1 AV 3
I början är din tvål fin och hel. Sedan blir den mindre och mindre och till slut finns så lite kvar att du kastar bort den. Men gör inte det!
Foto: Colourbox
2 AV 3
Du kan använda de överblivna tvålstumparna till så mycket bra. Gör en duschskrubb till exempel. Lägg de överblivna tvålbitarna i en nätpåse, till exempel tvättpåse, och skrubba kroppen i duschen.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Luktar kläderna i garderoben lite unket? Lägg in tvålresterna i lådor, hyllor eller på galge, gärna i tvättpåsar, så kan det kännas fräschare.
Foto: Colourbox

Överraskande saker du kan göra med gamla tvålrester

Blir du också irriterad på alla dina tvålrester?

Kasta inte, börja se dem som en vinst i stället.

Här ger vi dig sju supersmarta tips på återbruk.

1. Tvålbollar

Gillar du att pyssla är det här perfekt. Antingen tar du rester av tvålar som matchar varandra eller så blandar du olika, vilket också blir snyggt. Riv dem i flingor med ett rivjärn och tillsätt varmt vatten för att de ska bli mjuka och kunna formas till bollar. Se till att förvara bollarna på en plats där de sedan kan helt torka ordentligt och hårdnar, vilket kan ta ett par veckor. Sedan kan du använda dem som tvålar igen.

 

LÄS OCKSÅ: 11 saker du kan rädda med vanlig tandkräm

 

2. Duschskrubb

Ta ett paket med nätpåsar (typ tvättpåse för behå), stoppa i de överblivna tvålbitarna och knyt ihop. Nu har du den perfekta skrubben för duschen och badet. Allt i ett!

 

3. Flytande tvål

Nästa gång din flytande tvål tar slut, spara förpackningen. När du sedan har fått ihop tillräckligt med tvålrester, stoppa dem i en mixer med lite vatten. Mixa i ungefär 20 sekunder tills du fått den där krämiga konsistensen. Tillsätt mer vatten vid behov. Bara att hälla i din tvålpump och återanvända tvålen, alltså.

 

Foto: Fotolia

 

4. Rakkräm

Både män och kvinnor kan använda överbliven tvål när de ska raka sig. Tvål löddrar väldigt bra och ger samma fina och mjuka resultat som ett raklödder gör.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du använda raklödder när du städar

 

5. Fräscha kläder

Vi är många som har kläder vi inte använder så ofta, hängandes i garderoben eller skrubben. Tyvärr kan de då börja lukta efter ett tag. Men det finns ett enkelt knep. Låt tvålresterna torka och lägg dem i klädlådorna, på hyllorna, eller häng på en galge, gärna i nätpåsar (typ tvättpåsar). Detta kommer att hålla kläderna fräschare och mer väldoftande.

 

6. Badet

Du behöver inte lägga pengar på badolja mer. Ta fram rivjärnet och riv av lite parfymerad tvål rakt ned i badkarsvattnet. Kliv ner och njut!

 

7. Sy med tvål

I stället för kalken som sömmerskor och skräddare använder för att rita på tyget, kan du använda en överbliven tvål. Fungerar bra, och är lätt att tvätta bort. Du kan dessutom linda in en bit tvål och använda som nålkudde. På så vis håller nålarna sig både ”smorda” och skyddade.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar till att alltid ha lime hemma