Det finns inte mycket som slår egenplockade blåbär. Först en rogivande stund, alternativt trevlig familjeaktivitet, i skogen, sedan njutningen av de nyttiga och goda bären. Foto: Istock

Plocka blåbär för hand och med bärplockare – bästa tipsen

Hur plockar men blåbär med en bärplockare? Är det bättre än att plocka för hand? 

Här får du veta hur du gör det bäst – och massor av tips inför utflykten till blåbärsskogen!

Att plocka blåbär är en alldeles utmärkt familjeaktivitet som uppskattas av såväl barn som vuxna. Dessutom är blåbär både gott och nyttigt – bland annat ska de vara inflammationshämmande.

Var växer blåbär?

I Sverige är vi bortskämda med blåbär. Blåbärsris finns i hela landet och där det finns skog finns det i stort sett alltid blåbärsris. De är lätta att finna och bären är både gratis och enkla att plocka. Ett säkert kort är dock alltid att leta i en vanlig barrskog. 

När kan man plocka blåbär 2022?

Blåbären brukar bli mogna i slutet av juli men många hittar mogna bär tidigare under sommaren då de mognar olika snabbt i olika delar av Sverige. I slutet av juli finns de garanterat överallt i landet. Blåbär brukar finnas även i augusti, ibland till och med längre, i alla fall tills frosten kommer.

Bra att veta är att de första bären som kommer oftast är lite hårdare och mindre söta, därefter blir de både sötare och mjukare och får den där fylliga blåbärssmaken. Mot slutet tappar de smaken helt och blir vattniga, skrumpna och mosiga. 

Hur plockar jag blåbär på bästa och snabbaste sättet?

Är man en duktig bärplockare man man få ihop blåbär som räcker ett helt år. Det underlättar så klart om du har bra hjälpmedel. Och allra snabbast går det om du har en bärplockare, helt enkelt därför att du får ihop mer blåbär på kortare tid. De finns att köpa i både friluftsbutiker och varuhus, ibland också vanliga matbutiker – såväl fysiska som på nätet.

Vill man ha en gammeldags variant kan man leta på loppis, second handbutiker, Tradera eller Blocket alternativt Facebook Marketplace. Många föredrar de äldre varianterna i trä eller metall och menar att de ”plockar bättre” än de nya i plast. Det är en smaksak, men fördelen med de nya plastvarianterna är att de går att finna överallt och väger mindre.

Hur plockar man blåbär med bärplockare?

För dig som aldrig använt en bärplockare kan vi berätta att det är ganska enkelt, om man vet hur man gör. Du samlar ihop en tuva av riset med ena handen och håller blåbärsplockaren med den andra. Gallret ska vara på undersidan (du ska bara använda den yttersta delen av gallret, ”kammen”), taggarna riktas snett uppåt och sedan ”lyfter” du försiktigt bort bären från plantan. Om du drar plockaren genom hela riset fastnar den, bären mosas och massor av blad åker med. Tippa sedan plockaren bakåt så bären rullar in i plockaren. Du kan göra det flera gånger om innan plockaren blir full. Sedan tömmer du allt i din medhavda hink eller korg.

Det gäller att göra ”rätt” med bärplockaren så inte bären mosas och man får med en massa blad i onödan. Foto: Istock

Plocka blåbär för hand

Men det finns också det de som föredrar att plocka blåbären en och en, med bara handen. Dels är det en större utmaning och dels en form av meditation, att träna på att ”bara vara i nuet”, något vi inte får så många chanser till nu för tiden. En annan fördel med detta är att då slipper man den tråkiga rensningen och sparar in den tiden i stället. Använd plasthandskar om du inte vill bli knallblå om händerna (att få bort blå kanter under naglarna är nästintill omöjligt).

Kom ihåg-lista till blåbärsplockningen:

• Bärplockare.
• Småhinkar (gärna med lock) eller korgar till alla bärplockare.
• Eventuellt en eller flera stora hinkar att tömma i (dock bättre med många små så slipper man riskera att blåbären blir mosade).
• Laddade mobiltelefoner och gärna extrabatteri/laddare.
• Kompass och karta (man kan gå vilse).
• Varsin visselpipa.
• Vattenflaskor.
• Fika.
• Heltäckande, och gärna ljusa, kläder. Keps eller hatt.
• Stövlar.
• Myggmedel.

Vad mer behöver jag ha med mig när jag plockar blåbär?

Oavsett hur du plockar, tänk på att ha stövlar och heltäckande, oömma kläder när du plockar – blåbärsfläckar är extremt svåra att bli av med. Gärna ljusa kläder liksom myggmedel är också heta tips – har du ljusa kläder ser du eventuella fästingar. Å andra sidan syns fläckarna mer på ljusa kläder men är de ”oömma” så spelar det ju ingen roll. Myggmedel gör att du slipper lägga tid på att fäktas med myggor och broms.

Har du med dig barn eller är på ”okänd mark” är ett annat viktigt tips att se till att alla har laddade mobiltelefoner på sig, och kanske också visselpipor samt kompass och karta. Fika och något att dricka brukar också vara trevligt och behövligt om man är ute i flera timmar.

När du sedan kommer hem, nöjd över alla bär du lyckats förvärva, återstår då det som de allra flesta tycker är pest och pina. Det är både tråkigt och tidskrävande att rensa bären. Och det finns fler olika sätt att göra det på. HÄR kan du läsa om superknepet som fixar det i rekordfart! Och andra bra sätt.

Viktigt att komma ihåg är att blåbär inte håller så länge. Det du ska göra med dem – oavsett om du tänkt tillaga eller frysa in – är att göra det samma dag som du plockar dem. I kylskåp kan du förvara dem ett dygn innan de blir dåliga.

LÄS MER: Plocka svamp för nybörjare – lär dig känna igen matsvampar och de giftiga

Se även: