1 AV 3
Bikarbonat, ättiksprit och citron gör alla underverk för en skitig diskmaskin
2 AV 3
Bråkar du med din familj om hur disken ska plockas in? En studie i ämnet visar att fler än 40 procent av alla par bråkar om hur diskmaskinen ska fyllas. Här är svaret på vad som är rätt – och fel!
Foto: Istock
3 AV 3
Det bästa är att ställa tallrikarna i en cirkel runt bestickstället. De ska även ställas på olika ställen i diskmaskinen beroende på vilken sorts matrester de är fläckade med.
Foto: Istock

Rätt sätt: Så här ska du ställa in i diskmaskinen

Är du och din familj oense om hur diskmaskinen ska fyllas? 

Nu behöver ni inte bråka mer – det finns faktiskt ett sätt som är rätt. 

Här reder vi ut vad som gäller!

Linnea Bjärle Quiding

Har du och dina familjemedlemmar olika sätt att plocka in tallrikar, glas och bestick i maskinen, och grälar om vilket som egentligen är rätt? Nu behöver ni inte tjafsa mer – det finns faktiskt ett facit på hur diskmaskinen ska fyllas.

För några år sedan gjordes det till och med en studie i ämnet, som visar att fler än 40 procent av alla par bråkar om hur diskmaskinen ska packas. Ingenjörer från Birmingham University bestämde sig då för att studera flera olika diskmaskiners tvättprogram, för att ta reda på det mest effektiva sättet att få disken ren.

Disken ska packas utifrån typ av fläck

Experterna kom fram till att det bästa är att ställa tallrikarna i en cirkel runt bestickstället. Tallrikarna ska även ställas på olika platser i diskmaskinen beroende på vilken sorts matrester de är fläckade med.

Kolhydratsbaserade fläckar, sådana som kommer från exempelvis potatis eller tomat, är lättast att få bort om de får stå antingen i mitten, på översta hyllan eller närmast de ställen där vattnet flödar ut. Där kommer vattnet i högst hastighet, vilket är bäst för att få bort den typen av matrester. 

Har du disk som i stället blivit nedsmutsad av protein, som till exempel äggula, ska du i stället placera den där den får mest kontakt med diskmedlet. Det brukar vara i nedersta hyllan, längst ut mot kanterna. Där rör sig vattnet långsammare vilket gör att diskmedlet får mer tid på sig att verka.

Det gäller alltså att verkligen tänka till om du vill följa experternas råd till punkt och pricka. För dig som inte riktigt orkar kontrollera varje fläck innan du plockar in i maskinen listar vi tio snabba tips här nedan, som är enkla att följa!

LÄS MER: Därför ska du aldrig ställa glas upp och ner i köksskåpet 

10 regler – så ska du plocka in i diskmaskinen

Ställ inte tallrikar mot varandra. Bäst diskresultat får du om du ställer dem åt samma håll och i storleksordning. Foto: Istock

Så SKA du göra:
Se till att glasen inte vidrör varandra, då finns det risk att de spricker.
Ställ koppar lite vinklat så att vattnet rinner av.
Ställ tallrikarna åt samma håll i storleksordning.
Om du inte har en besticklåda där besticken ligger ned, ställ hälften av gafflarna och skedarna upp och ned. Då passerar vattnet genom besticken lättare, vilket ger renare bestick.
Vänta tills diskmaskinen är full innan du sätter i gång den. Då sparar du både på vatten och el.

Så här ska du INTE göra:
• Skölj inte tallrikarna innan du stoppar dem i diskmaskinen. Det räcker att skrapa bort matrester.
• Hoppa över flytande diskmedel! Faktum är att pulverdiskmedel och tabletter tar bort smutsen mycket effektivare.
• Ställ inte in allt huller om buller och ladda inte maskinen med för mycket disk. Lägg inte heller skålar och grytor ovanpå varandra.
• Tänk efter en extra gång innan du kör dina kristallglas i diskmaskinen. Gammal kristall innehåller bly och kan förstöras i diskmaskinen.
• Förvara inte disktabletterna där barn kan komma åt dem.

LÄS MER: Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

LÄS MER: Billigt och miljösmart – så gör du eget maskindiskmedel

Se även: