När solen börjar titta in genom fönstren upptäcker man ofta hur smutsiga de är. Dags att putsa! Här får du alla tips du behöver. Foto: Istock

Putsa fönster som ett proffs – här är alla tips du behöver

Börjar det bli dags att putsa fönster? Här ger vi dig alla tips du behöver för att få skinande rena fönster igen.

Och – två supertips på hur du gör din fönsterputs utan kemikalier. Bättre resultat, miljövänligt, enkelt och tokbilligt!

Tvätta fönster. Är du som många andra och ogillar att behöva ta tag i de där skitiga fönstren? Men, det är ju ett nödvändigt ont, för vem vill se de där gråa fönstren när solen ligger på? Vi hjälper dig att fånga in ljuset med alla knep du behöver när du ska tvätta fönster. 

Dessutom bjuder vi på ett supertips på fönsterputsmedel som du gör alldeles själv. Det är inte bara miljövänligt och billigt, det är dessutom enkelt och ger dessutom bättre resultat. Med den här pustmixen slipper du ränder, fläckar och kladd!

LÄS MER: Putsa silver – en guide för alla latmaskar 

Tvätta fönster – så gör du:

Du behöver: Hink eller sprayflaska, vatten, någon form av fönsterputs, svamp eller svampduk, fönsterskrapa och tidningspapper.

1. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med en svamp eller en svampduk.

2. Om du använder fönsterskrapa – var noga med att torka ren skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.

3. Torka efter med tidningspapper. Då försvinner eventuella ränder och tidningspapper är bättre och billigare än hushållspapper.

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers enkla knep hur du får vårfint hemma 

Att göra egen fönsterputs är smartare än att köpa färdigt medel. Det blir både billigare och mer miljövänligt. Du kan putsa fönster med antingen ättika eller diskmedel. Foto: SHUTTERSTOCK

Så gör du egen fönsterputs

Fönsterputs med ättika

1. Blanda 1 matsked diskmedel och 0,5 deciliter ättika samt. För riktigt smutsiga fönster kan du tillsätta 2 matskedar majsstärkelse.

2. Grunda med att tvätta först med kökssvamp och diskmedelsvatten.

3. Häll mixen i en hink med 1 liter varmt vatten.

4. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den festa smutsen.

Tvätta fönster med diskmedel

Fördelarna med att putsa fönster med diskmedel är många. Det är billigt, det är mindre risk för ränder på fönstren och du slipper andas in kemikaliska fönsterputsmedel. Diskmedlet gör dessutom att det blir mindre friktion, vilket i sin tur gör det lättare att använda gummiskrapan.

Men fungerar det verkligen? Ja! Tänk bara på hur fina och klara glas blir av diskmedel när du diskar. Faktum är att många professionella fönsterputsare använder diskmedel. Ta ett par droppar diskmedel i varmt vatten och börja putsa!

LÄS MER: Stort test av batteridrivna fönsterskrapor – här är den bästa

LÄS MER: Experten: Så håller du ditt hem fritt från bakterier 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!