1 AV 2
Oväntade sakerna du kan diska och inte diska i diskmaskinen
2 AV 2
Diskmaskinen behöver inte bara användas till sånt vi använt till mat och bakning. Det går att bredda användningsområdet ganska mycket.
Foto: Istock

Oväntade sakerna du kan rengöra i diskmaskinen

Tänk utanför boxen och använd diskmaskinen till så mycket mer än bara glas, tallrikar och bestick.

Smart använd kan kökets trotjänare spara avsevärd tid och arbete åt dig.

Här kommer några förslag på oväntade prylar att lägga i maskinen – som du troligen inte tänkt på!

LEVA&BO Redaktionen

Ibland är det så skönt att bara slänga in saker i maskinen för att lättast möjligt rengöra dem. Vad som helst ska dock inte diskas i diskmaskinen, men det finns nog några prylar som du inte tänkt på att de fungerar alldeles utmärkt där, i stället för att gnugga för hand.

1. Skor i diskmaskinen – ja, det är sant!

Skor är inte så enkla att rengöra inuti, men det kan bli svettigt och smutsigt, särskilt om du går barfota på våren och sommaren, eller kanske med raggsockor i gummistövlarna på hösten eller tidiga våren. Så länge skorna tål vatten, kan du kasta in dem i diskmaskinen. Ja, det låter konstigt, men det är sant. Fördelen med diskmaskin i stället för tvättmaskin är att diskmaskinen inte tumlar runt. Det minskar slitaget på skorna och passformen förstörs inte. Flip-flops, tygskor och gummistövlar kommer alla ut ljusa och fräscha efteråt. Se till att du tar ut eventuellt foder och sulor först och placera skorna så högt upp i diskmaskinen som möjligt. Lägg i diskmedel och ställ in ett vanligt diskprogram. Lufttorka skorna när ”disken” är klar. (Och du, skippa att diska annat samtidigt.)

Verkar det otroligt att tvätta skorna i diskmaskinen? Äh, det funkar! Foto: Shutterstock

2. Disktrasa och disksvampar

Börjar din disktrasa lukta surt? Släng den inte! Disktrasor och disksvampar gör du enkelt rent i diskmaskinen. Kör dem med övriga disken i maskinen då och då, på det sättet blir du av med både mögel och bakterier.
Det är viktigt att diska på hög temperatur, och om du har ett extra torkprogram så är det bra att använda det eftersom bakterier frodas av fukt. Du kan också låta dem hänga på tork.
Ett annat tips för att slippa sur lukt i disktrasan är att skölja den ordentligt i kallt vatten efter varje användning. På så sätt håller den sig fräsch längre!

3. Verktyg – men torka dem noga efteråt

Hushållsverktyg och trädgårdsredskap, både med metall- och plasthandtag, kan diskas i maskin. Se bara till att torka dem torra ordentligt när maskinen diskat klart, på så sätt undviker du rostangrepp.

4. Filtret till köksfläkten

I stället för att låta köksfläktfiltret ligga i blöt med diskmedel och kämpa med diskborste eller disksvamp – lägg in filtret i maskinen i stället! Diska köksfläktsfiltret i maskinen någon gång i månaden eller så ofta som din fläkttillverkare rekommenderar, så blir du av med fett och smuts på ett enkelt sätt. Den höga vattentemperaturen och ett bra diskmaskinsmedel ska göra jobbet utan problem, och alla vet hur äckligt ett filter som inte rengörs blir. Läs mer om hur du rengör köksfläkten här.

LÄS MER: Enkla knepet för att snabbt rengöra diskmaskinen

Inte bara porslin blir rent i diskmaskinen. Foto: Istock

5. Feta spisknoppar

Spisen är kanske det köksföremål som får tåla mest fett och kladd – varje dag. Och hur ofta torkas spisknopparna av? Om du har en spis där knopparna kan tas loss, är det bara att glömma fetkletiga vred som inte går att vrida runt. Lägg dem i bestickkorgen och diska som vanligt bara, så blir de rena och fina.

6. Hygienprylarna som borde vara fräscha

Du har kanske glömt att titta ner i tandborstmuggen på ett tag? Titta ner där så märker du vilken fruktansvärd sörja som kan dölja sig i botten. Ofräscha tvålhållare, nagelborstar, tandborsthållare och badkarsproppen blir alla som nya i diskmaskinen. Lägg dem i den övre korgen och kör på normalt diskprogram. Ta för vana att göra det med jämna mellanrum.

7. Mugghållare blir fräscha i maskinen

Mugghållaren i bilen eller på barnvagnen är lätta att glömma bort, men med tiden brukar de bli ganska äckliga. De är alltid löstagbara, så passa på att diska dem i maskin lite då och då. Ställ dem högst upp i diskmaskinen på hyllan för glas.

8. Kylskåpshyllor – skinande blanka

Det kan kännas bökigt att göra rent i kylskåpet, och svårt att komma åt. Men att rengöra kylskåpet ofta är viktigt för att hålla det fräscht och med det här tipset blir det lättare än någonsin.  Du kan enkelt få bort spåren efter läckande burkar och flaskor genom att diska kylskåpshyllorna i maskin. Resultatet? Skinande blankt utan att du behöver skrubba!

Plastleksaker är faktiskt perfekt att köra i diskmaskinen när det är dags att rengöra. Foto: Shutterstock

9. Plastleksaker fungerar utmärkt i diskmaskinen

Får du bacillskräck när andra barn varit hemma och lekt med dina barns leksaker? Fasar du efter kräksjuka? Numera kan ju en vanlig förkylning få en att bli nervös över vabbveckor och eventuell isolering. Diskmaskinen är superbra när du vill få bort bakterier och annat från duplo, actionfigurer och andra plastleksaker. Det fungerar så klart utmärkt även för katt- och hundleksaker. Lägg leksakerna i bestickkorgen eller placera dem högst upp. (Tänk på att givetvis aldrig diska leksaker med elektroniska komponenter i maskin.)

LÄS MER: Här är sakerna du absolut INTE ska köra i maskinen

LÄS MER: Rätt sätt: Så här ska du ställa in i diskmaskinen

Se även: