I bland är det nästan svårt att sålla bland mängderna av tips kring hur man bäst får ett skinande hem. Men att rengöra själva städprylarna är det många som glömmer.
1 av 2: I bland är det nästan svårt att sålla bland mängderna av tips kring hur man bäst får ett skinande hem. Men att rengöra själva städprylarna är det många som glömmer. Foto: Shutterstock
Tänk vad mycket skit dina städprylar ständigt samlar på sig, och dessutom avger vid nästa städningssession.
2 av 2: Tänk vad mycket skit dina städprylar ständigt samlar på sig, och dessutom avger vid nästa städningssession. Foto: Shutterstock

Oväntade snusket i ditt hem – dina städprylar

Bra städtips finns det gott om, det kan vi nog alla vara överens om. 

Men hur ofta tänker du på att göra rent själva städprylarna? Hur som helst är det något som bör göras med jämna mellanrum. 

Här är tips på hur!

I bland är det nästan svårt att sålla bland mängderna av tips kring hur man bäst får ett skinande hem. Det är därför lätt hänt att saker och ting hamnar i skuggan av bikarbonaten och senaste dammsugaren – som det här med att göra rent det man städar med. 

Tänk vad mycket skit de ständigt samlar på sig, och dessutom avger vid nästa städningssession. 

Så nu är det dags att prioritera. Gå igenom den här checklistan och du har garderat dig för onödig smutsspridning. 

Desinficera mopphinken

Många känner nog igen sig i att städhinkens innehåll med använt vatten oftast bara hälls rakt upp och ned i toaletten. Dessvärre är det inte allt innehåll som töms. Det som är kvar är mängder av bakterier som nu har tid att gro tills nästa användning. 

Tills nästa gång – tänk på att skölja några extra gånger, gärna med desinfektionsmedel.

Rengör diskhon grundligt

Diskhon kan ibland komma i skymundan när det gäller noggrann rengöring. Och det är synd. För tänk vad mycket – mer eller mindre trevligt, som faktiskt passerar här varje dag. Ett tillräckligt bra argument till varför extra krut borde läggas här! 

Det är varken svårt eller tar speciellt mycket tid. Sätt i proppen och fyll upp med skållhett vatten. Tillsatt valfritt rengöringsmedel och låt stå en stund. Töm sedan och använd diskborsten för att få kanterna skinande rena. 

LÄS MER: Superknepet: Därför ska du hälla mjöl i diskhon 

Städa ur din dammsugare 

I både borstarna, rören och övriga tillbehör till dammsugaren samlas det massor av smuts, damm och bakterier. Det räcker alltså inte att bara byta ut dammsugarpåsen. I bruksangivningen till din dammsugare brukar det anges hur just din modell kan rengöras. Själva rören sköljs enklast igenom med vatten och såpa. 

Dammsug din borste 

Visst är sopborsten mästare på att få bort damm och grus – men den samlar också gärna på sig smuts. Så för all del, glöm inte av att då och då göra rent kvasten. Tvätta borsten i varmt såpvatten eller dammsug den med ett handmunstycke.

Koka disktrasan 

Inte helt oväntat så blir disktrasan ganska snabbt full av bakterier. Helst ska den bytas ut så ofta som möjligt, eller så går det bra att koka den. 

Tvätta diskmaskinen med ättika 

Göra rent diskmaskinen, måste man verkligen det? Ja, upp till fyra gånger per år är det bra att städa sin diskmaskin på grund av all smuts och kalkavlagring som bildas. Väntar man för länga är det dessutom risk att dålig lukt uppstår och prestandan blir sämre. 

Häll en deciliter ättika i botten av diskmaskinen före du startar maskinen. Ättika tar bort, fett, kalk och dålig lukt. Man kan också strö lite citronsyra (2 matskedar) i pulverform för att få bort kalk, men då är det viktigt att köra maskinen tom en gång efteråt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!