Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När solen börjar titta in genom fönstren upptäcker man ofta hur smutsiga de är. Dags att putsa! Här får du alla tips du behöver.När solen börjar titta in genom fönstren upptäcker man ofta hur smutsiga de är. Dags att putsa! Här får du alla tips du behöver.När solen börjar titta in genom fönstren upptäcker man ofta hur smutsiga de är. Dags att putsa! Här får du alla tips du behöver.
1 AV 2
Så putsar du fönstren snabbt och enkelt med ingredienser du redan har hemma.
2 AV 2
När solen börjar titta in genom fönstren upptäcker man ofta hur smutsiga de är. Dags att putsa! Här får du alla tips du behöver.
Foto: Adobe Stock

Putsa fönster som ett proffs – med diskmedel eller ättika

Börjar det bli dags att putsa fönster? Här ger vi dig alla tips du behöver för att få skinande rena fönster igen – utan att få trista ränder på rutan.

Vi bjuder också på två husmorstips på hur du gör din fönsterputs med ättika och diskmedel, utan starka kemikalier. Bättre resultat, miljövänligt, enkelt och tokbilligt!

Har du ingen skrapa? Det går att tvätta fönster utan – vi lär dig hur!

Att tvätta fönster är kanske inte den roligaste aktiviteten – men det är samtidigt något som bara måste göras. För vem vill se de där gråa fönstren när solen ligger på? Vi hjälper dig att släppa in ljuset med alla knep du behöver när du ska tvätta fönster. 

Dessutom bjuder vi på ett supertips på fönsterputs som du gör alldeles själv. Det är inte bara miljövänligt och billigt, det är dessutom enkelt och ger ett skinande blankt resultat. Med den här pustmixen slipper du ränder, fläckar, kladd och starka kemikalier!

Hur putsa fönster utan ränder? Så gör du!

Du behöver: Hink eller sprayflaska, vatten, någon form av fönsterputs (se förslag nedan), svamp, mikrofiberduk och fönsterskrapa.

Kom ihåg att om du även vill tvätta fönsterkarmen, så gör det innan du putsar själva rutan.

1. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med en svamp eller en mikrofibertrasa, så att den blir ordentligt blöt. Gnugga lite extra på eventuella fläckar.

2. Använd gärna en fönsterskrapa och dra den uppifrån och ner, så att den föser bort vatten. Var noga med att torka av gummit på skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren bli randiga.

3. Fortsätt på samma sätt över hela rutan, med ett par centimeters överlappning.

4. Torka av glaset närmast fönsterkarmen med en mikrofibertrasa, så att den fångar upp droppar som skrapan inte kommit åt.

Tvätta fönster utan skrapa

Har du ingen fönsterskrapa går det förstås bra att putsa fönster ändå. Börja med att spreja eller gnid in fönstret med mycket av din fönsterputs och gnugga sedan med en blöt mikrofibertrasa. Avsluta med att torka fönstret helt torrt med en en torr mikrofibertrasa.

Att göra egen fönsterputs är smartare än att köpa färdigt medel. Det blir både billigare och mer miljövänligt. Du kan putsa fönster med antingen ättika eller diskmedel.Att göra egen fönsterputs är smartare än att köpa färdigt medel. Det blir både billigare och mer miljövänligt. Du kan putsa fönster med antingen ättika eller diskmedel.Att göra egen fönsterputs är smartare än att köpa färdigt medel. Det blir både billigare och mer miljövänligt. Du kan putsa fönster med antingen ättika eller diskmedel.
Att göra egen fönsterputs är smartare än att köpa färdigt medel. Det blir både billigare och mer miljövänligt. Du kan putsa fönster med antingen ättika eller diskmedel. Foto: Shutterstock

Så gör du egen fönsterputs

Fönsterputs med ättika

Fyll en sprayflaska 40 procent med ättiksprit (har du bara ättika hemma fyller du en femtedel av sprayflaskan med ättikan). Droppa i några droppar miljövänligt diskmedel och fyll upp resten med vatten. Skaka lätt så allt blandas. Har du riktigt smutsiga fönster kan du tillsätta två matskedar majsstärkelse i fönsterputsen.

Nu har du en egen fönsterputs – och det är bara att sätta i gång och putsa enligt stegen nedan.

Tvätta fönster med diskmedel och vatten

Fördelarna med att putsa fönster med diskmedel är många. Det är billigt, det är mindre risk för ränder på fönstren och du slipper andas in starka fönsterputsmedel. Diskmedlet gör dessutom att det blir mindre friktion, vilket i sin tur gör det lättare att använda gummiskrapan.

Men fungerar det verkligen? Ja! Tänk bara på hur fina och klara glas blir av diskmedel när du diskar. Faktum är att många professionella fönsterputsare använder diskmedel. Ta ett par droppar diskmedel i varmt vatten och börja putsa!

LÄS MER: Experten: Så håller du ditt hem fritt från bakterier 

Se även: