar Rebecka för Leva & Bo, och förstod inte vad det var. Alla ägg var ju hela.

”Kokade ägg men i hela kastrullen blev det vitt skum uppe på. Aldrig nånsin hänt förut. Nån som vet vad de kan bero på? Inget ägg hade spruckit”, skrev hon på Facebook. 

Hon fick genast svar av andra som varit med om liknande: ”Råkade också ut för det häromdagen... Mycket märkligt. Hade något ägg spruckit hade jag förstått det...”

LÄS MER: Emelie fick brännskador och ärr av vanlig palsternacka – nu vill hon varna andra 

Enkelt knep som alla kockar känner till

Foto: Getty Images

Vi har nu benat ut detta. Sprickan kan vara mikroskopisk och då ser du den inte, och äggvitan kommer att sippra ut. För att inte förlora ett ägg i onödan, men också för att undvika att det spricker över huvudtaget finns ett enkelt knep som alla kockar känner till. 

”Jag häller alltid i en matsked salt i vattnet när jag kokar ägg. Om ett ägg spricker lite så stannar allt innehåll kvar i ägget då och rinner inte ut i vattnet ut”, skrev en annan.

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen 

”Många kokar också med ett mynt under för att slippa sprickor”

Foto: Getty Images

Och så är det. Salt är lösningen. Ta för vana att alltid ha i salt när du ska koka ägg. 

– Jag har nu testat det och det fungerar alldeles utmärkt, säger Rebecka som kokar ägg varje morgon. Nu kommer jag alltid fortsätta med det.

Skulle du glömma saltet och äggen börjar sippra eller om du upptäcker en spricka kan du ha i det då också, fast de redan börjat koka, då stannar ”läckaget”, äggvitan koagulerar. Ättika fungerar också. Det är ju trots allt både salt och ättika man har när man pocherar ägg.

– Jag vet också att många kokar med ett mynt under för att inte få äggen att spricka, säger Rebecka. Och att de är noga med att skruva ned temperaturen så inte äggen stormkokar, det ska sjuda.

LÄS MER: Flamingotrenden – hemliga signalen som kan ge dig oväntat besök 

Kylskåpskalla ägg spricker lättare vid kokning än rumstempererade 

Foto: Getty Images

Tänk också på att kylskåpskalla ägg spricker lättare vid kokning än vad rumstempererade gör. Tar du dem direkt från kylen ska du lägga dem i kallt vatten som kokas upp. Kalla ägg behöver dessutom kokas något längre än rumsvarma.

Som en bonus hjälper saltet dessutom till att göra äggen mer lättskalade. För tänk hur olika det kan vara, vissa gånger lossnar skalet på utan problem, andra sitter det som klister och tar med sig hela innehållet när man skalar. 

Det finns några andra tips att ta till också vad gäller just skalningen:

Foto: Getty Images

Man kan lägga i en tesked bikarbonat/bakpulver när man kokar ägget. Det höjer alkalinitet och pH-värdet vilket gör dem mer lättskalade.

En matsked vitvinsvinäger/ättika i vattnet gör också att skalet lossnar jättelätt. 

För bästa resultat efter kokning, spola i kallt vatten, är de hårdkokta – låt dem låt ligga ett där ett tag, då kommer du inte ha några problem att skala äggen. 

Intressant att veta är att ägg som är mellan sju och tio dagar gamla är de mest idealiska för matlagning, och de som är lättast att skala. Purfärska kokta ägg är svårare att skala, de är bättre att pochera.

LÄS MER: Så smart – 5 totalt oväntade saker att frysa in 

Så här testar du hur gamla äggen här:

Foto: Getty Images

Lägg äggen i vatten. Om de sjunker horisontellt (på sidan) mot botten är det mycket färska ägg. Äggen som sjunker men står vertikalt anses vara idealiska för matlagning. Ett veckogammalt ägg reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det gammalt och dåligt. 

Ett knäckt ägg är purfärskt om gulan är hög och vitan ligger som en tjock hinna över ägget. När ägget åldras verkar enzymer nedbrytande på proteinhinnorna och äggvitan tunnas ut. 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande