1 av 3
Tangentbordet kan mätas med en toalettring i antal bakterier.
2 av 3: Tangentbordet kan mätas med en toalettring i antal bakterier. Foto: Colourbox
Det finns betydligt snuskigare saker i ditt hem än toalettringen
3 av 3: Det finns betydligt snuskigare saker i ditt hem än toalettringen Foto: Schutterstock

Oväntade snusket i ditt hem – här är 7 värsta ställena

Dåliga nyheter för alla städfanatiker! 

Trodde du ditt hem var 100 % rent? Tyvärr är det nog en sanning med modifikation. 

Kanske är det något du redan förstått och lärt dig leva med, men visa platser i hemmet är faktiskt mer eller mindre omöjliga att få helt rena. Bara din blotta närvaro bidrar exempelvis till att bakterier ständigt koloniserar olika ytor i ditt hem. Förvisso helt ofarligt, men ändå! 

Vissa ställen är helt klart mer drabbade än andra. Och det är inte toaletten vi pratar om! 

1. Tandborstmuggen 

Smuts och bakterier i tandborstmuggen är inget man vill ska växa till sig. Förutom att muggen ofta är något som glöms bort när det gäller disk, står den också oftast oroväckande nära toaletten. Vid en spolning finns då stor risk att bakterierna sprid och hamnar på fel ställe – alltså i tandborstmuggen. Tips är att helt enkelt ställa muggen på rimligt avstånd från toaletten och att fälla ner toalocket innan man spolar. 

Smuts och bakterier i tandborstmuggen är inget man vill ska växa till sig. Foto: Shutterstock

2. Kaffemaskinen 

Var och varannan människa är beroende av kaffe både på morgonen och under dagen. Men visste de vad som finns i maskinen skulle nog många spotta ut. Kaffe kan nämligen vara fullt av bajsbakterier. 

Studier har visat att de flesta kaffemaskiner innehåller miljontals av bakterier, allt från Streptokocker till E.Coli. Så att göra rent kaffemaskinen en extra gång kan vara en bra idé. 

LÄS MER: Din kaffemaskin är en enorm bakteriehärd  

3. Mattan 

Människan tappar över 1,5 miljoner hudceller i timmen vilket är något som föder bakterier i mattan. Särskilt snuskig är kanske heltäckningsmattan som innehåller 4 000 gånger fler bakterier än en toalett. 

Även om hunden gärna drar in smuts, så är det vi människor som är det stora problemet när det gäller snuskiga mattor.

4. Madrassen

På samma sätt som mattan samlar också madrassen enkelt på sig både det ena och det andra. För varje år blir din madrass lite tyngre – på grund av död hud och kvalsterbajs. Efter tio år kan madrassen till och med ha fördubblat sin vikt. För att sakta ner den obehagliga processen, tvätta täcken och kuddar, och vädra madrassen så ofta du kan.

5. Tangentbordet 

Också tangentbordet skulle kunna mätas med en toalettsits. Ett laboratorietest som Expressen låtit göra testade just detta och provsvaren visade att toaletterna klarade sig utan anmärkning medan det kryllade av bakterier på tangentborden. Värt att tänka på innan du stoppar fingrarna i munnen. 

6. Duschhandduken 

Hur ofta tvättar du dina handdukar? Risken är att det är alldeles för sällan. Det går betydligt snabbare än vad man tror innan de fuktiga handdukarna blir den perfekta bosättningen för bakterier av olika slag. Efter bara ett par gångers användning ger handduken ifrån sig lika mycket E.coli som om man stoppade huvudet i en toalett. Det spelar ingen roll att du är ren när handduken används – bakterierna älskar den oavsett. 

Handduken är, tror det eller ej en utmärkt bostad för flertalet bakterier. Foto: Shutterstock

7. Hundskålen

Visst kan man tänka sig att det samlas en del bakterier i och omkring hundskålen, med tanke på djurets dagliga äventyr utomhus och lite var stans. Men att det inte sällan finns både Salmonella och E.Coli ansamlat på skålen kanske man inte tänker sig. Så är det i alla fall. Så var försiktig och diska ofta. 

LÄS MER: Du tvättar garanterat dina handdukar för sällan 

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!