1 av 2: Bröd är inte bara gott – det är ett fantastiskt rengöringsmedel också. Den mjuka degen inuti fungerar effektivt och är varsamt mot ömtåliga saker som inte tål kemikalier eller vätska. Du kan till exempel rengöra antikviteter med vitt bröd. Foto: Fotolia
2 av 2: Potatis är ett annat oväntat rengöringsmedel. Foto: Fotolia

Oväntade sätten du kan använda bröd på

Har du vitt bröd eller potatis som blivit gammalt?

Kasta inte, här finns oväntad städhjälp att få!

Miljövänligt och skonsamt mot dina antikviteter.

Miljöskadliga kemikalier finns i nästan alla rengöringsmedel i dag. Och sköljs sedan ut i vattendrag via våra avlopp, vilket skapar både miljömässiga och ekologiska risker. Men vi är många som vill tänka på miljön och försöker undvika kemikalier så gått det går. Och just när det gäller städning finns massor av naturliga lösningar att ta till.

 

LÄS OCKSÅ: Leila Lindholms 10 bästa husmorstips

LÄS OCKSÅ: Städa med maten – 11 smarta matvaror

Bröd absorberar fett och smuts

En av dem är faktiskt den mjuka degen inuti vanligt bröd! Eller vanlig bröddeg. En annorlunda, naturlig rengöringsprodukt som fungerar mycket effektivt, och är varsamt mot ömtåliga saker som inte tål kemikalier eller vätska. Och ett alldeles utmärkt sätt att använda utgånget bröd på, i stället för att kasta. Är det torrt, så kan du fukta det en aning.

Det är ett jättebra alternativ till spray och trasa, för att minska damm. Brödet absorberar fett och smuts, och går att använda på det mesta. Om du till exempel spiller oljig dressing, eller annan vätska, som sås eller vin, på bordet under middagen, bara tag en brödbit och lägg på, den absorberar upp allting direkt.

 

LÄS OCKSÅ: Oslagbara husmorsknep – 10 tips du kommer älska

LÄS OCKSÅ: Ännu fler oväntade knep med bröd

Bröddeg – perfekt att städa med

Bröd är också perfekt att rengöra antikviteter som tavlor, eller annat känsligt. Efter att ha dammat av det du ska putsa, ”baddar” du med den degliknande delen av brödet eller degbiten för att försiktigt ta bort smuts och andra partiklar. Brödet kommer då att falla isär när den plockar upp smuts som inte är synliga för blotta ögat. Använd sedan en mjuk borste för att torka bort spåren efteråt.

I kyrkorna är det väldigt vanligt att man använder sig av bröddeg baserat på vanlig vetemjöl för att rengöra ömtåliga målningar och annat, bland annat gjorde man det i Storkyrkan i Stockholm inför Kronprinsessans bröllop.

Ett annat udda tips för att rengöra oljemålningar är att skära en stor vit potatis på mitten och sedan gnugga den vita fuktiga delen över målningen. Gör detta försiktigt, smutsen fastnar i potatisen. Borsta sedan bort potatisresterna.

 

Källa: Baomee.info, Svenskakyrkan.se, Helpling.se

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!