Irriterande pollen – så slipper du besvär inomhus

Cirka var femte svensk lider av pollenallergi. Och säsongen startar tidigt.

Foto: Getty Images

1 av 2: Cirka var femte svensk lider av pollenallergi. Och säsongen startar tidigt.

Ibland kan inomhusluften vara mer pollenfylld än den utomhus.

Foto: Getty Images

2 av 2: Ibland kan inomhusluften vara mer pollenfylld än den utomhus.

Pollensäsongen är i gång och varje år kommer allergin som ett brev på posten. 

Tro det eller ej – men inomhusluften kan vara mer pollenfylld än den utomhus. 

Här är bästa tipsen för att slippa besvär hemma! 

Andra har också läst

För många är våren en jobbig period av nysningar, kliande ögon och trötthet. Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och i dag är ungefär var femte svensk drabbad. Björkpollen är den största källan till besvär och de vanligaste symptomen på allergi är snuva, nästäppa, nysningar, klåda i näsa, kliande ögon och trötthet. 

Beroende på var i Sverige du bor är längden på säsong och mängden pollen olika. Enligt Astma- och allergiförbundet kan det till exempel vara extra svårt i norra Sverige. Det beror på att våren är kort och att halterna pollen då blir väldigt koncentrerade. 

– Att det blir allt vanligare med pollenallergi anses bero på att små barn ofta inte får chansen att skaffa sig tillräckligt många olika sorters tarmbakterier. Forskning visar att de som vuxit upp på lantbruk är mer skyddade mot allergi än de som vuxit upp i stadsmiljö, säger Åslög Dahl, forskare och biolog på Göteborgs universitet.

LÄS OCKSÅ: Gör egen giftfri och miljövänlig allrengöring – av citronskal!

Foto: Vyacheslav Turovski

Åslög Dahl.

Allergi trots snö och kyla 

Pollensäsongen pågår vanligtvis från mars till augusti, men är klimatet milt kan pollensäsongen bli längre. Trots att det förekommer snö och kyla utomhus kan många allergiker känna av sina besvär. 

– Hassel och al är det som blommar först, faktum är att hassel faktiskt kan blomma redan innan nyår och det är därför många känner av sin allergi tidigt. Är det plusgrader på dagen kan pollen spridas, oavsett om det fryser på natten. 

Foto: Getty Images

Skapa ett pollenfritt hem 

När pollenbesvären är jobbiga väljer många allergiker att vara inomhus, men det är inte alltid att det hjälper. Inomhusluften förorenas av partiklar som vi drar med oss in, samtidigt som pollen och damm tar sig in via ventiler och fönster. Pollen samlas framför allt i mattor, kläder, möbler, grova tyger och textilier. 

– Det är i princip alltid mer pollen utomhus. Men om pollen hamnar i inomhusmiljö kan de allergiframkallande ämnena vara aktiva i upp till ett år. På vintern kan det därför vara mer allergiframkallande ämnen från pollen inomhus. 

6 tips för en pollenfri inomhusmiljö

Skölj alltid ur ditt hår och byt kläder efter att du varit utomhus. Pollenpartiklar fastnar lätt i både hår och på kläder. 

Har du husdjur som vistas ute bör du borsta deras päls när de kommer in. 

Städa regelbundet och glöm inte att våttorka. 

Piska dina textiler regelbundet. 

Undvik att hänga tvätt utomhus. 

Använd dammsugare med partikelfilter (HEPA-filter) och förse även dina ventiler med samma filter. 

Påverkar ditt allmäntillstånd 

Det är vanligast att man utvecklar allergi som ung, men det kan också drabba vuxna. Över hälften av de som är drabbade av pollenallergi har svårare allergi som måste behandlas med medicin. 

– Pollenallergi är inget du dör av, men det påverkar ditt allmäntillstånd och kan sänka din livskvalitet mer än icke-allergiker förstår. Många är trötta och deprimerade, och i värsta fall kan astma utvecklas. 

LÄS OCKSÅ: Ut med vintern – så här enkelt tjuvstartar du våren!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande